Sjef Joint Force Command Norfolk, Viseadmiral Daniel W. Dwyer på besøk hos Forsvarssjef General Eirik Kristoffersen.

NATO-toppsjef på norgesbesøk

Sjefen for NATOs Joint Force Command i Norfolk i USA er denne uken på besøk i Norge. På agendaen står NATO-utvidelse og Norges rolle i alliansen.

Den amerikanske viseadmiralen Daniel Dwyer har de siste dagene møtt ledelsen i Forsvaret og Forsvarsdepartementet. Dwyer er sjef for Joint Force Command Norfolk, NATO-kommandoen som har områdeansvar for Norge og Arktis og etter hvert hele Norden.

– At viseadmiral Dwyer bruker fire dager i Norge, viser hvor tett og viktig dette forholdet er, sier forsvarssjef Eirik Kristoffersen.

Oppfølging av NATO-toppmøtet

Sammen har de brukt besøket til å jobbe med oppfølging av de politiske vedtakene fra sommerens NATO-toppmøte i Vilnius. Der ble de regionale planene for NATO godkjent, og det innebærer blant annet en oppbygging av JFC Norfolk. Norge bidrar med nøkkelpersonell her, blant annet med Kristian Simonsen, som i høst ble Dwyers sjefssersjant.

– Det er viktig at vi i Norge støtter oppbyggingen av JFC Norfolk. Samtidig er det viktig at Dwyer kjenner til våre tilgjengelige styrker og kapasiteter, sier forsvarssjefen.

20231121_TKH_FMIN_VADM_Dwyer.jpg
Viseadmiral Dwyer besøkte tirsdag forsvarsminister Bjørn Arild Gram.

Diskuterte Nordic Response

Han forteller om gode samtaler og en felles vilje til å løse oppdrag. Onsdag hadde de to sjefene et digitalt møte med de øvrige forsvarssjefene i Norden.

Under møtet fikk JFC-sjefen en oppdatert status over saker og situasjoner som er viktige for Norden og nordområdene. De har også diskutert den kommende vinterøvelsen Nordic Response, som finner sted i Nordkalotten i mars 2024.

Bodø neste

Torsdag og fredag går turen til Bodø, der viseadmiral Dwyer skal besøke Forsvarets operative hovedkvarter (FOH). Han er også til stede under fredagens sjefsbytte, der viseadmiral Rune Andersen overtar som sjef FOH etter Yngve Odlo.

– FOH spiller en viktig rolle for NATO i dag, og kommer til å gjøre det enda mer fremover, sier forsvarssjefen.