20210328_MVV_4633LQ

Krigsskip til Berlevåg for å plukke opp påskeegget til Aaron (18)

Da fregatten KNM Thor Heyerdahl var innom Berlevåg i Finnmark palmesøndag, ble det et tårevått gjensyn med yngstesønnen Aaron Amundsen. På kaien ventet familien - og et påskeegg, så klart.

Trygt voktet av fregatten KNM Thor Heyerdahl fikk attenåringen Aaron Amundsen søndag hentet påskeegget sitt hjemme hos mor og far i Berlevåg.

– Så husker vi på koronareglene nå, ingen klemming og minst to meter, kommer det fra førsteårslærling Aaron idet han går ut av lettbåten på flytebryggen i Berlevåg.

Det kan virke som en hard og brutal føring å få av sin egen sønn, som man selv ikke har sett på flere måneder, men siden pandemiens start har hverken Berlevåg eller KNM Thor Heyerdahl vært utsatt for koronasmitte. Det vil de holde frem med. Derfor var godt smittevern avgjørende for at uthentingen av påskeegget kunne finne sted.

20210328_MVV_4492LQ.jpg
STORFAMILIEN: Det var ikke enkelt å samle alle 10 søsknene til Aaron i Berlevåg på under ett døgns varsel, men mor, far, fire søsken og bestemor på 94 møtte da han kom til Berlevåg på en snarvisitt.

På kaien møter han mamma Tove Merete Olga, pappa Ingmund og fire søsken. Bestemor Astrid (94) har også tatt turen for å vinke barnebarnet velkommen hjem til Berlevåg.

– Det var vel egentlig ingen her som trodde på det, da det kom tekstmelding i går om at fregatten skulle en tur innom. Vi tenkte jo at de ikke kunne sende hele fregatten til Berlevåg for at Aaron skal få hentet påskeegget sitt, men nå står han her framfor oss, så da tror vi på han, sier en tydelig rørt pappa, Ingmund Amundsen, mens han tørker noen tårer på kinnet.

En gest fra sjefen

Normalt er fregattens fremtidige planer og oppdrag hemmeligstemplet, og noe besetningen ikke deler med andre, men palmesøndag ble det gjort et unntak. Når fregatten likevel skulle nordøstover langs Finnmarkskysten, var det rom for å ta en svipptur innom Berlevåg.

− Vi har akkurat fullført en viktig treningsperiode sammen med den britiske fregatten HMS Lancaster utenfor kysten av Nordland, Troms og Finnmark. På vei nordover passet det fint å seile innom Berlevåg, sier skipssjef og kommandørkaptein Lars Larsson.

Koronapandemien har gjort sitt til at det siste året har blitt spesielt for alle – også soldatene i Forsvaret.

Rørte foreldre

Den hyggelige gesten fra skipssjefen ble satt pris på av rørte familiemedlemmer i Berlevåg.

20210328_MVV_4511LQ.jpg
GJENSYNSGLEDE: Pappa Ingmund Amundsen og mor Tove Merete Olga Hansen er fornøgd med å få se yngstesønnen til tross for at han feirer påsken på havet.​​​​​
 

− Det var helt fantastisk. Vi hadde ikke forventet å få se ham her hjemme helt enda. Vi har fortsatt noen uker med nedtelling igjen på kalenderen før han skal på perm, sier mamma Tove Merete Olga Hansen.

Aaron og resten av besetningen på KNM Thor Heyerdahl skal feire påsken om bord på krigsskipet i Nordområdene og langs norskekysten, tilstede og på vakt for Norge og NATO.