Først inn på Hærens nye rekruttskole

— Jeg vet ikke hva jeg kommer til, men håper det blir tøft.

19 år gamle Felix C. Øverli har blitt vekket til sin første revelje i Garnisonen i Porsanger (GP), og prøver nå sin personlige utrustning og bekledning for første gang. 

Ett døgn har gått siden han og 63 andre vernepliktige møtte opp på Sessvollmoen for inntaket til Hærens skole for rekrutt- og fagutdanning (HSRF). I Porsanger venter fire måneder med rekruttskole, før de sendes videre til 12 måneders tjeneste i Jegerkompaniet ved Garnisonen i Sør-Varanger.

– Jeg har valgt det selv. Det var enten dette eller fallskjermjeger, sier Øverli, og ser seg spent rundt på de nye omgivelsene.

Fire måneders fagutdanning

Å gi vernepliktige fire måneders rekrutt – og fagutdanning før de sendes ut til de operative avdelingene, er Hærens nye måte å utdanne vernepliktige på. På denne måten får avdelingene mulighet til å bli bedre. 

– HSRF gjennomfører rekrutt- og fagperioden, og de operative vernepliktige avdelingene kan starte med de nye rekruttene på et høyere nivå enn om de skulle ha hatt sin første dag her, forklarer Odd Einar Nygård, sjefssersjant ved Hærens skole for rekrutt- og fagutdanning. 

Garnisonen i Porsanger er pilot for den nye ordningen som på sikt skal gjelde for de fleste vernepliktige som skal til Hæren. I Porsanger er det nå etablert en ny kompanistruktur som skal ivareta utdanningen frem til de overføres til Grensevakten i Sør-Varanger.

Fortsatt flere inntak

– Planen er å gjennomføre flere innrykk i året og å overføre soldatene til de vernepliktige avdelingene etter fire måneder. Dette gjør at Hæren opprettholder sin operative evne på et høyt nivå selv i rulleringen mellom to kontingenter, forklarer Nygård. 

I Porsanger er alle nå kledd opp i grønt. På oppstillingsplassen mønstrer befalet de ferske rekruttene for å kontrollere at de har fått alt de har behov for de neste 16 månedene.

Menig Øverli klar.

– Du ser jo langt bedre ut med en gang du får på deg utstyret. Da går vi plutselig fra å være en gjeng tiendeklassinger til faktisk å være i militæret, sier Øverli fornøyd.

Hærens sjefssersjant, Rune Wenneberg, ønsker kompaniet velkommen.

– Dere har havnet her som ukjente mennesker. Over de neste månedene kommer dere til å bli utrolig godt kjente, på godt og vont. Dere har plutselig ansvar for så utrolig mye mer enn dere hadde i går. Dere skal nemlig sørge for at resten av nasjonen kan sove trygt. Gi gass, ha det gøy, ta vare på hverandre og bli den beste soldaten dere kan bli, er Wennebergs velvalgte ord.

Øverli ser til siden og smiler.

– Jeg vet ikke hva jeg kommer til, men håper det blir tøft. Jeg forventer at det blir artig, og at jeg lærer masse om ting jeg ikke har vært borte i før.