Uniform på jobben-dagen

Heimevernets soldater er representert i mange yrkesgrupper. Fredag 6. desember 2024 tar mange av dem på seg uniformen på jobb.

Hvorfor en slik dag?

illustrasjon uten bakgrunn

Fredag 6. desember i 2024 arrangerer Heimevernet Uniform på jobben-dagen for femte gang. Dagen er frivillig å delta på, og er for alle som tilhører Heimevernet og som får tillatelse fra sin sivile arbeidsplass til å bære uniformen på jobb. 

– Vi gjør dette fordi vi ønsker å synliggjøre for Norge hva Heimevernet er, og hvilke personer som utgjør Heimevernet. Hensikten med Uniform på jobben-dagen er å skape stolthet og anerkjennelse for den innsatsen heimevernssoldaten legger ned, og vise hvor viktig HV er for den lokale beredskapen i alle landets kommuner. Vi håper en slik dag vil skape interesse og entusiasme for HV, sier generalmajor Frode Ommundsen, som er sjef for HV.

I dagens sikkerhetspolitiske situasjon er det viktigere enn noen gang å synliggjøre Heimevernet som en landsdekkende militær avdeling som er klare til å bistå i fred, krise og krig. Derfor oppfordrer vi alle soldater, befal og offiserer i Heimevernet til å bruke uniform på sin arbeidsplass eller studiested fredag 6. desember.

 1. – Heimevernet ønsker å være synlig i lokalsamfunnet. Vi vil vise frem at vi er 40 500 soldater og befal spredt over hele landet. Vi tilhører alle samfunnslag og alle yrkesgrupper, og vi er en viktig del av den lokale beredskapen.

 2. – Nei, det er du ikke. Det er frivillig om du vil bære uniform på jobben denne dagen. Hvis du har et yrke der roller og myndighet kan misforstås om du bærer uniform, skal du ikke bruke den.

 3. – Du kan bare bruke uniform på jobben om arbeidsgiver har godkjent det.

  Her kan du laste ned informasjonsskriv om uniform på jobben-dagen til arbeidsgiver 

 4. – I yrker der man er uniformert (sivilt), skal ikke militær uniform brukes. Det må vurderes ut fra situasjon og må avtales med arbeidsgiver.

 5. – Nei. Det er frivillig å delta, men alle som har mulighet, oppfordres til å være med å vise frem Heimevernet på en positiv måte.

 6. – Hvis arbeidsgiveren din samtykker til at du kan bære uniform på jobben, er det ingenting i veien for det. Hvis du underviser små barn, bør barn og foreldre informeres i forkant.

Tar vi tryggheten for gitt?

Onsdag 6. desember 2023 var det 77 år siden Stortinget vedtok at Norge skulle ha et heimevern. For fjerde året på rad markerte tusenvis av HV-soldater dagen ved å bære uniformen på arbeidsplassen eller i klasserommet. Les sjef Heimevernets kronikk her.

Pil til høyre
KOllasj1
Fakta
Uniform på jobben-dagen markeres årlig 6. desember, eller nærmeste hverdag. Denne dagen er Heimevernets bursdag, og alle HV-soldater oppfordres til å bære sin uniform til, fra og på jobb. Forutsetningen er at arbeidsgiver har godkjent dette. Det er frivillig å delta, men de som deltar, skal bære uniformen i henhold til Forsvarets uniformsreglement. Det skal ikke bæres uniform dersom det er fare for at rolle eller myndighet kan misforstås.
Bakgrunn
Ideen kommer fra svenske Hemvärnet, som arrangerte Uniform på jobben-dagen for første gang i 2019, med stor suksess. De har igjen hentet ideen fra England, der reservister en gang i året tar på seg uniformen og går på jobb. I Norge har ideen ligget på skrivebordet en stund, og i 2020 ble den brakt til live. Noe som ble en stor suksess.
Send inn bilder av deg selv i uniform på jobben 6. desember
Send en mail med bilde av deg selv fra arbeidsplassen, ta gjerne bilde slik at det synes hva du jobber med. Skriv hvilke distrikt du tilhører og hvilke yrke du har. Bildene kan brukes i Heimevernets kanaler og eksterne kanaler for å promotere Heimevernet 6. desember og i etterkant. Send mail til: hv.kommunikasjon@mil.no

Mesterkokk i uniform

Andreas Ottosen er vant til Napoleon-disiplin i de franskinspirerte gourmet-restaurantene han har jobbet i. Men det er flere fellesnevnere utover å tilstrebe struktur og orden i rekkene mellom å være kjøkkensjef i det sivile og forpleiningsassistent i Heimevernet.

Pil til høyre
TSA_2944
Pil til høyre
Har du kolleger som lurer på mer om HV? Last ned brief her
Pil til høyre
Last ned soldatkort for Uniform på jobben-dagen her
Forsvarets uniformsreglement
Det er viktig å følge uniformsreglementet, også på Uniform på jobben-dagen. Sett deg inn i hvilke bestemmelser som gjelder.

Hvilken uniform velger du?

Spørsmål om Uniform på jobben-dagen?

Her finner du svar på ofte stilte spørsmål om uniformen du skal ha på deg på Uniform på jobben-dagen.

 1. Du skal selvsagt følge HMS-reglene på jobben din. Enten det er bruk av hjelm, frakk, synlighetstøy eller lignende.

 2. Hodeplagg skal alltid brukes om du ikke har tak over hodet. Det er valgfritt hvilket hodeplagg du bruker, for eksempel beret eller feltlue.

 3. Det er helt valgfritt å delta, men vi oppfordrer alle til å gjøre det. Uniform på videokonferanse går også.

 4. Man trenger ikke stryke uniformen.

 5. Ja, studenter kan også delta, men det må godkjennes av studiestedet.

 6. Man må gå ut i fra hva som er greit for arbeidsgiver, og hvilke reglement dere har på jobben.

 7. Heimevernssoldaten deltar med den uniformen hun/han har. At uniformen er «godt brukt» gjør ingenting. Du har arbeidsuniform M04 og/eller M-17. Bruk den du synes passer best.

 8. Du må bruke den uniformen du allerede har. Heimevernet har ikke «ekstra» uniformer å gi ut til Uniform på jobben-dagen.

 9. Selv om det er desember og kjølig ute, så må du ikke bruke ullfrotte. Du kan bruke grønn t-skjorte under uniformsjakken.

 10. Til uniform på jobben-dagen skal du bruke arbeidsuniformen din. Det er M-17 eller M-04, bruk den som passer best.

 11. Hodeplagg skal ikke brukes innendørs, kun utendørs. Da kan du benytte deg av beret eller feltlue.

 12. Når man skal bære uniformen, kan det være lurt å barbere seg og stelle håret for å se mest mulig presentabel ut.

Forsvarssjefen oppfordrer soldater til å delta på Uniform på jobben-dagen

Hvordan er det å ha på seg militær uniform i en barnehage?

Hva har en kokk med Heimevernet å gjøre?

Uniform på jobben-dagen 2020

Les saker og se filmer fra Uniform på jobben-dagen 2020.

Pil til høyre
tannlege

Uniform på jobben-dagen 2021

Les saker og se filmer fra Uniform på jobben-dagen 2021

Pil til høyre
211206TE-4Z6A7901

Uniform på jobben-dagen 2022

Les saker og se filmer fra Uniform på jobben-dagen 2022

Pil til høyre
upjd