Emneside for MAKE4201 Militær strategi og fellesoperasjoner

Emnehistorikk
Studiepoeng
10
Studieår
2022
Engelsk emnetittel
Military strategy and joint operations

Hva lærer du

I dette emnet settes begrepene militærstrategi og fellesoperasjoner inn i en bred internasjonal, historisk og teoretisk sammenheng. Emnet skal gi studentene en dypere innsikt i og forståelse for hvordan politikk og overordnet strategi påvirker utformingen og gjennomføringen av en militærstrategi, og hvordan militærstrategien rammer inn og legger forutsetninger for planlegging, ledelse, gjennomføring og understøttelse av militære fellesoperasjoner.

Gjennom arbeid med strategiske omgivelser, trender, konsepter, operasjonsmiljø og vurdering av disse vil emnet gi studenten en dypere innsikt i forhold, faktorer og aktører som påvirker utviklingen og gjennomføringen av militærstrategi og planlegging på operasjonelt nivå. Herunder forståelse for hva de forskjellige komponentene bidrar med i en fellesoperasjon, og hvilke faktorer som påvirker utviklingen av militære handlingsalternativer.

Emnet skal gi studentene et helhetlig bilde av sentrale forhold som påvirker utformingen av militærstrategi og planlegging, ledelse, gjennomføring og understøttelse av fellesoperasjoner, og forholdene mellom disse, med vekt på norske perspektiver i en NATO kontekst.

  1. «Kunnskap»

    Etter fullført emne:

    1. har studenten inngående kunnskap om begrepene militærstrategi og fellesoperasjoner i et historisk perspektiv med hovedfokus på perioden fra 1914 og frem til i dag.
    2. har studenten inngående kunnskap om det militær teoretiske grunnlaget som ligger til grunn for dagens doktrine- og operasjonsutvikling, herunder relevante teorier, metoder, konsepter og verktøy, herunder teknologi.
    3. kan studenten analysere og drøfte faktorer som påvirker utforming av militærstrategi og doktriner, og hvordan disse påvirker planlegging, ledelse, gjennomføring og understøttelse av militære operasjoner, både i en nasjonal og internasjonal kontekst.
    4. kan studentene analysere og drøfte styrker og utfordringer med militære fellesoperasjoner, med fokus på forsvarsgrenvise bidrag og samhandling mellom militærstrategisk, operasjonelt og taktisk kommandonivå, herunder hvordan operasjonskunst kommer til uttrykk som et fenomen.

     

    «Ferdigheter»

    Etter fullført emne kan studenten:

    1. med utgangspunkt i gjennomgått empiri, relevant teori og forklaringsmodeller, analysere og drøfte sentrale faktorer som påvirker utformingen av militærstrategi, operasjonskonsepter og doktriner innenfor militære fellesoperasjoner.
    2. analysere og drøfte hvordan politiske og militærstrategiske rammebetingelser, operasjonsmiljøet, rettslige rammer og etikk påvirker planlegging, ledelse og gjennomføring av militære operasjoner.
    3. analysere og selvstendig reflektere omkring militær problemløsning og metodikk for operasjonsplanlegging

     

    «Generell kompetanse»

    Etter fullført emne kan studenten:

    1. anvende ervervede kunnskaper og ferdigheter for å utvikle og formulere militærfaglige råd til sentrale beslutningstagere og militære sjefer om bruk av militærmakt på militærstrategisk og operasjonelt nivå.
    2. omsette teoretisk kunnskap om fellesoperasjoner i praksis, med evne til refleksjon og kritisk tilnærming til etablerte militære planprosesser.
  2. Emnets pedagogiske grunnlag er samstemt undervisning, hvor det er en tydelig sammenheng mellom emnets læringsutbytter, læringsaktiviteter og vurderingsformer.

    Emnets pedagogiske innretning er såkalt «hybrid læring», der studentene skal erfare ulike studentaktive læringsformer. I tillegg til forelesninger i plenum og innspilte forelesningsvideoer inngår gruppearbeid med problembaserte arbeidsoppgaver, arbeidskrav, refleksjon, selvstudium og skriftlig oppgaver.

  3. Pensumlisten er ikke fullstendig, mindre endringer kan forekomme.

    https://bibsys-xg.alma.exlibrisgroup.com/leganto/public/47BIBSYS_FHS/lists/2774914410002275

  4. I dette emnet inngår ett arbeidskrav og eksamen.

    Arbeidskravet vurderes til godkjent/ ikke godkjent, og må være godkjent for å kunne gå opp til eksamen. Arbeidskravet er en skriftlig gruppeoppgave der en rekke spørsmål om militær strategi, strategiske omgivelser og strategisk analyse skal besvares. Det forventes at studentene som et minimum benytter pensum litteratur i besvarelsen, men det oppfordres også til bruk av annen anerkjent litteratur. Arbeidskravet vil bli vurdert av tildelt gruppeveileder, og det blir gitt korte skriftlige tilbakemeldinger på besvarelsene.

    Eksamen gjennomføres i henhold til "Forskrift om opptak, studier og eksamen" ved Forsvarets Høgskole. Selve eksamen er en individuell skriftlig hjemme eksamen over tre dager med omfang på 3 - 5 000 ord. Vurdering gis som karakterer A - F, der E er laveste bestått.