Nederlandsk KDC10 tankfly og jagerfly, i forbindelse med styrkedemostrasjonen under NATO-øvelsen Trident Juncture 18 i Norge.

NATO viste muskler

På Byneset utenfor Trondheim gikk store militære styrker i dag til aksjon for å demonstrere alliansens militære makt og samhold.

Til vanlig er Byneset et rolig område. Men akkurat i dag fikk stillheten en liten pause til fordel for brølet fra dieselmotorer, duren fra amfibiekjøretøy og jagerfly susende over himmelen.

Like etter fulgte flere tusen NATO-soldater, pansrede kjøretøyer, helikoptre, sjøfartøyer og overvåknings- og transportfly. Det går ikke lydløst for seg når verdens sterkeste militærallianse viser frem kapasitetene sine.

Forsvarer sine medlemmer

Styrkedemonstrasjonen er en del av Trident Juncture og viser hvordan alliansen ivaretar sin hovedoppgave: Å kunne forsvare medlemslandene, denne gangen i Norge.

– Øvelsen er en klar melding om at NATO har evnen og viljen til å beskytte våre medlemsland mot enhver som vil utfordre oss, sier generalsekretær Jens Stoltenberg.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen var også på Byneset og understreket viktigheten av NATO for Norge.

– NATO er hjørnesteinen i vår sikkerhet og forsvaret av landet vårt, derfor må vi ta vårt ansvar. Trident Juncture er en fantastisk mulighet til å trene og øve våre styrker og mottaksapparatet vårt sammen med våre partnere og allierte. Det er også en fin mulighet til å få testet totalforsvaret, sier Bakke-Jensen.

– Øvelsen er en klar melding om at NATO har evnen og viljen til å beskytte våre medlemsland mot enhver som vil utfordre oss.

NATOs generalsekretær, Jens Stoltenberg

Pressekonferanse i fjøset

By gård på Byneset var for anledningen omgjort til et gedigent besøkssenter. Pressekonferansen ble holdt i gårdens fjøs, og det var satt opp mattelt og tilskuertribuner til VIP-gjestene.

På et av gårdens jorder hadde også flere av deltakerlandene stilt ut materiell, kjøretøy og våpen. For mange er denne besøksdagen høydepunktet under øvelse Trident Juncture, og en ypperlig anledning til å vise hvordan verdens mektigste militærallianse jobber sammen.

Én for alle, alle for én. Vi kjenner begrepet, alle sammen: Blir ett NATO-land angrepet, trår resten av forsvarsalliansen til. For et tynt befolket og langstrakt land som Norge, er støtten fra våre allierte en hjørnestein i forsvaret av landet vårt.            

Fakta om DV-dagen 30. oktober

• Forkortelse for distinguished visitors day – altså en offisiell besøksdag for VIP-er som politiske og militære sjefer, øvingssjefer, offisielle representanter, observatører og presse.

• DV-dagen under øvelse Trident Juncture ble arrangert på Byneset, vest for Trondheim. Arrangementet samlet rundt 550 gjester, inkludert 220 pressefolk.

• Under styrkedemonstrasjonen deltok rundt 3000 NATO-soldater. I tillegg til blant annet: 7 fregatter, 14 helikoptre og 32 jagerfly. I tillegg deltok pansrede kjøretøyer som CV90 og Leo 2, samt en rekke sjøfartøyer og overvåknings- og transportfly.

• I tillegg til demonstrasjonen var det en fremvisning av materiell, våpen, kjøretøy og personell fra 15 av deltakernasjonene.