Image-gardermoen

Sender transportfly til Tyrkia for å hjelpe til med evakuering og transport

Forsvaret sendte lørdag et C-130J Hercules transportfly til Tyrkia for å bistå i arbeidet med medisinsk evakuering av skadde personer og transport av nødhjelp, etter det kraftige jordskjelvet som rammet landet.

Tyrkia har bedt sine allierte om hjelp etter jordskjelvet som rammet Tyrkia og Syria natt til 6. februar i år. Sammen med flere andre land sender Norge transportfly for å støtte Tyrkia gjennom denne katastrofen.

Reiser til Tyrkia lørdag

Transportflyet med mannskap dro fra Gardermoen om ettermiddagen lørdag 11. februar, og kan bli satt inn i Tyrkia raskt. Mannskapet om bord består både av flyoperativt personell som har erfaring fra tilsvarende operasjoner, og ansatte og helsepersonell på beredskap.

– Det er viktig for oss å tilby det vi kan av støtte i slike situasjoner. Vi har god erfaring med slike oppdrag og skal bistå med transport av pasienter. I tillegg har vi muligheten til å bistå med transport av nødhjelp og utstyr, sier generalmajor Rolf Folland, sjef Luftforsvaret.

Støtter i kriser hjemme og ute

Forsvaret har lang erfaring med strategisk luftevakuering. Dette er en sanitetsressurs i Forsvaret, der både et C-130J Hercules transportfly og et SAS-fly benyttes. Forsvaret har stilt med strategisk luftevakuering i utlandet flere ganger tidligere, blant annet i forbindelse med tsunamien i Sørøst-Asia i 2004–2005, evakueringen fra Afghanistan i 2021 og den pågående evakueringen av skadde i Ukraina. Nå skal vi bistå i Tyrkia.

– Norge stiller med et transportfly på kort varsel, som vil kunne evakuere skadde personer fra de rammede områdene, og til sykehus. Flyet kan også brukes til å transportere nødhjelp, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram.    

Norge har tidligere bistått med midler og eksperter etter jordskjelvet. Les mer på regjeringens nettside i lenken under.