norske kfor soldater fra telemarkbataljonen under en massetjeneste øvelse i vemork leirnorwegian kfor soldiers during a masscontrol exercise in kosovo

Gateslaget i Caglavica

I denne sesongen får du stå fremst i skjoldborgen med unge norske soldater, i kamp mot 12 000 voldelige demonstranter. Demonstrantenes mål er å komme seg forbi skjoldborgen, for å brenne ned landsbyen Caglavica i Kosovo.

Det er onsdag 17. mars 2004. I den militære leiren, Camp Lebane, er soldatene akkurat ferdige med lunsjen når alarmen går. Det meldes om tusenvis av illsinte kosovo-albanere på vei mot en kosovo-albansk landsby. Den norske innsatsstyrken tar på seg utstyret, setter seg inn i panservognene og kjører ut av leiren, mot stedet der de voldelige opptøyene skjer.

De utgjør den siste hærstyrken Norge har på Balkan. En hærstyrke, som i likhet med resten av verden, har trodd at situasjonen på Balkan endelig har stabilisert seg, etter 12 år med blodige kriger. Frem til denne dagen i mars.

I «Gateslaget i Caglavica» blir du kjent med fotsoldaten Thomas. Han og de fleste av medsoldatene hans er bare 19 år når de drar ut på sitt første utenlandsoppdrag. De kommer rett fra ett år i førstegangstjeneste, med hard opplæring av et tøft befal,. Også befalet sitter i de samme panservognene på vei ut av leiren, mot opptøyene.

I denne sesongen møter møter du også flere av de andre fra den norske styrken, som i løpet av tre dager i mars 2004 kjempet for sine egne, og kosovo-serbiske liv – kamper de de har levd med siden.

«Gateslaget i Caglavica» er en podkast i tre deler. Du kan høre den i avspilleren under, eller der du vanligvis lytter til podkast.

IMG_8776

Episode 1: Fra russebuss til panservogn

Sommeren 2003 drar 19 år gamle Thomas inn i førstegangstjeneste. Han har også sagt ja til et ekstra år i den internasjonale operasjonen i Kosovo. Etter en rolig periode koker det plutselig over i konflikten mellom kosovo-albanere og kosovo-serbere, og Thomas og de andre soldatene kler på seg det tykkeste verneutstyret, køller og skjold, og setter seg inn i de pansrede SISU-kjøretøyene.

Episode 2: Jeg har ryggen din

12.000 kosovo-albanske demonstranter kjemper for å komme seg inn i den lille kosovo-serbiske enklaven Caglavica. Den norske skjoldborgen på 200 soldater får stanset folkemassen, men får nå alt hatet rettet mot seg. Det hagler med stein, jernstenger og molotovcocktails. Plutselig kommer en lastebil i mot dem, og en lagfører må trekke pistolen.

 

IMG_3788

Episode 3: Du blir aldri ferdig med det

Mørbanket og slitne kommer de norske soldatene tilbake til Camp Lebane. Før de rekker å summe seg, lander et helikopter fra KFOR-ledelsen med et nytt oppdrag. Etterretningen sier at om lag 30 bevæpna menn har forskanset seg i et hus og skyter mot sivile og en fransk styrke. Oppdraget som blir gitt den norske styrken, er å ta seg inn i huset og pågripe mennene.