oppslagsbilde

– Det er nytt å være del av noe større enn seg selv

I disse dager har mange startet på utdanningen sin i Forsvaret. Abdulqadir Yusuf er en av dem. For ham har en tjeneste i Forsvaret en personlig betydning.

Abdulqadir Yusuf er i full gang med en bachelor i telematikk på Cyberingeniørskolen på Jørstadmoen ved Lillehammer.

– Dette er spennende og veldig gøy. Jeg er kjempefornøyd med å få plass her, sier Yusuf.

Reiste fra borgerkrig

Med seg i ryggsekken til skolestart hadde han en sterk motivasjon, og også en personlig grunn for å ville søke seg til Forsvaret:

– Da jeg kom til Norge, reiste jeg fra et land som var i borgerkrig. Det er veldig viktig å ta vare på freden vi har. Vi må også ta vare på retten til å være hvem vi vil, både for oss selv og for andre. Vi må ha frihet til å mene hva vi vil, si det vi vil, tro på det vi vil. Det er veldig viktig. Det norske Forsvaret står for dette med slagord sitt «For alt vi har. Og alt vi er.» 

Yusuf mener bakgrunnen hans hjelper ham til å holde fast ved dette, ikke ta det for gitt, og gi ham motivasjon til å kjempe for å beholde det.

Det føles veldig «hands on»

Han grudde seg litt til å dra hjemmefra og hoppe i det ukjente, men forteller at han er blitt tatt godt imot på Cyberingeniørskolen.

Yusuf og resten av medstudentene hans gikk rett løs på lange dager med bratt læringskurve, og med faktiske oppgaver å løse fra første uka:

– Vi lærer mye på kort tid. Dette føles riktig og veldig “hands on”. Når vi er ute er det vi som selv setter opp og rigger utstyr. Det føles godt.

Fersking i felt

Før sommeren deltok Yusuf på Forsvarets opptak og seleksjon på Sessvollmoen leir nord for Gardermoen, sammen med flere hundre andre målbevisste ungdommer. Dette var Yusufs første møte med både felt og Forsvaret.

Alle som søker seg til utdanning i Forsvaret må bestå både fysiske og medisinske tester, i tillegg til kunnskapstester. Som en del av opptaket finnes også en feltdel der kandidatene bor i telt ute i skogen i flere dager og går gjennom tøffe fysiske og mentale prøver underveis. 

– Jeg hadde null peiling, jeg kom jo rett fra sivilt liv.

Abdulqadir Yusuf om å være ute i felt på opptaksprøve til Forsvarets utdanninger.

– Jeg hadde null peiling, jeg kom jo rett fra sivilt liv. Ute i felt var det veldig mye jeg ikke kunne. Alle de små tipsene og triksene som de med erfaring fra felt har tilegnet seg, de kjente ikke jeg til. Det var tøft og vanskelig noen ganger, men alt i alt veldig spennende. Det gikk seg veldig fort til, og laget mitt var veldig støttende, sier Yusuf.

Fra Somalia til Norges solkyst

Abdulqadir Yusuf kom til Norge fra Somalia i 2009, åtte år gammel. Han er fra en stor familie med åtte søsken. Han er midt i ungeflokken aldersmessig, med tre eldre og fire yngre søsken. De flyttet til Kristiansand da de kom til Norge, og han synger på blødt og blidt sørlandsk tungemål med en rullende “r”, som en rest fra hans andre språk, somali. Mor har vært hjemmeværende og far er bilmekaniker. 

Alle de eldste søsknene har tatt utdanning innen internasjonal politikk, økonomi eller ingeniørfag. Yusuf forteller at faren alltid har snakket om verdien av å ta en utdanning:

– Pappa er jo bilmekaniker men har vært veldig opptatt av at vi må studere. Jo mer vi kan i livet jo lettere blir det å være voksen, sier han. 

Alltid vært interessert i data og elektronikk

Yusuf hadde en blanding av elektrofag og studiespesialisering på videregående, og forteller at han alltid har vært interessert i data og elektronikk.

Etter videregående startet han først opp på studier i automatisering og elektronikkdesign ved Universitetet i Stavanger. Der var det mer programmering og robotikk og mindre mekanikk enn Yusuf hadde sett for seg. Han fikk tips av en av storebrødrene sine som var i førstegangstjeneste, om å sjekke ut utdanning i Forsvaret. 

Etter å ha undersøkt litt fant han noe som fristet. Han rakk akkurat ikke søknadsfristen, men valgte likevel å hoppe av studiet i Stavanger og bruke det neste året på å forberede seg til opptak.

Takket ja på flekken

Året brukte han til å trene styrke, gå langt med tung sekk og forberede seg på å takle de fysiske utfordringene som ventet i opptaket. I juni i år passerte Yusuf de innledende testene og fikk delta videre på feltdelen av opptaket. Han holdt ut gjennom styrtregn, torden, gnagsår og mygg, og gjennom oppgaver som testet både mental og fysisk styrke. Vel tilbake i leiren fikk han beskjed om at han hadde sikret seg en skoleplass til høst. Han takket ja på flekken.

– Det var overveldende, det slo ikke helt inn at jeg hadde fått plass med en gang. På bussturen vi hadde opp til Jørstadmoen i etterkant av opptaket kunne han ikke tro det. Først da de kom inn leiren som skulle bli både hjem og arbeidsplass de neste tre årene slo det inn at skoleplassen var sikret.

- Jo mer jeg går med uniform, jo mer riktig føles det 

Nå er Yusuf en av de grønnkledte som hver dag utgjør en del av Forsvaret av Norge.

Det er en uvant rolle, men den vokser på ham:

– Jeg føler litt at jeg ikke passer inn i uniformen ennå. Men jo mer jeg går med den, jo mer riktig føles det, sier han, og avslutter:

– Det er nytt å være en del av noe større enn seg selv. Det første folk ser nå er ikke meg, men uniformen. Jeg tenker mye på at jeg må representere på en god måte.

Les flere saker fra Forsvarets opptak og seleksjon

I to uker i juni og juli deltok flere hundre kandidater på fysiske og mentale tester, både i leir og ute i felt på Sessvollmoen nord for Oslo.

Pil til høyre
0707_FOS_Oppstilling-2