20221121_PPL_6541

Hangarskipet HMS Queen Elizabeth på besøk i Oslo

Mandag 21. november ankom en fartøysgruppe med blant annet hangarskipet HMS «Queen Elizabeth» Oslo. Det er første gang skipet er i Norge.

Hangarskipet har til daglig sin hjemmebase i Portsmouth i England. Det har siden 10. november vært ute på oppdrag som en del av den britiske operasjonen Operation Achillean, blant annet i Nordsjøen. Besøket i Oslo skjer i den sammenheng.

Bilder og film av HMS Queen Elizabeth i Oslo ligger her

20221121_PPL_6949.jpg
HMS Queen Elizabeth ved Akershus festning

Norge og Storbritannia har en lang og god tradisjon for forsvarssamarbeid. Storbritannia er et sentralt medlemsland i NATO og en viktig militær- og sikkerhetspolitisk aktør som Norge har ulikt samarbeid med.

Selv om det er første gang skipet er i Norge, har Forsvaret flere felles arenaer sammen med britene.

Det norske og det britiske forsvaret opererer også flere av de samme kapasitetene, som gjør oss i stand til å utveksle informasjon og øve sammen. Allerede sist uke trente norske F-35 sammen med det britiske hangarskipet under en øvingsaktivitet.

Mens skipet er på besøk i Oslo, skal det gjennomføres flere møter og samtaler rundt videre samarbeid. Som en del av besøket i Oslo ankommer også to fregatter, en destroyer, og et forsyningsskip. 

HMS «Queen Elizabeth» blir liggende ved Søndre Akershuskai i Oslo under oppholdet frem til torsdag 24. november. Skipet vil ikke være åpent for publikum, men vil være godt synlig i Oslos havnebasseng.