20220224_PPL_7636-2

«Viking» har landet på Evenes flystasjon

Norges første nye maritime overvåkningsfly, P-8 Poseidon, landet for første gang på norsk jord klokka 21:30 norsk tid torsdag 24. februar.

Ankomsten av det topp moderne maritime overvåkningsflyet, med navnet «Viking» markerer en historisk milepæl.

- Dette er en målsetting vi har jobbet mot i lang tid. I drøyt to år har vi hatt dette byggeprosjektet på Evenes flystasjon, og det er godt å endelig få flyet hjem til Norge, forteller Eirik Guldvog, sjef for 133 luftving.

 

Stort teknologisk sprang

P-8 Poseidon er Norges nye toppmoderne maritime overvåkningsfly som skal starte oppgaven med å patruljere havområdene i løpet av 2023. P-8 Poseidon har som hovedoppgave å ivareta maritim overvåking og bidra til å bygge situasjonsforståelse i norske nærområder. Dagens P-3 Orion og fremtidens P-8 Poseidon er helt essensielle i dette viktige oppdraget.  En videreføring av MPA-driften på Evenes innebærer en satsing på forsvarsevnen i nord som har stor betydning for Norge og NATO, og som er tilpasset dagens trusselbilde.

- Mottaket av det første maritime patruljeflyet er en viktig milepæl for Norge og NATO, og vil gi oss en moderne og viktig kapasitet i nord. Sammen med F-35 vil Forsvaret nå ha to strategisk viktige kapasiteter, som skal jobbe sammen i oppgaven om å forsvare Norge, forteller Rolf Folland, sjef for Luftforsvaret.

Personellet på Andøya skal fortsette MPA-leveransene med dagens P-3 Orion til P-8 er klare til å ta over. Nå skal 133 luftving og skvadronsmiljøet ta fatt på jobben med å teste og evaluere, og deretter få flyet operativt i løpet av 2023.

Personellet på P-3 Orion gjør en fantastisk innsats om dagen med fortløpede operative leveranser. De fortsetter å være vår viktigste maritime flykapasitet til P-8 tar over , forteller Rolf Folland.

 

Gode forberedelser

 - Det er mange ansatte, både internt og eksternt i forsvarsektoren, som har jobbet knallhardt for å tilrettelegge for mottak av P-8 Poseidon. En stor honnør og takk til alle i avdelingen som har tatt en del i dette, avslutter luftvingsjef Guldvog.

Selv om P-8A har nok rekkevidde til å fly direkte fra Seattle i USA til Evenes, så planla besetningen med en mellomlanding i Canada. Fordi dette var første lengre flygning med norsk besetning i det som fortsatt er en ny flytype, fløy «Viking» med mye strengere restriksjoner på hjemreisen enn det som skal gjøres senere når det er satt i operativ tjeneste. 

20220224_PPL_7709.jpg
Per Jørgen Tiller, sjef for 333 skvadron, Ordfører Terje Bartholsen og Eirik Guldvog, sjef 133 luftving er meget fornøyde med å få den første norske P-8 Poseidon til Evenes flystasjon

- Det har vært en meget fin og lang flygning med norsk besetning, for første gang på et norsk P-8 fly. Overfarten fra Seattle i USA gikk veldig bra, og nå gleder vi oss til å jobbe videre med testing og evaluering av flyet, få organisasjonen på plass, og etter hvert motta de neste flyene, slik at flysystemet vil bli operativt på den planlagte tiden, sier Per Jørgen Tiller, sjef for 333 skvadron på Evenes flystasjon.

Offisiell seremoni

1. mars vil det være en offisiell seremoni på Evenes flystasjon, der det planlegges med deltagelse fra øverste politiske og militære ledelse i Norge.

Trykk her for påmelding for pressen til markeringen 1. mars.

Du kan også lese mer om P-8 her.