Testet Norges nye ubåtjeger

Om få år blir P-8A Poseidon Norges nye øyne og ører i luften. Tirsdag fikk luftforsvarssjefen se de nye overvåkningsflyene i Jacksonville i USA.

En mer usikker og spent situasjon i nordområdene gjør maritime overvåkningsfly viktigere enn noen gang. Derfor skifter Norge ut sin flåte med P-3 Orion og erstatter den med fem nye P-8A Poseidon. De topp moderne overvåkningsflyene gir Forsvaret enda bedre oversikt over de enorme havområdene våre. Flyene gjør det også lettere å oppdage ubåter.

– Hvis vi mistenker at det er en fremmed ubåt i en norsk fjord, så er det fort gjort å finne den. Vi kan også med større sikkerhet si om det er en ubåt der eller ikke, sier major Per Jørgen Tiller.

Større spillerom

Han er taktisk koordinator om bord og nasjonal representant for den første norske gruppen som konverteres fra P-3 Orion til P-8 Poseidon. I januar 2019 kom han og elleve kollegaer til Naval Air Station Jacksonville i Florida for å lære seg de nye flyene. Og de er godt fornøyde med erfaringene så langt.

– Det blir virkelig en stor teknologisk forbedring, noe som gjør at vi kan løse oppgavene hurtigere og mer effektivt, sier Tiller.

Tirsdag denne uken fikk han og kollegaene i USA besøk av generalmajor Tonje Skinnarland, sjef Luftforsvaret. Der fikk hun møte det norske personellet og en omvisning på den amerikanske skvadronen der nordmennene jobber. Hun satte seg også bak spakene i en av flysimulatorene og «fløy» over en dataanimert utgave av fjellene rundt Andenes og Evenes.

– Det er svært nyttig å få et innblikk i utdanningen på P-8 gjennom våre egne ansatte. Det er også godt å se at de er godt integrert i de amerikanske avdelingene, sier Skinnarland.

Rask og effektivt

Dagens norske P-3 Orion begynner å nå slutten av sin levetid, og fra 2022 vil flåten gradvis erstattes av P-8. De nye flyene er bygget som Boeing 737-800, men er skreddersydd for antiubåtkrigføring, maritim overvåkning og elektronisk overvåking. De utrustes også med torpedoer og missiler.

Med P-8 kan Forsvaret overvåke norske havområder raskere og mer effektivt. De vil fortløpende kunne sende informasjon og etterretning til Forsvarets operative hovedkvarter og NATO. Flyene kan også bidra i søk- og redningsoperasjoner.

– P-8 er en strategisk viktig kapasitet for Norge og NATO. Gjennom maritim patruljevirksomhet skal flyene gi oss bedre situasjonsforståelse og oversikt, sier Skinnarland.

Konvertering i gang

Til nå er tolv norske Orion-ansatte utdannet og sertifisert for P-8. Seks av dem skal jobbe som instruktører i Jacksonville ut 2021, mens de øvrige seks driver med operasjonell testing og evaluering (OT&E) ved Naval Air Station Patuxent River i Maryland.

Målet er å få mest mulig erfaring og kunnskap om de nye flyene før de kommer til Norge. Fra 2021 skal resten av det norske Orion-personellet utdannes og sertifiseres for å operere P-8 Poseidon.

De fem norske flyene ankommer Norge etter planen i 2022.