A U.S. Marine Corps carry team transfers the remains of Marine Corps Gunnery Sgt. James W. Speedy of Cambridge, Ohio, at Dover Air Force Base, Delaware, March 25, 2022. Speedy was assigned to Marine Medium Tiltrotor Squadron 261, Marine Aircraft Group 26, 2nd Marine Aircraft Wing, Marine Corps Air Station New River, North Carolina. (U.S. Air Force photo by Jason Minto)

Siste nytt rundt Osprey-ulykken

De fire omkomne er hentet ut og fraktet til Bodø. Etter anmodning fra politiet bistår Forsvaret i det videre arbeidet etter Osprey-ulykken i Beiarn fredag.

Lørdag 26. mars 2022

De fire omkomne ble fraktet hjem til USA fra Bodø natt til fredag 25. mars. Det ble holdt en seremoni i Bodø som del av en verdig hjemreise til USA, der flere hundre amerikanske soldater deltok. De omkomne ble fløyet hjem til USA i et amerikansk C-130 transportfly. Det landet på Dover Air Force Base i Delaware senere fredag 25. mars. Der fikk de en verdig mottakelse før de ble frigitt til sine respektive familier for gravlegging.

Mandag 21. mars 2022

Bilder av de fire omkomne finnes i Forsvarets mediearkiv her. Bildene kommer fra U.S. Marine Corps.

De fire U.S. Marines tilhørte Marine Medium Tiltrotor Squadron 261. De omkomne er:

  • kaptein Matthew J. Tomkiewicz fra Fort Wayne, Indiana, USA
  • kaptein Ross A. Reynolds fra Leominster, Massachusetts, USA
  • Gunnery Sergeant James W. Speedy fra Cambridge, Ohio, USA
  • korporal Jacob M. Moore fra Catlettsburg, Kentucky, USA

Les også pressemelding fra U.S Marine Corps her (pdf).

Søndag 20. mars 2022

Klokken 19.00: De fire omkomne er hentet ut fra ulykkesstedet av et Sea King redningshelikopter fra 330 skvadron. De avdøde blir værende i Bodø til det avklares videre håndtering og transport tilbake til USA.

Forsvaret fortsetter å bistå sivile myndigheter med de ressursene vi har, og etter anmodning fra politiet. Arbeidet fortsetter under ledelse av politi og Havarikommisjonen.

20220320_EJE_IH9A8724.jpg
Redningshelikopteret Sea King flyr til Bodø Lufthavn etter å ha hentet ut omkomne fra Osprey-ulykken i Beiarn i Nordland. Foto: Luftforsvaret

Lørdag 19. mars 2022

Forsvaret stiller ett Bell 412-helikopter som skal støtte Havarikommisjonen i det videre arbeidet rundt Osprey-ulykken i Beiarn. Helikopteret vil være klart fra søndag morgen og bistår etter anmodning fra politiet i Nordland.

Det er politiet som etterforsker ulykken, sammen med Havarikommisjonen. Det har svært dårlig vær i området, og det videre arbeidet på åstedet ble avsluttet lørdag. Søndag ventes det bedre vær.

Bakgrunn om ulykken

Det var et amerikansk luftfartøy av typen V-22B Osprey som forulykket sent fredag ettermiddag. Flyet tilhørte U.S. Marine Corps og deltok på den norske militærøvelsen Cold Response. Om bord var et mannskap på fire, og de var ute på et treningsoppdrag i Nordland.

Det var på vei nordover til Bodø da ulykken skjedde i Gråtådalen i Beiarn, sør for Bodø. Hovedredningssentralen satte i gang et søk- og redningsoppdrag. Ved 01.30-tiden natt til lørdag kom politiet frem til havaristen, og slo fast at de fire hadde omkommet.

De fire er amerikanere og tilhører 2nd Marine Aircraft Wing, II Marine Expeditionary Force i U.S. Marine Corps. De er tilhørende ved Camp Lejeune i delstaten Nord-Carolina.

Det var ikke flere enn de fire om bord.

Forsvarssjefen: Mine tanker går til de etterlatte og kolleger

Forsvarssjefen ble tidlig varslet om at det amerikanske flyet var savnet og ikke hadde ankommet Bodø etter planen.

– Jeg fryktet det verste, men håpte i det lengste på bedre nyheter, sier forsvarssjef general Eirik Kristoffersen, og legger til:

– Mine tanker går til de etterlatte og kolleger av de omkomne. Takk til alle involverte i søk- og redningsoperasjonen. Vi har ingen å miste, sier Kristoffersen.

Øvelsen fortsetter

Øvelse Cold Response fortsetter – og med de tiltak som vi må gjøre på grunn av været. Forsvaret støtter amerikanerne med å håndtere situasjonen fremover. Det er U.S. Marine Corps som varsler de pårørende, og Forsvaret vil støtte ved behov.

Pressekontakter

  • Politiet i Nordland, pressevakt: 48 99 37 70
  • Forsvaret: oberstløytnant Stine Barclay Gaasland, telefon: 95 74 15 32

Bilder av Osprey – tatt i Norge tidligere i år – kan lastes ned i Forsvarets mediearkiv her.

Last ned U.S. Marines' pressemelding om ulykken. (engelsk)