jan mayen-stian-hav

Skredet på Jan Mayen

I disse tre episodene tar vi deg med ut til den isolerte ishavsøya Jan Mayen. 1000 kilometer unna det norske fastlandet. For tre år siden gikk det et stort skred her. Enorme snømasser dundret nedover Borgdalen og begravde tre av Forsvarets ansatte.

Vi tar deg med ned under snøen der Kai Vikra lå fanget i en skrustikke av is og snø, og nesten ikke fikk puste.

Hvordan er det å ligge så fastklemt i snømasser at du ikke klarer å trekke pusten ordentlig? Og du aner ikke hvordan det går med de to turkameratene dine?

Du vet også at du er på en isolert øy langt uti Ishavet. Tusen kilometer unna det norske fastlandet. De eneste som kan komme deg til unnsetning, er resten av besetningen på stasjonen der hvor du jobber og bor. Men de er samlet til lørdagsmiddag og vet ikke engang at det har gått et skred.

Hør hvordan Kai på mirakuløst vis, etter timer i snøen, klarte å grave fram radioen og få varslet. Og hør hvordan det er å grave fram sine egne kollegaer – uten å vite om de lever eller ikke.

Livet på Jan Mayen er spesielt og sårbart. Når noe ekstraordinært skjer på øya, er besetningen på stasjonen helt overlatt til seg selv. Dette er en fortelling om å gjøre noe som nesten ikke går an. En historie om å strekke seg for andre, mer enn det som er mulig å se for seg. Det handler om å være større enn seg selv, og om å aldri gi opp – selv når sjansene er mikroskopiske. 

«Skredet på Jan Mayen» er en podkast i tre deler. Alle delene kan du lytte til der du hører på podkast.

djeveløya-stian-bølger

Episode 1: Djeveløya

En lørdag sent i januar 2021, på den forblåste øya Jan Mayen, er Bjørg, Robin og Kai ute på treningstur over fjellet Borga. På vei hjem blir underlaget brått revet vekk under føttene deres, og enorme snømasser river dem med seg. Når skredet stopper, er alle spor etter dem hvisket ut.

P1045769

Episode 2: Ropet ingen hører

Kai ligger levende begravd i snøen. Han klarer ikke å puste ordentlig. Ingen har fått med seg at det har gått et skred. Han vet at hans eneste sjanse for å overleve er å få frem radioen fra sekken. Men alt han kan bevege, er fingertuppene.

Fra seremonien på Gardermoen militære flystasjon hvor kistene til de to omkommne etter snøskredet på Jan Mayen lørdag 30 januar er flydd tilbake til fastlandet. 339 skvadronen har med et C-130J Hercules fly, flydd bårene fra Jan Mayen til Gardermoen militære flystasjon. 
De to omkommne var ingeniør Robin Karlsen og sykepleier Bjørg Kathrine Batalden.

Episode 3 – En siste overflyvning

På Jan Mayen har alarmen gått, og vinterbesetningen på Forsvarets stasjon rykker ut for å redde de tre kollegene sine. Det eneste de vet, er at Kai, Robin og Bjørg har ligget under snøen i flere timer. Nå må de finne dem så raskt som mulig.