280222-ASBrekke-003

Norge sender militærutstyr og våpen til Ukraina

Regjeringen har besluttet å donere både militært utstyr og panservernvåpen til Ukraina. Mandag formiddag sendte Forsvaret av gårde hjelmer, skuddsikre vester, mat og vernemasker.

På anmodning fra ukrainske myndigheter besluttet regjeringen 27. februar å donere diverse militærutstyr til Ukraina. 

– Russlands angrep på Ukraina har utfordret europeisk sikkerhet på en måte vi ikke har sett siden andre verdenskrig. Det utfordrer normer, verdier og prinsipper som våre demokratiske samfunn er tuftet på, sier statsminister Jonas Gahr Støre i en pressemelding.

Utstyr, mat og bekledning sendt

Til sammen har Norge sendt 1500 skuddsikre vester, 5000 hjelmer, 15 000 feltrasjoner, 1000 vernemasker med filter, 2000 soveposer, 10 000 liggeunderlag og noe bekledning.

– Dette er materiell Ukraina har bedt om, og som vi vi kan donere raskt, påpeker forsvarsminister Odd Roger Enoksen. 

Materiellet kommer fra Forsvarets beredskapslagre og ble mandag ettermiddag fløyet til Polen av et norsk C-130J Hercules transportfly. Fra Polen blir materiellet videredistribuert til ukrainske myndigheter. 

– Forsvaret og særlig Forsvarets logistikkorganisasjon har stilt opp, og levert på kort tid, sier Endre Nedberg, talsperson i Forsvaret.

Donerer panservernvåpen

Regjeringen bestemte mandag ettermiddag også å donere inntil 2000 panservernvåpen av typen M72.

– Det er våpen som er enkle å ta i bruk og benyttes til å forsvare seg mot angripende pansrede kjøretøy. Forsvaret arbeider nå med å klargjøre og sende materiellet så raskt som mulig, sier Enoksen.

Søndag ble også det norske bidraget til NATO-bidraget eFP i Litauen forsterket med en ekstra tropp på 44 soldater. 

KESK_2bn_51.jpg
Et M72 panservernvåpen (nærmest). Bildet er tatt ved en annen anledning. Foto: Anette Ask, Forsvaret