2D2A9862

F-16 trente med B-52

17. mai trente norske F-16 sammen med et amerikansk B-52 bombefly. Bak samtreningen ligger mye god planlegging og koordinering.

I midten av mai trente to F-16 fra 331 skvadron i Bodø sammen med bombeflyet B-52 Stratofortress. F-16 sto på sin faste NATO QRA-beredskap og møtte bombeflyet utenfor Andøya. Flyene fløy i formasjon sammen sørover, utenfor kysten av Norge, før de skilte lag et stykke ute i havet på høyde med Brønnøysund.

B-52 Stratofortress er et strategisk bombefly som sammen med B-1 Lancer og B-2 Spirit utgjør USAs flåte av langtrekkende, strategiske bombefly. Denne gangen var bombeflyene på et større globalt oppdrag med allierte og partnere i Europa, Stillehavet og Nord-Amerika.

Oppdraget var planlagt i god tid og for Luftforsvaret gir oppdraget god trening i både det å planlegge og gjennomføre integrasjonstrening med allierte og partnerland.

Forrige gang norske styrker trente sammen med B-52, var i desember i fjor.

Da trente både norske F-16 og JTACs på bakken sammen med det strategiske bombeflyet. Tidligere i år var også B-1 Lancers stasjonert på Ørland flystasjon og gjennomførte flere treningsturer med både norske og allierte.

Sjefen for U.S. Strategic Command, admiral Charles «Chas» Richard trekker frem viktigheten av oppdraget

– Oppdrag som dette gir uvurderlige treningsmuligheter med våre allierte og partnere som forbedrer vår interoperabilitet og demonstrere at våre styrker er i stand til å operere hvor som helst, når som helst, for å møte enhver utfordring.