Emneside for MILTEK2201 Militærteknologi og innovasjon

Emnehistorikk
Studiepoeng
7.5
Studieår
2023
Engelsk emnetittel
Military technology and innovation

Hva lærer du

Hensikten med emnet er å gi kadettene kunnskap om teknologi som er viktig for planlegging og gjennomføring av militære operasjoner i fred, krise og krig. Emnet tar også for seg innovasjonsarbeid i fredstid som forberedelse for krig, og tar for seg hvordan hele forsvarssektoren samarbeider for å innovere.

  1. Kunnskap

    Kadetten har etter fullført emne:

    • kunnskap om rettslige, etiske og militærteknologiske forhold som kan påvirke militær oppdragsløsning.
    • bred kunnskap om militær teknologi, hvilke effekter som kan oppnås og hvilke mottiltak som eksisterer.
    • kunnskap om rettslige og etiske begrunnelser for militær maktbruk, og for forbudte våpen.
    • kunnskap om hvordan Forsvaret, Forsvarets Forskningsinstitutt og norsk forsvarsindustri samarbeider.

    Ferdigheter

    Kadetten kan etter fullført emne:

    • anvende teori, metode og perspektiver juss, etikk, militær teknologi og innovasjon for å ta begrunnede valg som militær leder.
    • finne, vurdere og henvise til informasjon og fagstoff fra militærteknologi og innovasjon som kan være relevant for å forstå et gitt operasjonsmiljø.

    Generell kompetanse

    Etter fullført emne:

    • kan kadetten formidle fagstoff og utveksle synspunkter innen fagområdene militær teknologi, juss og etikk, og gjennom dette bidra til utvikling av god praksis.
    • kjenner kadetten til militærteknologisk nytenking og innovasjonsprosesser.
  2. Emnet gir kadettene mulighet for egenutvikling gjennom undervisning, gruppearbeid, og egenstudier. Kadettene vil gjennom emnet tilegne seg forskningsbaserte kunnskap som ligger til grunn for teknologien og materiellet som benyttes i militær sammenheng. Emnet tar også for seg den militære innovasjonsprosessen ved å se på samspillet mellom forsvarsforskningen og industrien. Dette belyser teknologiens utviklingsprosess og er med på å styrke kadettens forståelse av teknologi og teknologisk utvikling i sitt fremtidige virke som offiser. 

    Emnet går over fire uker og vil benytte seg av klasseromsundervisning/nettforelesninger, seminarer og praktiske eksempler. Kadettene jobber i lag og gjennomfører hver uke «Tactical Decision Games» (TDG) relatert til ukens temaer for å skape forståelse om teknologi brukt i forsvaret. I slutten av hver uke legger lagene frem en presentasjon av ukes-spørsmålene gjennom en syntese som presenteres i plenum.

    Læringsprosjekt:

    Militært lederskap og lederutvikling (MLLU) er et gjennomgående lederutviklingsprogram i bachelorprogrammet og kadettene jobber med læringsprosjekter i MLLU knyttet opp til ulike emner i utdanningen. Innleverte læringsprosjektarbeid inngår som arbeidskrav i bachelorprogrammets avsluttende emne LED3201 Offiseren.

  3. Gjeldende litteraturliste for 2023 Høst finner du i Leganto
  4. Obligatorisk arbeidskrav

    Godkjent innlevering av skriftlig arbeid om et utvalgt militærteknologisk tema på engelsk.

    For kandidater med gyldig fravær på obligatorisk arbeidskrav kan andre vurderinger gjennomføres selv om ikke arbeidskravet er gjennomført. Sensur på disse vurderingene vil bli frigitt først når arbeidskravet er bestått.

    Vurdering

    Vurderingsform: Individuell flervalgeksamen som gjennomføres uten hjelpemidler.

    Karakterskala: A til F.

  5. Emner ved FHS evalueres regelmessig som en del av høgskolens kvalitetssystem. Studentevaluering er en del av dette arbeidet og kadettene kan bli bedt om å delta i evaluering av emnet i etterkant av gjennomført undervisning og vurdering.