«Uniform på jobben-dagen»

Heimevernets soldater er representert i mange yrkesgrupper. 6. desember 2022 oppfordres alle til å ta på seg uniformen på jobb.

Hvorfor en slik dag?

illustrasjon uten bakgrunn

Sett av datoen 6. desember i 2022. Da arrangerer Heimevernet «uniform på jobben-dagen» for tredje gang. Dagen, som er frivillig å delta på, er for alle som tilhører Heimevernet og som har fått tillatelse fra sin sivile arbeidsplass til å bære uniformen på jobb. 

– Vi gjør dette fordi vi ønsker å synliggjøre for Norge hva Heimevernet er, og hvilke personer som utgjør Heimevernet. Vi håper en slik dag vil skape interesse og entusiasme for HV, sier generalmajor Elisabeth Michelsen, som er sjef for HV.

 1. – Heimevernet ønsker å være synlig i lokalsamfunnet. Vi vil vise frem at vi er 40 000 soldater og befal spredt over hele landet, og at vi tilhører alle samfunnslag og alle yrkesgrupper.

 2. – Nei, det er du ikke. Det er frivillig om du vil bære uniform på jobben denne dagen. Hvis du har et yrke der roller og myndighet kan misforstås om du bærer uniform, skal du ikke bruke den.

 3. – Du kan bare bruke uniform på jobben om arbeidsgiver har godkjent det.

  Her kan du laste ned informasjonsskriv om uniform på jobben-dagen til arbeidsgiver

 4. – I yrker der man er uniformert (sivilt), skal ikke militær uniform brukes. Det må vurderes ut fra situasjon og må avtales med arbeidsgiver.

 5. – Nei. Det er frivillig å delta, men alle som har mulighet, oppfordres til å være med å vise frem Heimevernet på en positiv måte.

 6. – Hvis arbeidsgiveren din samtykker til at du kan bære uniform på jobben, er det ingenting i veien for det. Hvis du underviser små barn, bør barn og foreldre informeres i forkant.

Fakta
6. desember 2022 er valgt fordi det er Heimevernets 76-årsdag. HVs soldater oppfordres til å bære sin uniform til, fra og på jobb, forutsatt at arbeidsgiver godkjenner dette. Det er frivillig å delta, men de som deltar skal bære uniformen i henhold til Forsvarets uniformsreglement. Det skal ikke bæres uniform dersom det er fare for at rolle eller myndighet kan misforstås.
Bakgrunn
Ideen kommer fra svenske Hemvärnet, som arrangerte «uniform på jobben-dagen» for første gang i 2019, med stor suksess. De har igjen hentet ideen fra England, der reservister en gang i året tar på seg uniformen og går på jobb. I Norge har ideen ligget på skrivebordet en stund, og i 2020 ble den brakt til live. Noe som ble en stor suksess.
Send inn bilder av deg selv i uniform på jobben 6. desember
Send en mail med bilde av deg selv fra arbeidsplassen, ta gjerne bilde slik at det synes hva du jobber med. Skriv hvilke distrikt du tilhører og hvilke yrke du har. Bildene kan brukes i Heimevernets kanaler og eksterne kanaler for å promotere Heimevernet 6. desember og i etterkant. Send mail til: [email protected]

En viktig beskjed til alle HV-soldater

HV-soldat: Du er viktig!

Når Heimevernet nå fyller 75 år, er det på sin plass å rose HV-soldatene.

Pil til høyre
Generalmajor Elisabeth Michelsen, sjef Heimevernet besøker soldater i HV-05.

Derfor er "uniform på jobben-dagen" viktig for Heimevernet

6. desember 2021 fylte Heimevernet 75 år. Jubileet ble markert over hele Norge med "uniform på jobben-dagen"

Pil til høyre
2020-12-04 Pål Moi 2
Forsvarets uniformsreglement
Det er viktig å følge uniformsreglementet, også på «uniform på jobben-dagen». Sett deg inn i hvilke bestemmelser som gjelder.
Pil til høyre
Har du kolleger som lurer på mer om HV? Last ned brief her
Last ned soldatkort for uniform på jobben-dagen

Hilsen fra forsvarsgrenene

La soldater være soldater

Spørsmål om "uniformen på jobben-dagen"?

Her finner du svar på ofte stilte spørsmål om uniformen du skal ha på deg på "uniform på jobben-dagen".

 1. Du skal selvsagt følge HMS-reglene på jobben din. Enten det er bruk av hjelm, frakk, synlighetsstøy osv.

 2. Hodeplagg skal alltid brukes om du ikke har tak over hodet. Det er valgfritt hvilket hodeplagg du bruker, for eksempel beret eller feltlue.

 3. Det er helt valgfritt å delta, men vi oppfordrer alle til å gjøre det. Uniform på videokonferanse går også.

 4. Man trenger ikke stryke uniformen.

 5. Vi oppfordrer alle som kan, å delta på arrangementet.

 6. Man må gå ut i fra hva som er greit for arbeidsgiver, og hvilke reglement dere har på jobben.

 7. Heimevernssoldaten deltar med den uniformen hun/han har. At uniformen er «godt brukt» gjør ingenting. Du har arbeidsuniform M04 og/eller M-17. Bruk den du synes passer best.

 8. Du må bruke den uniformen du allerede har. Heimevernet har ikke «ekstra» uniformer å gi ut til uniformen på jobben-dagen.

 9. Selv om det er desember og kjølig ute, så må du ikke bruke ullfrotte. Du kan bruke grønn t-skjorte under uniformsjakken.

 10. Til uniform på jobben-dagen skal du bruke arbeidsuniformen din. Det er M-17 eller M-04, bruk den som passer best.

 11. Hodeplagg skal ikke brukes innendørs, kun utendørs. Da kan du benytte deg av beret eller feltlue.

 12. Når man skal bære uniformen, kan det være lurt å barbere seg og stelle håret for å se mest mulig presentabel ut.

Uniform på jobben-dagen 2020

Mange tok på uniform på "uniform på jobben-dagen" 2020

Les saker og se filmer fra "uniform på jobben-dagen" 2020.

Pil til høyre
tannlege

Hva har en kokk med Heimevernet å gjøre?