– Heimevernet har gjort en utrolig viktig jobb

«De er sanna helter!»

De siste dagene har Heimevernet vært på Oslo lufthavn, Gardermoen for å bistå Ullensaker kommune og Avinor med håndteringen av passasjerer fra utlandet for å redusere smittefaren i Norge.

«Jag är tvungen att skryta av Heimevernet som gjorde en FANTASTISK jobb! Jag är så imponerad av dem! De var glada, positive och hjelpsomme hele tiden og de reddet hele situasjonen når det kom ca 700-800 sultne pensjonister fra Gran Canaria. De gav all mat de selv hadde til de pensjonistene og de ordnede og fixa for alla som kom til Gardermoen i går kveld og natt! De er sanna helter!»

Slik lyder meldingen som ble sendt til ordføreren i Ullensaker kommune, Eyvind Schumacher, fra en kommunalt ansatt sykepleier på Gardermoen.

– Heimevernet har gjort en utrolig viktig jobb, det er helt uvurderlig, poengterer Schumacher.

Rask mobilisering

Siden tidlig lørdag morgen har Heimevernet vært på plass på Oslo lufthavn, Gardermoen for å bistå Ullensaker kommune med å håndtere og informere reisende om nye karantenebestemmelser. Etter de nye bestemmelsene ble kunngjort 14. mars ble det klart at Ullensaker ikke hadde kapasitet til å håndtere dette på egen hånd.
 
– På grunn av eget personell i karantene fikk vi redusert bemanning, samtidig som situasjonen krevde mer av oss. Sent fredag kveld gikk anmodningen om hjelp fra Heimevernet ut, og da jeg sto opp på lørdag morgen var de allerede på plass. Jeg er veldig imponert over hvor raskt de kunne mobilisere og være klare til å bidra.

Positive tilbakemeldinger

Ordføreren har fått gode tilbakemeldinger både fra ansatte på Gardermoen og fra reisende.
 
– Vi har fått mange gode tilbakemeldinger, og det har betydd utrolig mye for oss. Gardermoen er jo et knutepunkt mange er innom før de tar tog eller fly andre steder, og potensielt sprer smitten videre. Heimevernet har løst situasjonen på en eksemplarisk måte, og det er betryggende å vite at vi har et heimevern som er klare til å stille opp når situasjonen krever det.
 
Også Avinor er imponert over måten Heimevernet håndterte situasjonen.

– For Oslo lufthavn har det vært veldig viktig å ha et robust system for mottak av reisende og det har HV bidratt med på en fantastisk måte. Dere ønsker folk god tur med et smil og har gjort en vanskelig oppgave til deres egen på en måte som har virket positivt for de reisende. Deres ønske om godt samarbeid har også satt sin spor og inspirert våre folk i Avinor til å gi det lille ekstra, beskriver Avinor.

Godt samarbeid

Eskadronssersjant Stig Kristiansen i HV-02 Oslo og Akershus utrykningseskadron er godt fornøyd med samarbeidet de har med Ullensaker kommune og Avinor.
 
– Det har blitt veldig godt tilrettelagt for oss her på Gardermoen, og det har gjort det lett å operere her. Oppdraget på lørdag var å stå i ankomsthallen for utenlandsreiser å sjekke nasjonaliteten på reisende. Nordmenn ble sluppet gjennom for å sitte i hjemmekarantene mens utlendinger ble spurt om de hadde en adresse i Norge der de kunne være i karantene. De som ikke kunne oppgi det ble returnert hjem, forklarer Kristiansen.

_DSC1881.jpg
Ordfører i Ullensaker kommune, Eivind Schumacher takker soldatene i HV-02 Oslo og Akershus utrykningseskadron for innsatsen og samarbeidet med kommunen og Avinor på Oslo lufthavn Gardermoen.

 

Følger rådene fra helsedirektoratet

Fordi soldatene er i kontakt med veldig mange mennesker som blir sendt direkte i karantene har det vært noen bekymringer rundt smittefare.

– Vi følger til enhver tid de gjeldende rådene fra Helsedirektoratet. Vi startet tidlig med å informere om egensikring. Soldatene har holdt én meters avstand til folk rundt seg, enten det er reisende eller egne. Skjerpet håndhygiene med grundig håndvask og sprit har vært i fokus, og i tillegg har de brukt gummihansker. De er instruert til å ikke være i fysisk kontakt med de reisende selv eller noe de har tatt på. Det vil si at alle papirer og pass ikke blir berørt av oss. Da vi delte mat med pensjonistene som kom sent på kvelden fra Gran Canaria fikk de selvfølgelig uåpnede kartonger med uåpnede feltrasjoner, beskriver Kristiansen.
 
– I tillegg har det ikke vært tillatt for soldatene å dele for eksempel mat eller snacks. Det som er ditt er ditt. Flere kilder sier at maske har liten effekt dersom man er frisk fordi man tar seg oftere til ansiktet. Vi har hatt masker tilgjengelig dersom noen skulle begynne å kjenne symptomer, slik at de ikke skal smitte andre, og da har masken effekt. Masken beskytter andre hvis du selv er smittet, men beskytter deg dårlig mot smitte fra andre, legger Kristiansen til.