20200108FR-1706

Henriks første møte med Forsvaret

Mange har hørt historiene fra foreldre og venner om tiden deres i Forsvaret. Det er en unik opplevelse, en spennende tid og noe som oppleves forskjellig for alle – vi ble med Henrik (19) på hans første uke som rekrutt.

I baggen er det pakket tøy, håndkle, mac, toalettsaker og to bøker: «Mitt liv» av Lars Monsen og «Kongens nei».

Henrik Sætre Breivik skal inn i Forsvaret. I ett år skal han være en av mange som gjennomfører førstegangstjenesten i Hans Majestets Kongens Garde. Det er soldatene som står vakt foran slottet og de kongelige residenser, går parade under statsbesøk eller er ute og øver i skogen over lengre tid. Men først skal han tilbringe den første tiden på rekruttskolen på Terningmoen i regi av Hærens våpenskole. Her skal han lære seg basisferdighetene som alle hærsoldater må ha med seg før de kan tjenestegjøre i avdeling. 

Pakkeliste

Henrik har gledet seg lenge til at dagen skal komme, og han har fulgt pakkelista han har fått tilsendt. Tankene er mange på en dag som denne: Hvordan vil det neste året bli? Når ser jeg familien igjen? Hva har jeg lyst til å gjøre i Forsvaret?

Førstegangstjenesten byr på mange muligheter. Du kan for eksempel bli vaktsoldat foran slottet, drillgardist, sambandsoldat, bussjåfør eller skarpskytter, for å nevne noe. 

– Det er jo annerledes. Jeg har ikke vært så lenge borte før, det lengste er liksom en helg på speiderleir, forteller Henrik. 

Henrik begynte på økonomistudiet på NTNU i Ålesund for et halvt år siden, men skolen gir mulighet til å avtjene førstegangstjeneste før han drar tilbake til skolebenken. Nå står Henrik på gutterommet i Ålesund. Baggen er pakket og klar, og nå mangler bare det siste som er til vask – og en siste middag for familien på fire. 

Tidlig på morgenen dagen etter i mørket gir han en god klem til lillebror, mamma, pappa og sier ha det til katten. Nå står Forsvaret for tur.

Henrik har gått ut døren før han snur seg og vinker en siste gang til familien.  

20200108FR-9575

– Det blir rart å ikke ha ham til middag og se ham hver dag. Jeg er spent på å høre hvordan han har det, sier mamma Tove.

20200108FR-9593

På flyplassen blir det et siste farvel til kjæresten. Når de ses igjen, vet han ikke helt. De begynte sammen på studier i sommer og omtaler seg selv som «et gammelt ektepar». Mens han sjekker inn på flyet til Gardermoen, kommer det inn lykkeønskninger på mobilen fra familie og venner.

20200108FR-9876
20 minusgrader 

Henrik er glad i natur og friluft, så en tjeneste der han får mye tid ute, står høyt oppe på listen. Når toget hans stopper på Elverum, byen der Hæren har sin rekruttskole, er han for alvor i gang. Det er 20 minusgrader og skikkelig vinter, når han og en gjeng andre 19-åringer går ut på perrongen. 

20200108FR-9946

– Jeg håper jeg får underkøye. Jeg beveger meg og snakker ofte i søvne, forteller Henrik til en bekjent hjemmefra som også er på vei til rekruttskolen. 

20200108FR-0015
Første møte: Har du symptomer?

Når en gjeng ferske rekrutter møter ved Terningen arena, ser den første grønne uniformen. Terningen er en idrettsarena ved siden av leiren som blant annet brukes til innrykk.

– Har du rennende nese? har du symptomer på covid-19? spør en korporal.

To dager før innrykket har samtlige fått SMS med beskjed om ikke å møte hvis man har symptomer. Alle blir testet for covid-19. Henrik, som får rennende nese når det er kaldt, blir tatt ut av køen for å bli testet før han blir satt på isolasjonsrom. Her blir han liggende den første natten i militæret. Testen er heldigvis negativ, og Henrik får omsider møte resten av rommet sitt, med syv andre rekrutter. 

20200108FR-1224

De første dagene går med til å ta ut alt de trenger av bekledning, klipping av hår og lære seg generell romorden.

– Det var merkelig i starten – litt kaldt, sier Henrik om følelsen av å ha 3 mm langt hår. 

– Men når alle er like, så er det jo greit. Det var gøy å få på seg uniformen, som på en måte er symbolet på Forsvaret.

De seks stødige

Klokken 06 vekkes alle på rommet. Det er på tide å starte sin første ordentlige dag i Forsvaret. I helgen har håret blitt klipt, uniformene er prøvd på, og de åtte rekruttene på rom 216 starter dagen med romvask. Alt skal være tilnærmet perfekt, også barbering. Man skal være nybarbert hver dag, og håret skal være klippet til 3 mm. 

Klokka har passert 07.45, og de er fornøyde med vasken de har gjort. Støvet på gulvet er borte, sengene er strukket, badet er vasket og de har tørket bøttene de har bruk. Blir det omvask eller går den igjennom? Døra går opp: «Rett!», lyder ordren før befalet går inn og sjekker badet, drar en finger langs listene og drar hånden over gulvet. 

– Dere må ha lik sengestrekk, litt skitt på gulvet og listene må dere være nøye med, og dere må ta en barbering. Det blir omvask, så gjør dere det bedre neste gang, lyder tilbakemeldingen fra befalet. 

Dagene på rekruttskolen er stressende. Det er liten tid til alt.

20200108FR-1728

– Hvis vi har ti minutter til å sitte og slappe av, er det luksus. Det er første gang jeg har stresset med å legge meg, sier Henrik med et smil om munnen.

20200108FR-8392

Klokka er 09.10 når tropp 2 er ferdige med frokost og har tatt på seg «tredje linje». Tredje linje vil si uniform, stridsvest, våpen og stridssekk. Det er alltid ferdigpakket, slik at de kan klare seg ute i ett døgn. Troppen er ti minutter forsinket, noe som resulterer i en «gjeld» på 100 armhevinger. 

Dagens leksjoner handler om skytestillinger og vedlikehold av våpenet HK 416. Om under tre måneder går turen fra Elverum til Oslo og Huseby leir og Hans Majestets Kongens Garde. Kanskje står Henrik foran Slottet på 17. mai eller sover ute på øvelse i grønt? Én ting er Henrik helt sikker på: han er klar for et år i Forsvaret.

20200108FR-1910

 

– Jeg har lyst til å utfordre meg selv på en annen måte enn og sitte på en stol på skolen. Jeg tror jeg vil lære meg selv å kjenne på en ny måte.