Jacob_Strandheim_KNM_Hitra-9304

Jakob Strandheim (101) hedret for sin innsats i Shetlandsgjengen

Lørdag 25. september ble en veldig spesiell dag for den høyt dekorerte krigsveteranen Jakob Strandheim. I «Fjordparken» på Rong i Øygarden ble det nemlig avduket en minnestein til hans ære.

Jacob_Strandheim_KNM_Hitra-9308

Strandheim hadde med sitt bidrag til Shetlandsgjengen hele 54 turer over Nordsjøen under andre verdenskrig.

På avdukingen stilte også orlogskaptein Lasse Hiis Bergh, sammen med avgangskullet fra Sjøkrigsskolen og den gamle Shetlandsbussen KNM «Hitra», som Jakob Strandheim tidligere har vært nestkommanderende på.

Monumentet som hedrer Strandheim, blir satt pris på av Forsvaret. 

– Forsvaret er veldig takknemlig for at befolkningen her i Øygarden har tatt initiativ til å reise dette flotte monumentet. Vi håper at dette i lang tid fremover vil inspirere ungdommer og andre til å stå opp og kjempe hvis det igjen skulle bli krevet, forteller Hiis Bergh.

Jacob_Strandheim_KNM_Hitra-9338

Hvert avgangskull på Sjøkrigsskolen blir døpt et helt spesielt navn i sin siste tid i utdanningen. Det var derfor på sin plass at avgangskullet «Shetlands-Larsen» møtte opp for å hedre Strandheim. 

Jacob_Strandheim_KNM_Hitra-9341

Samtidig brukte de anledningen til å tildele krigsveteranen en helt spesiell militær «coin».

Gledelig gjenforening

Selv var Strandheim svært fornøyd med seremonien, som var i regi av både hans barn og barnebarn. Gleden var også stor for å kunne se igjen den gamle arbeidsplassen sin.

– Det var utrolig kjekt å se KNM «Hitra» atter en gang. Jeg var jo nestkommanderende på fartøyet og hadde 44 av turene mine bare på den båten. At Sjøforsvaret var til stede, og kadettene gav meg en coin, gjorde seremonien spesiell, forteller krigsveteranen.

Strandheim skulle opprinnelig reise en tur med fartøyet «Aksel» over Nordsjøen, men ble syk og måtte bli igjen på Shetland. Dette var den siste turen til «Aksel» da hun ble senket av tyske styrker.

I sønnens tale til Strandheim, forteller han også om da MTB 345 gjemte seg fra tyskerne i Solund, og trengte spesialbensin. Mannskapet på skøyten «Andholmen» måtte da dra fartøyet langs sundet i svarte natten.

Jacob_Strandheim_KNM_Hitra-9331

Da MTB 345 ikke møtte opp for mottakelse av spesialbensinen, dro Strandheim tilbake for å se om det var plass nok til å seile fartøyet gjennom sundet. Da han speidet ut i vannet, oppdaget han en tysk hornmine, og det ble klart at de nok en gang måtte dra fartøyet langs sundet.

Det har flere ganger vært nære på for Strandheim, og det gjør det desto viktigere at hans ettermæle – sammen med de øvrige 150 medlemmene av Shetlandsgjengen – bevares og minnes gjennom dette monumentet på Øygarden.

Jacob_Strandheim_KNM_Hitra-9347

En viktig påminner om alle dem som har viet og ofret sitt liv for vår frihet.