Forsvarssjef General Eirik Kristoffersen

Forsvarssjefens forord

Forsvaret må styrkes ytterligere.

◀︎  Tilbake til hovedsiden ◉ Kapittel 1  ▶︎

Vi må fortsette å omstille oss i takt med endrede omgivelser og teknologisk utvikling. Utviklingen av vårt forsvar må ha langsiktige mål. Samtidig må langtidsplanen for Forsvaret være fleksibel for å ta inn over seg endringer i omgivelsene.

Forsvaret har over tid vært i endring. Vi har et forsvar med god kvalitet, men med begrenset volum og dermed begrenset utholdenhet. Vi løser oppdrag hjemme og ute kontinuerlig. Våre erfaringer fra oppdragsløsning og de siste tiårenes kontinuerlige omstillinger av Forsvaret gjør at vi er godt posisjonert for videre vekst.

Dette fagmilitære rådet er helhetlig, men gir ikke alle svarene. Jeg har bevisst valgt å angi en retning gjennom å anbefale fem fokusområder for den fremtidige utviklingen av Forsvaret. Gjennom fokusområdene ønsker jeg å styrke Forsvarets utholdenhet og evne til å håndtere krevende situasjoner. Styrkingen innebærer for det første å utbedre kjente svakheter i dagens struktur. I tillegg vil jeg styrke Forsvarets evne til å operere i det maritime domenet og øke evnen til å beskytte både militære og sivile mål mot lufttrusler. Et fjerde fokusområde tar sikte på å øke Forsvarets evne til å bekjempe mål på lange avstander. I det siste fokusområdet fremmer jeg forslag som styrker Forsvarets evne til utholdenhet gjennom en ytterligere økning av Forsvarets volum utover de øvrige anbefalingene.

Forrige helhetlige fagmilitære råd ble gitt i 2019. Siden da har det skjedd betydelige endringer. Vi har vært gjennom en pandemi. Vi har trukket ut av Afghanistan etter nesten 20 år med operasjoner. Vi har opplevd et fullskala russisk angrep på Ukraina. Finland har blitt med i NATO og Sverige står for tur. Effekten av klimaendringer er akselererende og igjen foregår det et våpenkappløp mellom stormakter som USA, Kina og Russland. Utfordringene i Midtøsten og Sahel-regionen i Afrika er fortsatt store. Her hjemme har sikkerhetsutfordringer på tvers av sektorer fått større oppmerksomhet og skillet mellom samfunnssikkerhet og statssikkerhet viskes ut.

I samme tidsrom som jeg gir et fagmilitært råd, vil det foreligge råd fra Forsvarskommisjonen og Totalberedskapskommisjonen. Jeg vil fortsette å gi fagmilitære råd i utarbeidelsen av neste langtidsplan. Våre politikere må ta både kortsiktige og langsiktige valg og prioriteringer basert på alt kunnskapsgrunnlaget i rådene som har blitt forelagt.

Jeg ser frem til videre diskusjoner og avveininger, men vil slå fast at det er helt nødvendig å gjøre tydelige prioriteringer. Forsvaret må styrkes videre og styrkingen må komme tidlig. Forsvaret er både godt posisjonert og mer enn klart for en økt satsing – for vår felles sikkerhet.

Takk til alle som har bidratt til utarbeidelsen av dette fagmilitære rådet. Innspillene har vært mange og gode. For meg har det vært viktig at hovedlinjene i rådet har bredest mulig støtte i Forsvarets ledelse, på tvers av grener og domener, hos arbeidstakerorganisasjonene og i øvrige etater i sektoren.

Eirik Kristoffersen

general
forsvarssjef