Ny sjef HV, Elisabeth Michelsen

HV vil få en viktigere rolle

Elisabeth Michelsen sier hun er glad for tilliten hun er vist som ny sjef for Heimevernet. Hun vil jobbe for at strukturen fylles og at soldatene får det materiellet de trenger.

​Samtidig som øvelse «Polaris Gram» opptar de aller fleste i Heimevernsstaben sitter den nye HV-sjefen på kontoret sitt. Utenfor kontorvinduet i gulbrakka på Terningmoen laver snøen ned. Snø i lavlandet betyr i hvert fall at det snart er skiføre på Nordåsen. Favorittskogen ligger noen minutters kjøring fra hjemmet i Råholt og har hun tid er det dit Elisabeth Michelsen reiser for å stable tanker. 

 – Jeg får renset hodet på slike turer, men det blir dessverre så altfor sjelden. Jeg er også opptatt av å ta ansvaret med jobben alvorlig. Da blir det skippertakstrening innimellom, men jeg har satt meg et mål om å gå Svalbard skimaraton i april, sier hun. 42 kilometer på ski gjennom arktisk villmark virker på ingen måte avskrekkende på den ferske generalmajoren. En egenskap som muligens kan spores tilbake til oppveksten i Rana i Nordland.

 – Når du er vokst opp i et «snøhøl» der snøen gjerne ligger ni måneder i året blir du både glad i natur og i gå på ski, smiler hun. 

Ny jobb i rekordfart

Men la oss først spole tilbake et drøyt år. Oberst Michelsen pendlet til jobben som J-4 (logistikk) ved Forsvarets operative hovedkvarter i Bodø. Der gjorde hun seg bemerket blant annet ved å utvikle vertslandsstøttekonseptet. Et oppdrag der hun for øvrig kom i god kontakt med Heimevernet. Deretter bar det til USA og det prestisjefylte studiet ved US Army War College i Carlisle, Pennsylvania. Mens hun var der søkte hun jobben som NK/stabssjef i Heimevernet og fikk den. Før hun rakk å tiltre i høst hadde Eirik Kristoffersen fått jobb som ny sjef i Hæren og Michelsen gikk derfor rett inn som midlertidig HV-sjef - før hun omsider fikk jobben permanent 1. november i år. Det er avansement i et tempo det lukter svidd av – det medgir hun, men Michelsen er også glad for tilliten hun har fått og har allerede identifisert en retning hun ønsker å ta Heimevernet.

– Aller først synes jeg mottoet «overalt alltid» står seg godt, så det ønsker jeg å videreføre. Jeg mener Heimevernet skal løse sitt oppdrag som en del av Forsvaret og som en del av Totalforsvaret. Det betyr at vi skal ha godt trente soldater som er trygge i soldatrollen, som er inne til årlig trening for å bygge basiskunnskaper. Da må vi ha utstyr og systemer rundt soldatene våre som gjør dette mulig, sier hun. I tillegg ønsker hun enda mer fokus på å anerkjenne den sivile kompetansen hver eneste HV-soldat har og i likhet med sin forgjenger vil hun jobbe for flere beredskapsklare avdelinger og at reaksjonstiden ytterligere skal ned. 

Totalforsvaret

HV-sjefen er spesielt opptatt av Heimevernet i rammen av Totalforsvaret og mener HV vil få en enda viktigere rolle i fremtiden med å bygge beredskap både regionalt og lokalt. Enhver kommune skal vite hvem som er forsvarskontakt på stedet, sier hun. 

– I dag fungerer det regionale beredskapssamarbeidet godt. Heimevernet, fylkesmann og politiet møtes jevnlig og samarbeider godt. Nå må vi sørge for at dette trianglet også fungerer på lokalt nivå. Heimevernet må gå i front for å sette beredskap på dagsorden i kommunene. I dag er ikke dette en lovpålagt oppgave for kommunene, så der må vi jobbe for å påvirke, sier Michelsen. 

FMR

Før sommeren neste år skal Stortinget behandle forsvarssjefens fagmilitære råd (FMR). Rådet, som inneholder fire alternativer til hvordan Forsvaret bør utvikles, medfører alle en styrking av Forsvaret. Elisabeth Michelsen mener forsvarssjefen har vært tydelig i sin anbefaling. 

– Jeg mener det er riktig å satse på en strukturøkning i Hæren og Sjøforsvaret nå, men dette er også et godt råd for Heimevernet. Vi øker ikke så mye i volum, men det handler om å få det vi har til å virke. Strukturen skal fylles og trenes og ha det riktige materiellet. Utstyret skal lagres mer desentralisert enn i dag slik at vi får økt utholdenhet og redusert reaksjonstid, sier hun.