20221206HST_0217

Et synlig heimevern

Heimevernssoldater over hele landet markerte Uniform på jobben-dagen 6. desember. En av de var Jarl Roe (30) som jobber i Komplett. – Denne markeringen er en veldig kul greie, sier han.

Jarl Roe tilhører Færder HV-område, men jobber til daglig som kategori-direktør i gaming og components hos Komplett. Han hadde ingen betenkeligheter med å bære uniform på jobben. 

– Jeg synes jeg det er en veldig kul greie og det er viktig for folk å se at finnes folk i grønt rundt omkring. Folk er jo ikke vant til det, men da bidrar vi med på normalisere at Heimevernet har soldater i alle yrkesgrupper, forteller han.

– Det gikk overraskende bra å bruke uniformen på jobben i dag, vi blir møtt med smil, og kollegaer hilser til å oss og gir mange komplementer når vi går rundt i gangene her, smiler han. 

Kollega Anders Utne (37)  tilhører Vestfold URS og har bakgrunn fra innsatsstyrken. Til vanlig jobber han som kategori-sjef i Komplett.

– Jeg har vært med på Uniform på jobben-dagen to ganger tidligere og for meg handler det om å vise hvem vi er for å gi det et ansikt. Når du tar på uniformen så føles det ut som du går i en annen rolle. Nå som vi er flere i team, så er det liksom naturlig, forteller han. 

Maya Kristine Andersen er arealplanlegger i Ullensaker kommune. 

– Jeg synes på en måte at Heimevernet har fått et litt dårlig rykte fra gammelt av. I hvertfall fra før min tid, og det henger litt igjen. Vi gjør en viktig jobb, derfor synes jeg det er viktig å synliggjøre hvem som er i Heimevernet, sier hun. Selv har hun fått noen reaksjoner på at hun bruker uniform på jobb.

– Mange er nok litt overraska over at jeg kommer i uniform i dag, men de aller fleste jeg jobber med vet at jeg er i Heimevernet.

– Hva tenker du om Heimevernets rolle i Norge i dag?

– Jeg tror HV er veldig viktig. Man har en lokal kjennskap som er veldig viktig, som jeg tror kanskje ikke dekkes av andre forsvarsgrener i like stor grad. Vi er avhengig av at vi er mange. Vi er ikke det største landet og er avhengig av at alle bidrar. Jeg blir litt stolt når jeg tar på meg uniformen. 

REKTOR I ELVERUM

Frode Skrutvold jobber som rektor på Søbakken barneskole i Elverum. For han er det naturlig å bruke uniform på en slik dag. Det gir han en mulighet til å fortelle barna om Heimevernet også.

– Jeg har på meg uniform fordi jeg har fått muligheten. Ettersom jeg er en del av Heimevernet så blir det naturlig for meg å ta på uniformen i dag. Jeg syntes det er viktig at vi viser frem Heimevernet. Spesielt akkurat nå. Jeg tror det er viktig å vise at Heimevernet er her. Som som jeg forklarte elevene mine tidligere i dag, så kan heimevernet bistå i mange ulike situasjoner, enten det er pandemi, trusler eller krisesituasjoner. 

– Jeg har kun fått positive reaksjoner fra både kolleger og elever og jeg tror mange av elevene nå har en større forståelse av Heimevernet, sier den blide rektoren. 

DYREPLEIER

Marte Vestøl er dyrepleierstudent på E-Vet i Elverum. 6. desember gjennomførte hun en tannrens på hund - i uniform.

– Det er en viktig dag, og har diskutert det med daglig leder her på E-Vet i forhold til klinikken og det å ha på en annen uniform. Jeg og daglig leder synes det er et fint konsept og en viktig dag som vi gjerne er med på å markere. Vestøl fikk heller ikke så mange reaksjoner fra folk som var innom.

– Med tanke på at jeg er på Rena/Elverum er det vanlig å se mennesker i uniform. Selv tror jeg at de fleste synes dette er positivt å fint at vi viser frem at vi er med i Heimevernet. 

OLJE OG GASS

På Equinor i Trondheim jobber områdesjef Værnes HV-område Torbjørn Pedersen og Ole Edvin Nystad

– Jeg mener Heimevernet er litt undervurdert som ressurs, men bruker bare en liten brøkdel av forsvarsbudsjettet. Da er det viktig at vi viser at vi er over alt – alltid og at vi har sensorer over hele landet. sier Pedersen. 

– Jeg syns det er viktig å vise at Forsvaret i Norge er bredt forankret i befolkningen gjennom Heimevernet. Det er blitt gjort ekstra aktuelt det siste året med den sikkerhetspolitiske situasjonen i Europa, fortsetter Nystad.

Begge er stolte av uniformen og være en del av Heimevernet.

– Det er en stolthet, samtidig kjenner jeg på en annerledeshet.

UNIVERSITET

Kristian Thorsen ved Universitetet i Stavanger er førsteamanuensis i kybernetikk og hadde heimevernsuniformen på seg på jobb sammen med Eivind Haus som er stipendiat og snart doktor. Både kolleger og studenter syntes det var stas å se lærerene i uniform.

– Det er kanskje viktigere enn noen gang vise tilstedeværelse, forteller Haus som er sjefsersjant i Heimevernet.

EIENDOMSMEGLER OG SPILLUTVIKLER

Martin Tjosås Pettersen og Casper Tingvoll Bolle fra Narvik jobber henholdsvis som eiendomsmegler og spillutvikler og deler ikke kontor til vanlig, men akkurat i dag gjør de det. Pettersen bruker uniform for å vise sin støtte.

– Vanligvis er det få som ser omfanget av Heimevernet. På en slik dag ser man plutselig det, hvor utbredt HV faktisk er. Heimevernsøvelsene er ikke bare et ork, men også viktige. sier han.

Bolle ble oppfordret til å bære uniform i dag. 

– Det var jo en oppfordring som kom fra områdesjef. Så da tenkte jeg at ok, det er jo viktig å være med på. Spesielt i den tiden som er nå, er det fint å vise at vi er her.

Hvorfor mener du at det er viktig å vise fram Heimevernet gjennom Uniform på jobben-dagen?

– Jeg synes det er viktig at vi viser lokalbefolkningen at vi er til stede. Heimevernet har jo mottoet; Overalt – Alltid. Og det er vel ingen bedre måte å vise det på enn dette.

Litt lenger bort i gata, på rådhuset i Narvik, sitter Sondre Sletteng.

– Hvilke reaksjoner har du fått fra kollegaer?

– Nei, de er redde for at jeg skal på øvelse og bli borte. Neida, det er ikke så mye reaksjoner.

Hva synes sjefen din om at du går i uniform?

– Han sier ikke så mye. Så lenge jeg ikke har med meg HK-en så var det greit. Han har jobbet i Forsvarsbygg tidligere, så han har forståelse for det vi holder på med. Så det er veldig kjekt, sier han.