211214-O-N0874-1011-NO

KNM Fridtjof Nansen og hangarskipsstyrken passerte Gibraltarstredet

GIBRALTARSTREDET: USS Harry S. Truman Carrier Strike Group passerte tirsdag ettermiddag gjennom Gibraltarstredet til Middelhavet, og starter med det en planlagt utplassering i den amerikanske sjetteflåte sitt operasjonsområde.

Den marokkanske fregatten RMNS Allal Ben Abdullah (F 615) seilte gjennom stredet sammen med hangarskipsstyrken. Passeringen skjedde etter at hangarskipsstyrken forlot sine hjemmehavner i Norfolk, Virginia og Mayport, Florida, på østkysten av USA første desember i år.

– Sammen med vår marokkanske partner deler vi målet om å fremme maritim sikkerhet og stabilitet i regionen, og avskrekke eller motvirke trusler mot vår felles sikkerhet, hvor som helst i verden, sier kontreadmiral Curt Renshaw, styrkesjef for hangarskipsstyrken.

Under den operasjonelle perioden i den amerikanske sjetteflåtens ansvarsområde vil hangarskipsstyrken samarbeide med allierte og partnere for å gjennomføre og støtte operasjoner for å opprettholde maritim sikkerhet og stabilitet i Europa og Afrika.

– Vi er klare til å støtte med fleksible kapabiliteter som strekker seg fra maritime sikkerhetsoperasjoner og kriserespons i fredstid, til regionalt sikkerhetssamarbeid og fremskutt maritim tilstedeværelse sammen med vår viktigste allierte, sier skipssjef på KNM Fridtjof Nansen, kommandørkaptein Ruben Grepne-Takle.

KNM Fridtjof Nansen er den første norske fregatten som integreres og utplasseres på oppdrag med en amerikansk hangarskipsstyrke, noe som representerer en viktig milepæl i det bilaterale forsvarssamarbeidet mellom Norge og USA.

I tillegg til KNM Fridtjof Nansen består hangarskipsstyrken av flaggskipet USS Harry S. Truman, ni flyskvadroner i Carrier Air Wing 1, styrkens stab, og krysseren USS San Jacinto, i Ticonderoga-klassen. I tillegg deltar fire Arleigh Burke-klasse destroyere i Destroyer Squadron 28; USS Cole, USS Bainbridge, USS Gravely og USS Jason Dunham.

Til redaksjonen:

For flere nyheter om Harry S. Truman Carrier Strike Group se, www.facbook.com/CSG/8, www.navy.mil/local.cvn75, www.facebook.com/usnavy,www.navy.mil, eller www.twitter.com/usnavy.

Bilder fra KNM Fridtjof Nansens deltakelse i «Cooperative Deployment» ligger tilgjengelig i Forsvarets mediearkiv og i US Navy sitt mediearkiv www.dvidshub.net.

Pressekontakt:

Forsvarets operative hovedkvarter:

  • Telefon: 40 43 80 83 (ikke sms)
  • E-post: foh.info@mil.no