Sersjant, Celine Schou og 2. årslærling, Lene Engen utenfor en av de nye kasernene på Evenes flystasjon

– Her er vi med på noe historisk

Sersjant Celine Schou (22) er fra Oslo, lærling Lene Engen (20) er fra Tromsø. Karrieremulighetene har de funnet på Evenes flystasjon.

Sersjant Schou og andreårslærling Engen ser seg rundt i den ene av de to nye befalsforlegningene inne på Luftforsvarets base på Evenes. Til sammen 94 splitter nye leiligheter, eller kvarter som det heter, er nå klare til å ta i mot sine første beboere i løpet av juni.

Del av noe historisk

De kom til Evenes omtrent samtidig i august 2020. Bare på denne tiden har arbeidsplassen deres utviklet seg enormt.

– Den utviklingen som skjer her, er ekstremt artig. Du føler virkelig at du er med på å bygge opp basen. Her er vi med å bygge noe historisk, sier Engen, som er på sitt andre og siste år som lærling innen sikkerhetsfag.

– Tenk om 70 år, da kan barnebarna si at dette her var bestemor med å bygge opp. Det er faktisk veldig kult, legger hun til og ler.

20210526tk_I1424.jpg
Sersjant Celine Schou og andreårslærling Lene Engen i ett av rommene på den splitter nye befalsforlegningen på Evenes flystasjon.

Rundt befalsforlegningene skjer det også ting. Den gamle messa er nå fullt rehabilitert med blant annet nytt kjøkken. Bortenfor er grunnarbeidet til byggene som skal bli ny sykestue, velferd og idrett godt i gang.

– Du kan se utviklingen fra uke til uke, og nå begynner også ting å bli ferdige. Det er utrolig gøy, og det er den utviklingen som får meg til å være her, sier Schou, som jobber som innkjøper av materiell til basen.

Dette er likevel bare en liten del av det enorme området som utgjør Evenes flystasjon.

Tenk om 70 år, da kan barnebarna si at dette her var bestemor med å bygge opp. Det er faktisk veldig kult.

Lærling Lene Engen (20)

Milepæler

 • I januar 2022 kommer det første av Forsvarets fem nye maritime overvåkningsfly P-8 Poseidon til Evenes flystasjon.
 • Fra januar 2022 skal flystasjonen være klar for operasjoner med F-35 kampfly.
 • Fra å være en sovende base med bare to ansatte i 2017, utvikles Evenes til en fullt operativ stridsbase med 550 ansatte og 300 vernepliktige innen 2025.

– Jeg husker første gang jeg kom hit og fikk en omvisning. Det tok halvannen time bare å kjøre rundt basen, det var først da jeg virkelig forsto hvor stort dette er, sier Engen.

Mange muligheter

Det aller mest positive med Evenes mener de er karrieremulighetene. Schou er oppvokst i Oslo og jobbet i Luftforsvarsstaben på Rygge før hun søkte seg til Evenes. Hun ville se hva Nord-Norge hadde å by på. Det var ikke rent lite.

I desember tok hun befalsutdanning, og i august starter hun i ny stilling som vedlikeholdsbefal i luftvernbataljonen.

– Her er det et ønske om å få fart på karrieren til folk. Mulighetene er mange og behovet for personell er så stort at du blir prioritert inn på krigs- og befalsskolen, forklarer Schou, som gleder seg til å ta fatt på mer operative oppgaver i basen.

Engen kommer fra Tromsø og hadde førstegangstjenesten og det første året som lærling på Ramsund før hun ble plassert på Evenes. Om hun består fagprøven i juli, er det ingen hemmelighet hvor hun ønsker å bli tilbudt kontrakt.

– Miljøet her er utrolig bra, med omgjengelige og bra folk, og spennende arbeidsoppgaver. Jeg ønsker virkelig å bli igjen her, sier Engen.

I dag er de ca. 125 ansatte her, både militære og sivile. Antallet vernepliktige er omtrent det samme. Innen 2025 skal de bli cirka 550 ansatte og cirka 300 vernepliktige. På Evenes flystasjon blir ikke arbeidsoppgavene mindre spennende for sersjanten og læringen i årene som kommer.

Investerer 5,08 milliarder kroner

 • Størst er utbyggingen som skal inneholde de nye maritime patruljeflyene. Hangarer, verksted, lager og administrative bygges i sørenden av dagens flyplass på Evenes.
 • I forbindelse med etableringen av Evenes som fremskutt operasjonsbase for kampfly i Nord-Norge, gjenbrukes mange av de gamle shelterne og vedlikeholdshangarene. Et nytt vaktbygg er nå ferdig.
 • To nye befalsforlegninger med til sammen 94 kvarter.
 • Nytt bygg til hundetjenesten.
 • Nytt forsyningsbygg.
 • Luftvernbataljonen skal inn i eksisterende bygg som renoveres.
 • Kjøkkenbygg, rehabilitert det gamle messebygget.
 • All infrastruktur i bakken (fiber, strøm, vann o.l.) er skiftet ut.