Heltene fikk sine medaljer

For tolv år siden avverget Espen Haugeland et bombeangrep i Kabul. I dag fikk han og 14 andre veteraner heder og medaljer for innsatsene sine.

I fantastisk vårvær med sommertemperaturer, og flere hundre tilskuere ble 15 norske veteraner hedret med medaljer på Akershus festning i Oslo søndag ettermiddag. En av dem var Espen Haugeland (36) som fikk Krigskorset med sverd, Norges høyeste utmerkelse. 

– Jeg er veldig stolt og beæret, men det har ikke gått helt opp for meg ennå. Det er ganske uvirkelig, sier Espen Haugeland rett etter medaljeparaden.

Bakgrunnen for tildelingen er en hendelse i Kabul i april 2004, da Haugeland kastet seg over​ en bombemann midt i en folkemengde. Heltedåden reddet trolig mange liv.

Møtte statsministeren

Da klokka passerte 16, ba forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen fenriken fra Lyngdal om å tre fram. Like etter festet kong Harald Krigskorset på uniformsjakka til Haugeland. Tidligere på dagen møtte han statsminister Erna Solberg på kontoret til den avdøde krigshelten Gunnar «Kjakan» Sønsteby, en annen mottaker av Krigskorset.

– Det har vært en lang og fantastisk dag. I går fikk jeg også treffe igjen tidligere kollegaer fra Telemark bataljon, og vi skal ha en samling senere i dag. Det har vært veldig gøy å treffe dem igjen, sier Haugeland.​

Med seg hadde han barna Emil (10), Elias (6) og Oskar (7) og samboeren Linda Jensen. Hun visste litt om hendelsen i Kabul fra før, men det var først etter at tildelingen ble kjent i mars at hun har forstått omfanget av samboerens innsats.

– Etter å ha lest om alt det han gjorde, forstår jeg enda litt mer av hva som skjedde. Jeg er veldig stolt over ham, sier Jensen.

Flere helter

Og det var naturligvis flere heltedåder som ble hedret på Akershus festning 8. mai. Oberstløytnant Jan Helge Dale og sersjantmajor Jørgen Andreas Bull​ mottok St. Olavsmedaljen med ekegren for hendelser i Afghanistan i henholdsvis 2009 og 2011.​

Major Bjørn Ekenes Olsen, kaptein Per Arne Halvorsen og stabssersjant Hans Kristian Aasen fikk Krigsmedaljen, mens løytnant Håvard Mallaug mottok Forsvarets innsatsmedalje med rosett. Oberstløytnant Arvid Josefsen, major Espen Lauritsen, kaptein Einar Slinde og menig Pål Magnus Davidsen mottok Forsvarets innsatsmedalje.

I tillegg fikk fire skjermede personer medaljer under en egen, lukket seremoni tidligere på dagen.

«Fantastisk!​»

Soldater fra alle forsvarsgrener var på plass på Festningsplassen, det samme var kong Harald, statsminister Erna Solberg, forsvarsminister Ine Eriksen Søreide og naturligvis forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen. 

– Denne dagen kan bare beskrives med ett ord: «Fantastisk!» Det er så mye folk her, og været er strålende, sier admiral Bruun-Hanssen.

– Det er også veldig hyggelig å kunne anerkjenne våre soldater som har gjort en ekstra innsats og vist et mot utover det som forventes, sier forsvarssjefen.

Han har en rekke 8. mai-markeringer bak seg, men årets arrangement topper de fleste.

– I 2011 var det også utrolig flott vær, men jeg tror nok det er enda flere folk her i år. Tusen takk til alle i Forsvaret og Forsvarsdepartementet som har stått på og gjort denne dagen så vellykket, sier admiralen fornøyd.