Norsk English

Slik vinner du bryllupsfesten

Skal glassene klinke i hverandre når du skåler? Og er det innafor å hilse inne i kirken? Pust ut, med Forsvarets hjelp blir du utvilsomt festens mest galante.

Sommeren er høysesong for brylluper og fine selskaper. Og som det uformelle og lettliva folkeferdet vi er, kan flommen av regler og skikker raskt føre oss ut på galeier vi slett ikke vil føres ut .

Heldigvis finnes det hjelp. For er det noen som har orden i etikette-sysakene, så er det Forsvaret. Vi har flere hundre år med erfaring og kunnskap i god skikk og bruk, og de deler vi gjerne med deg. Se tips og råd i bunnen av saken.

Derfor er det viktig

Men hvorfor er det egentlig så viktig med skikk og bruk? 

– I alle sammenhenger finnes regler for hvordan man skal omgås. I arrangementer med et høytidelig eller formelt preg, er det greit å følge de alminnelig kjente regler for takt og tone, med hensyn til bordplassering, skåling, og lignende. Da er rammen om det hele satt, og den enkelte vil kunne finne seg til rette i selskapet, sier oberst Jan Eide, forsvarssjefens heraldiske rådgiver.

Sammen med pensjonert generalmajor Thorbjørn Bergersen har Eide gitt ut Forsvarets veiledning i skikk og bruk – et hefte på hele 118 sider. For Forsvaret er god skikk og bruk slett ingen spøk.

Bordplassering

Mye av innholdet omhandler militær etikette og korrekt framtreden i offisielle selskaper og middager. Men heftet gir like fullt nyttige tips til tante Gudruns tredje bryllup eller cocktailfesten til de snobbete naboene.

– Som gjest er det din fremste plikt å bidra til at det blir et hyggelig samvær. Det gjør du ved å vise godt humør, være høflig og oppmerksom mot andre rundt bordet, og delta i den felles samtalen, ​sier Eide.

Veiledningen er også til god hjelp for verter. Hvem har vel ikke revet seg i håret over hvor en skal plassere svigermor, stefar og halvsøster? Her får du grunnleggende prinsipper for norsk bordplassering, borddekking, meny og drikke, og hvordan du du bør utforme invitasjonen.

Sunn fornuft

Mange av skikkene framstår som ganske gammeldagse og ikke akkurat i tråd med det norske, likestilte samfunnet. Husk at vi lever i 2016, så du trenger ikke å bli helt «Downton Abbey». Velmenende gester kan også bli oppfattet helt feil, så bruk sunn fornuft.

– Det er forskjell på en slottsmiddag og en fest i vennegjengen. Men skal du arrangere en bryllupsfest, vil en gjerne at denne har stil og får et høytidelig preg. Da er en nærmere slottsmiddagen enn de fleste kanskje tenker over. Der hører for eksempel ikke hjemme med overdreven klinking med glass når man skåler, sier obersten.​

Han understreker at skikk og bruk er i stadig endring.

– Omgangsformene endrer seg over tid, og det formelle slipes mer og mer av.. For to generasjoner siden var man dis på arbeidsplassen, i dag er nesten alle på fornavn med hverandre. Dette er i og for seg ikke galt, men da er det godt når man vil være litt høytidelig å kunne ta frem de formelle reglene og følge disse. Jeg tror ingen vil føle det som noen tvangstrøye, sier Eide.

God skikk og bruk

  1. ​Det er normal høflighet å presentere deg selv og håndhilse på personer du ikke kjenner i et selskap. Si klart hvem du er, og hvordan du kjenner vertskapet.

    • ​Er du bindeledd mellom to eller flere som ikke kjenner hverandre, så presenter dem for hverandre. 
    • I kirken skal du faktisk unngå å hilse. Møter du øynene til en bekjent, holder det med et nikk eller lignende. Hilsener bør utveksles utenfor kirken etter vielsen.
    • I sivile sammenhenger finnes det en tradisjonell tre-trinns rangordning som kan være nyttig når du for eksempel skal hilse på en gruppe mennesker: Kvinnene først, så de eldre og mer framtredende, og til slutt de yngste og mindre framtredende.​
    • E​n mann skal føre borddamen sin dit de skal sitte. Trekk fram stolen for henne når verten sier «vær så god».
    • Brett servietten ut i full lengde, men ikke bredde, og legg over fanget ditt. Pass på at bordkortet med navnet ditt på er synlig for andre gjester.
    • Herrene reiser seg når borddamen reiser seg. I utlandet, særlig USA, praktiseres denne regelen strengt.
    • Mobiltelefon, røyking og snusing er totalforbudt ved bordet. Vent til en pause. Snus er et særskandinavisk fenomen, så dropp snus i selskaper i utlandet.
    • Har du utenlandske gjester nær deg, så prat et språk alle forstår. Det er uhøflig å snakke norsk med hverandre i påhør av utenlandske gjester.
    • Serveres varm mat settes gjerne poteter, saus og annet tilbehør på bordenden før hovedretten bæres fram. Disse fatene skal bli stående til hovedretten er servert. Man vil jo helle sausen over kjøttet eller fisken.
    • Før var det vanlig skikk å vente med å spise til alle hadde forsynt seg av maten. I dag er det vanlig å begynne å spise varm mat når en selv og de som sitter nærmest er servert. Er det kald mat og desserter, vent med å spise til vertene/brudeparet begynner å spise.​

    • ​​Ikke bland vinsortene. Du må heller ikke tømme hvitvinsglasset før går over til rødvinen​. 
    • Her synder vi alle sammen, men prøv å alltid ha litt drikke igjen i glasset. Slik er du alltid parat til en skål. Skulle du gå på en smell, er det ok å skåle med tomt glass, eventuelt med mineralvann eller vann. 
    • Man klinker normalt ikke glassene når man utfører en høflighetsskål. Hev glassene, se på hverandre og nikk, drikk litt og få øyekontakt igjen når du setter glasset ned.
    • I brylluper og store selskaper skal du ikke utfordre vertene til en skål, men overlate initiativet til dem. En mann bør allerede under forretten skåle med sin ledsager, og relativt tidlig under måltidet også skåle med den som sitter på høyre side.
    • Merker du at en venn eller familie får litt for mye å drikke, ta grep og før vedkommende diskret fra bordet for litt luft eller vann.​
  2. ​​Vi nordmenn er ofte lavmælte og sjenerte. I brylluper derimot, er det plutselig ingen ende på dele- og taletrangen. Det resulterer ofte i søvndyssende taler og unødvendig lang tid ved bordet. 

    • Skal du holde tale: Fatt deg i korthet, maks fem minutter. Snakk klart og tydelig. 
    • Er du en rutinert taler, kan du gjerne improvisere. De mindre taleføre bør være forberedt med stikkord, men ikke bli for bundet av manus. Ha øyekontakt med publikum. 
    • Blir det mange taler, bør noen av dem vente til etter middagen, for eksempel til kaffen. 
    • ​​«Vær mot andre slik du vil at andre skal være mot deg» er en god leveregel hvor enn du ferdes.
    • Unngå banning og brautende og høyrøstet oppførsel. Styr unna kommentarer om rase, kjønn, seksuell legning, hudfarge, religion og språk.
    • Vær presis. Blir du forsinket, må du gi beskjed så fort som mulig.
    • Hva skal du ha på deg? Hva er innafor? Dette vil variere ut fra selskapet og gjestene, men noen regler gjelder: Klærne skal være rene, ordentlige og velstelte. Kle deg etter motebildet og slik det passer for anledningen. Ta hensyn til alder og kroppsfasong når du skal kle deg – og for all del: Ikke la undertøy synes.
    • Menn skal ikke ha på hodeplagg innendørs, og de skal ta hatten av når de hilser på en dame eller eldre person.