Bilde tatt av soldat under bistandsoppdraget. Bilde er tatt rett ved funnstedet.

Bjørn West-soldater fant savnet kvinne

Tirsdag 1. februar ble en kvinne meldt savnet i Gravdal i Bergen vest. Etter en leteaksjon onsdag ble hun funnet i god behold av soldater fra Heimevernet.

50-åringen ble sist sett i 09-tiden tirsdag. Det ble satt i gang en leteaksjon ledet av politiet, med bistand fra HV, frivillige letemannskaper, sivilforsvaret og helikopter. 

Totalt var 34 innsatsstyrkesoldater fra Bjørn West med i leteaksjonen. Soldatene var i Ulven leir der de deltok på forskjellige kurs. Eyvind Tveita (37) fra Bømlo sto på skytebanen da bistandsanmodningen kom.

Resized_20220203_120437.jpg
Heimevernssoldat Eyvind Tveita

– Jeg var på MG-kurs og sto klar på skytebanen da beskjed kom at vi skulle være med på en leteaksjon. Først dro vi opp til Laksevåghallen der Røde Kors under ledelse av politiet styrte operasjonen. Vi fikk så tildelt en teig, lastet opp i bilen og kjørte ut. Heldigvis hadde vi med oss noen gamle feltvogner, så vi måtte kjøre gamleveien ut til teigen vår og ikke motorveien.  Vi er en godt drillet gjeng, så med en gang vi satte oss i bilen var vi på oppdragsløsning. Vi ventet heldigvis ikke til vi kom fram til teigen vår. Det område vi kjørte i var ikke en del av leteområde, sier Eyvind Tveita.

Da kolonnen med feltvogner hadde kjørt i tre minutt skimtet plutselig Eyvind noe oppe i skogen.

– Heldigvis hadde kvinnen vi lette etter en hvit bukse på seg som jeg tilfeldigvis så. Vi stoppet bilene og satte på nødblinklysene. Så gikk vi opp i skogen for å hjelpe kvinnen. En av soldatene er lege så vi fikk han opp for å støtte oss. Adrenalinet pumpet bra da vi fant henne. Hun hadde vært savnet i 26 timer i kaldt vær, så vi var veldig glad vi fant henne i live, forteller innsatsstyrkesoldat Tveita.

Dette var første gang han har vært med på en leteaksjon i de seks årene han har vært i innsatsstyrken.

– Det å få være med på en slik operasjon var veldig motiverende. Jeg skulle ønske vi ble mer brukt på slike oppdrag. Som militære øver vi på observasjonsteknikk, og det kommer godt med på en leteaksjon. Og så trener vi en del på å være fokusert under oppdragsløsning, et lite øyeblikk på Snapchat så hadde vi ikke funnet henne, avslutter Tveita.

Sjefsersjant i Bjørn West, Arnstein Grande, ledet den militære innsatsen i Laksevåghallen der han satt sammen med innsatsleder i politiet, Røde Kors og Sivilforsvaret.

– Jeg hadde med meg tre lag under ledelse av troppssjef Torbjørn Grande, samt to hundeekvipasjer som søkte i egne teiger. Inne på operasjonssenteret hadde jeg en liten stab på tre personer. Den savnede ble funnet av vår hovedstyrke under forflytning i kjøretøy. Årvåkenhet og god observasjonsteknikk fra innsatssoldat Eyvind Tveita var sterkt medvirkende til hurtig funn, forteller Arnstein Grande.