AW101 SAR Queen ankom Ørland flystasjon 28. april 2021.

Ørland er operative med SAR Queen

Fredag 14. mai er nok en milepælsdag for redningshelikoptertjenesten, da det nye redningshelikopteret SAR Queen overtar stafettpinnen etter Sea King på Ørland flystasjon.

Flystasjonen i Midt-Norge er andre base som setter SAR Queen i daglig drift. Redningsbasen på Sola var den første som tok i bruk de nye redningshelikoptrene 1. september i fjor.  (Link: SAR Queen tar over etter Sea King - Forsvaret )

- Dette er en stor dag for oss på Ørland flystasjon. Vi får et formidabelt redningshelikopter som når lengre, er raskere og kan ta med flere, sier Asbjørn Singstad, leder for 330 skvadron på Ørland flystasjon.

Besetningsmedlemmene som til daglig holder til på Ørland har siden slutten av september i fjor fått opplæring og utdanning på det nye redningshelikopteret, og er nå klare til å gå på beredskap fra Ørland flystasjon, som dekker området fra Brønnøysund i nord til Ålesund i sør.

På Ørland vil det være til sammen tre AW101 helikoptre. Ett av de vil stå på kontinuerlig beredskap 24/7, mens ett helikopter vil stå inne til lett vedlikehold og ett til tungt vedlikehold.

- Det er en travel og hektisk periode for vårt personell på 330 skvadron, med fortsatt drift av Sea King og samtidig innføring av SAR Queen på alle våre seks redningsbaser fortløpende. Vi er nå meget fornøyde med at vi har klart målet om å starte opp på Ørland, sier sjef for redningshelikoptertjenesten, Tord Aslaksen.

Neste base ut for drift med AW101 er Banak. Så følger Bodø, Rygge og til slutt Florø. Det nye helikopteret vil gi større trygghet for folk på sjøen, langs kysten og i avsidesliggende områder over hele landet.

– Vår operative test og evalueringsorganisasjon (OT&E) har gjort en formidabel jobb så langt, på tross av mange restriksjoner i forbindelse med Covid-19. De har vært gjennom en svært intensiv periode, og det er derfor viktig at denne organisasjonen nå får tid til å utføre annen nødvendig aktivitet før de går i gang med neste baseutsjekk, forteller Tord Aslaksen, sjef for Redningshelikoptertjenesten i Luftforsvaret.

Vår operative test og evalueringsorganisasjon (OT&E) har gjort en formidabel jobb så langt, på tross av mange restriksjoner i forbindelse med Covid-19. De har vært gjennom en svært intensiv periode. Før de går i gang med neste baseutsjekk blir det nå fokus på annen nødvendig aktivitet, forteller Tord Aslaksen, sjef for Redningshelikoptertjenesten i Luftforsvaret.

 Totalt er det nå 10 AW101 helikoptre i Norge. To nye er levert i år, og det forventes ytterligere levering av to nye helikoptre før årsskiftet. Til sammen er det bestilt 16 AW101.

- Planen er at samtlige baser og helikoptre skal være i drift i løpet av 2023. På fredag når vi nok en milepæl med dette helikopterprogrammet. Både de som jobber i redningshelikoptertjenesten, og de som skal reddes vil få en betydelig bedre tjeneste. Vi har også fått gode erfaringer med AW101 i de rundt ni månedene helikopteret har vært operativt på Sola, sier sjef for Redningstjenesten, Tord Aslaksen.  

Erfaring fra Sola med AW101 er så langt meget gode. Avdelingen på Sola hadde en beredskap på hele 99,6 prosent i 2020.  

Siden 1.september er det fløyet cirka 130 forskjellige SAR og ambulanse oppdrag. Under mange av disse oppdragene har SAR Queen bevist at det er et helikopter som på de fleste områdene overgår Sea King i kapasitet. Siden dette er et helt nytt helikopter er skvadronen fortsatt i en utviklingsfase der de lærer å utnytte alle kapasitetene enda bedre.

Det vil ikke være en offisiell seremoni når det nye helikopteret går på vakt fra kl. 12:00, men det vil gjennomføres en lokal markering etter langhelgen.

- Vi vil nok feire med et lite kakestykke i dag, før vi går rett på vakt med det første crewet, avslutter Singstad.

For pressen:

Det vil være muligheter for å gjennomføre intervju med 330 skvadronen i forbindelse med at de går på beredskap med AW101 fra Ørland flystasjon.

For media som ønsker bilder og video av AW101, ta kontakt her:

 

Pressekontakter

For Luftforsvaret: Talsperson major Stian Roen,
telefon 91 52 40 68, e-post [email protected]