C-130J Hercules flyet

Brev til ansatte etter ulykken på Jan Mayen

Under er et brev fra sjef Cyberforsvaret til alle ansatte i Cyberforsvaret, i forbindelse med skredulykken på Jan Mayen 30. januar 2021.

Kollegaer,

På lørdag ble samfunnet på Jan Mayen rammet av en forferdelig ulykke. Tre av våre sivile medarbeidere ble tatt av et snøskred under en trugetur, og sykepleier Bjørg Kathrine Batalden og ingeniør Robin Karlsen omkom. De fulgte en trasé som jevnlig brukes av besetningen på Jan Mayen, og det var ikke identifisert noen skredfare i området. Om lag klokken 13.50 gikk det likevel et snøskred, som begravde de tre.

Én av dem klarte på mirakuløst vis i to timer å grave seg løs fra snømassene og få varslet stasjonssjefen på Jan Mayen via radio. Stasjonssjefen, Odd Inge Haravik, iverksatte umiddelbart søk og redning med alt tilgjengelig personell, og i underkant av to timer etterpå hadde de klart å finne de to savnede. De var bevisstløse. Det ble gjennomført hjerte- og lungeredning over lengre tid, men klokken 18.30 ble det i samråd med AMK-sentralen i Bodø besluttet å avslutte hjerte- og lungeredning. Livene til de to stod ikke til å redde.

Jan Mayen ligger langt ute i havet, 910 km unna fastlandet. Det finnes ingen rutetransport, verken på havet eller i luften. Det er til tider svært værhardt, og på denne årstiden er det mørkt hele døgnet. Det er ingen annen infrastruktur der ute enn den de 18 i besetningen drifter. Det er ingen som kan komme dem til unnsetning på kort sikt. De må håndtere alle utfordringer selv. De må løse alle problemer selv. Når de nå har mistet to nære og kjære kollegaer i denne forferdelige ulykken, må det være vondt å føle på den lange avstanden til fastlandet.

Likevel klarer de under forbilledlig ledelse av stasjonssjefen å ta vare på hverandre og samle seg rundt oppdraget sitt. De har i løpet av søndagen og mandags morgen ryddet flystripa, slik at et av Luftforsvarets Hercules-fly kan lande der i dag. Det blir gjennomført en seremoni på Jan Mayen før flyet returnerer med bårene til de to omkomne. Når flyet lander på Gardermoen, står vi klare sammen med pårørende til å motta bårene. Da vil vi gjennomføre et verdig båremottak og seremoni tilsvarende den Forsvaret gjennomfører når falne og forulykkede i internasjonale operasjoner returneres til Norge.

Det er med dyp sorg og medfølelse mine tanker går til de pårørende og til kollegaene våre på Jan Mayen. Jeg er dypt imponert over hvordan besetningen på Jan Mayen har håndtert den vanskelige tiden. Jeg er også dypt imponert over hvordan ledere og medarbeidere i Cyberforsvaret, Forsvaret, politiet og Hovedredningssentralen har jobbet og samarbeidet for å koordinere innsatsen og bistå stasjonssjefen på Jan Mayen.

Kondolerer!

Inge Kampenes
Generalmajor
Sjef Cyberforsvaret

Til de av dere som ikke er kjent med oppdraget Cyberforsvaret løser på Jan Mayen, så kan dere lese brevene jeg sendte på FIS Basis B 9. september 2019 og 20. oktober 2020. Dere finner også god informasjon i lenken under: