20210615OAV_ACE_F-16_17278_export

Arctic Challenge Exercise 2023

Arctic Challenge Exercise (ACE) er en luftøvelse som arrangeres annethvert år. ACE 2023 er en av årets største luftøvelser i Europa i år.

Årets deltakere inkluderer totalt 13 nasjoner, i tillegg til NATO AWACS-fly. Totalt vil øvelsen opereres ut ifra fire baser: Ørland i Norge, Kallax i Sverige og Rovaniemi og Pirkkala i Finland. Overflyvninger vil forekomme over disse nasjonene.

Det vil delta cirka 2700 personell og overkant av 150 fly. På Ørland, den norske deltakerbasen, er det forventet et tilskudd av 40-50 fly og en tilstrømming av piloter og personell i perioden før og under øvelsen. Stasjonssjef på 132 Luftving Oberst Martin “Tintin” Tesli viser med stor begeistring til at dette er den første storøvelsen på Ørland flystasjon siden 2014.

- Dette vil være Ørland slik folk husker det fra tidligere. Med fullt av utenlandske fly og utenlandsk personell. Det vil være utenlandske, militære kjøretøy utenfor leiren og folk som handler i butikkene, sier han.

ACE vil finne sted i uke 22 og 23, i mellomtiden kan man allerede se en økt aktivitet fra Ørland flystasjon. Under øvelsen er det planlagt to flyperioder om dagen. Den første vil øvingen foregå i Norge, mens den andre vil være hovedsakelig i Sverige. I norsk luftrom vil øvingsaktivitetene foregå utenfor kysten fra Ålesund og nordover, og i et område utenfor Helgelandskysten. I tillegg kan man regne med noe øving over land fra Trøndelag mot Dovre, og mot Rena. I svensk luftrom vil det benyttes et stort område i Nord-Sverige. Per dags dato er det ikke planlagt noen kveldsflyvninger.

Årets gjennomføring vil også markere den første store europeiske øvelsen for jagerflyene F-35. Disse femtegenerasjons kampflyene vil delta fra Storbritannia, Italia, Nederland og USA, i tillegg til de norske.

 

Pressekontakt:

Sigurd Tonning-Olsen

Informasjonsrådgiver Luftforsvaret

Telefon: 48865018 / E-post: stonningolsen@gmail.no