8. mars: Vi markerer den internasjonale kvinnedagen. Møt noen av Forsvarets kvinner
I Forsvaret jobber det mange kvinner, både i lufta, til vanns og på land. Fra menig til general, de er lærlinger, ubåtsjefer, sivilt ansatte og styrkesjefer. Men det har ikke alltid vært sånn.
I dag markerer vi den internasjonale kvinnedagen ved å trekke frem noen av de mange dyktige folkene våre. Som akkurat i dag nettopp er valgt ut fordi de er kvinner. Men som også kan representere Forsvaret alle de 364 andre dagene i året. Fordi de er flinke folk. Les intervjuene med dem under.
Kvinner fikk ikke våpenopplæring
Mellom 1957 og 1978 kunne kvinner kun tjenestegjøre i Forsvaret ved en eventuell mobilisering. Gjennom militær reservepersonellordning. Og da bare med oppgaver knyttet til administrasjon, samband, eller som assistent på sykestua. Våpenopplæring fikk de ikke.
I 1985 fikk kvinner samme muligheter som menn til utdanning og tjeneste i Forsvaret. Men det var først i 2015 at Norge innførte allmenn verneplikt – det betyr at både kvinner og menn har verneplikt i Norge.
Allmenn verneplikt har virket. I august 2021 satte Sjøforsvaret og Luftforsvaret rekord med 46 prosent kvinner på rekruttskolen.
Møt noen av våre ansatte

Navn: Nora
Stilling: TT-sjåfør, Stridstrenbataljonen, Brigade Nord
Sted: Bardufoss
Hvorfor har du valgt å jobbe i Forsvaret?
Det er først og fremst fordi det er en så vid karrierevei. Det er så mange dører som kan åpnes av å jobbe i Forsvaret. For eksempel for oss som kjører feltvogn, så har vi muligheten til å ta fagbrev både innenfor transport og logistikk, som du også kan bruke sivilt. Etter førstegangstjenesten jobbet jeg sivilt. Men under pandemien ringte Forsvaret og tilbød meg jobb som TT-sjåfør. Da tenkte jeg: «Her sitter jeg med tre vikariatstillinger, kontra det å få 100 prosent sikker jobb.» Vi får lov til å gjøre så mye forskjellig gøy, være ute og fårbetalt for det. Det tenker jeg på hvis jeg syns ting er litt dritt, at dette får jeg lov til å gjøre, øve og bli god på og få betalt for det. Jeg har en ekstrem yrkesstolthet med å være TT-sjåfør og syns det er veldig gøy å snakke om, og vi ser vernepliktige som syns det er kjempekult og gjerne skulle vært det selv.
Hva synes du om Forsvaret som arbeidsplass?
Forsvaret er en veldig sosial arbeidsplass; det er så mange forskjellige folk, men i samme aldersgruppe. Det er mange ulike måter å løse ting på, det er mye kreativitet, som det er gøy å jobbe rundt. Det gir meg utfordringer med tanke på kreativitet og mye mestring. Også er du er en del av noe større. Stridstrenbataljonen er jo en viktig bataljon.
En dag som forsvarssjef – hva gjør du?
Altså, hvor mye rekker sjefen å gjøre i løpet av en arbeidsdag? Vi har veldig gamle feltvogner, de er 40 år gamle, så jeg tror jeg ville ha prøvd å fremskynde den prosessen ved å trykke noen knapper. Vi trenger sårt nye feltvogner i hele Forsvaret.
Navn: Maren
Stilling: TT-sjåfør, Stridstrenbataljonen, Brigade Nord
Sted: Bardufoss
Hvorfor har du valgt å jobbe i Forsvaret?
Jeg liker at det er veldig variert arbeid, og jeg trivdes veldig godt i verneplikten. Da var det lett å ønske seg videre.
Hva synes du om Forsvaret som arbeidsplass?
For meg er Forsvaret en arbeidsplass med et godt miljø, med mange bra folk jeg trives med, og som jeg deler verdiene til.
En dag som forsvarssjef – hva gjør du?
Da hadde jeg gitt gratis hjemreiser til ansatte som jobber langt fra hjemstedet sitt!
Navn: Nora Elise
Stilling: TT-sjåfør, Stridstrenbataljonen, Brigade Nord
Sted: Bardufoss
Hvorfor valgte du å jobbe i Forsvaret?
Det startet med at jeg trivdes i førstegangstjenesten, som de fleste andre også gjorde. Jeg tenkte at det var noe annerledes enn alt jeg har gjort før – og alt jeg kommer til å gjøre etterpå. At jeg skulle kjøre lastebil i militæret, hadde jeg aldri trodd, men det er det som er greia med Forsvaret: man blir dratt i litt uventede retninger. Så er det mange muligheter; jeg tar en bachelor i økonomi og administrasjon på tre år mens jeg jobber her. Det er jo mye jobb, men Forsvaret gir studiedager og lesedager, og er veldig fleksible på det. Det hadde kanskje vært vanskelig i en jobb i det sivile.
Hva synes du om Forsvaret som arbeidsplass?
Forsvaret gir helt unikt samhold, en variert hverdag, og du får være med på mye du ikke får vært med på ellers.
En dag som forsvarssjef – hva gjør du?
Jeg tror jeg ville gitt gratis medlemskap på treningssentre i nærheten av leir!
Navn: Tuva
Stilling: TT-sjåfør, Stridstrenbataljonen, Brigade Nord
Sted: Bardufoss
Hvorfor valgte du å jobbe i Forsvaret?
Først så trivdes jeg veldig godt i verneplikten og hadde lyst til å fortsette med det. Det var veldig givende å være en del av Forsvaret. Og den følelsen av at siden du sitter her, så kan de hjemme føle seg trygge. Du er en del av noe større, større enn en enkeltmann.
Hva synes du om Forsvaret som arbeidsplass?
Det er en veldig lærerik og variert arbeidsplass. Forsvaret er veldig kjent for miljø og samhold og gode kolleger, og man blir jo veldig gode venner med kollegaene sine, man har gjerne sine beste venner på jobb. Det gjør mye med dagene og arbeidsplassen. I tillegg får du mye tillit. Vi fikk lastebillappen tidligere enn man kan sivilt, og man lærer så masse når man er ung. Bare den muligheten til å få en 100 prosent stilling som TT-sjåfør, det er nesten ingen sivile, og få kvinner, i denne alderen som får det.
En dag som forsvarssjef – hva gjør du?
Hmm … Fløyet et kult fly eller noe sånt, gjort noe tøft som jeg aldri kunne gjort ellers! Kanskje jeg også hadde prøvd å forbedre goretex-jakka vi får utlevert.

Navn: Astrid Håland 18 år
Stilling: Lærling sikkerhetsfaget i Vatneleiren, Sandnes
Sted: Agder og Rogaland heimevernsdistrikt 08
Hvorfor har du valgt å jobbe i Forsvaret?
Jeg valgte Forsvaret for jeg tror jeg kan få gode muligheter framover. Jeg er interessert i sikkerhetsfaget og tenkte at militæret er en god plass for å lære mer om faget. I løpet av to år her blir jeg ferdig med læretiden og førstegangstjenesten.
Hva synes du om Forsvaret som arbeidsplass?
Jeg trives bra i Forsvaret. Miljøet i Vatneleiren er veldig bra. Jeg kommer fra Jæren og jobber en del som avløser, så jeg er vant til litt større arbeidsmengde.
Forsvarssjef for en dag – hva ville du gjort?
Da ville jeg fått et F-35 fly til å fly meg en tur til Oslo, og så ville jeg fått en ubåt til å kjøre meg hjem igjen. Så ville jeg møtt Kongen.

Navn: Elisabeth Michaelsen
Stilling: Sjef Heimevernet
Sted: Terningmoen
Hvorfor har du valgt å jobbe i Forsvaret?
Fellesskapet, samholdet og alle mulighetene jeg har fått, har gjort at jeg har blitt i Forsvaret i over 30 år.
Hva synes du om Forsvaret som arbeidsplass?
Forsvaret som arbeidsplass har noe genuint godt over seg. Jeg har trivdes fra første dag, og valgt å bli.
Slagordet «For alt vi har. Og alt vi er.» sier alt. Det å få jobbe i en organisasjon der du bidrar til noe større enn deg, selv føles meningsfullt.

Navn: Norunn Dahl
Stilling: Senior stabsoffiser sikkerhet i Cyberforsvaret
Sted: Jørstadmoen
Hvorfor har du valgt å jobbe i Forsvaret?
I 1983 søkte jeg befalsskolen fordi jeg ønsket en skolegang med mulighet for mye fysisk aktivitet. Den gangen var det svært begrensede muligheter til å søke seg til befalsskolene i Forsvaret, stridende avdelinger var stengt for kvinner. Valget falt på Befalsskolen for Hærens samband, jeg tenkte dette var en utdanning jeg kunne få bruk for i det sivile etterpå.
Jeg gikk ut som beste elev, og var første kvinnen som fikk budstikka, bestemannsprisen, etter dronning Sonja, som fikk den da hun fikk militær opplæring på Jørstadmoen i 1980. At jeg som kvinne ble beste elev, ble ikke veldig godt mottatt av alle i kullet. I tillegg var det også begrensninger i valg av tjenestested, flere steder var ikke åpne kvinner.
Det at jeg startet i Forsvaret så tidlig som i 1983, har medført å være den først kvinnelige kollegaen til mange sjefer og mannlige kollegaer. Jeg tok dette som en utfordring, og det gikk mange år før jeg selv fikk min første kvinnelige kollega. I starten måtte vi overbevise mennene om at kvinner hadde noe i Forsvaret å gjøre. Kanskje var jeg og min jobb også medvirkende til at Stortinget 1. juli i 1985 åpnet opp for at kvinner kunne få tjenestegjøre i stridende avdelinger.
Hva synes du om Forsvaret som arbeidsplass?
Jeg startet i Forsvaret under den kalde krigen og den gang med beredskap annenhver uke. Jeg har fått med meg Berlinmurens fall, glasnostperioden med nedrustning, og nå som vi er tilbake i en ny spent periode med krig i Europa. Jeg liker meg veldig godt i Forsvaret og har hatt mange spennende utfordringer som har medført at jeg har blitt værende i 40 år. I de snart 40 årene jeg har jobbet her, har jeg ikke selv opplevd uheldige episoder eller tilnærmelser fra mannlige kolleger. Det er supert at kvinner har blitt mer akseptert i Forsvaret, og jeg ser en stor forskjell fra da jeg startet.
Forsvarssjef for en dag – hva ville du ha gjort?
Forsvaret, totalforsvaret og samfunnet er helt avhengig av IKT og cyberdomenet for å i det hele tatt fungere. Ved at Norge er så digitalisert som det er, med sømløs informasjonsflyt, er vi også sårbare for bortfall eller manipulasjon innenfor feltet, eller hos underleverandører. Hadde jeg vært forsvarssjef for en dag, ville jeg tatt større tak i utfordringene innen digitaliseringen av Forsvaret, beredskap innenfor dette området og hva dette vil bety for «AS Norge». Det er behov for at det ikke bare er nærhetsprinsippet under hvert departement som skal gjelde, men at det også ses på hvordan vi skal håndtere dette på nasjonalt nivå.

Navn: Karoline Schaug,
Stilling: Oversersjant og jobber som GMF (grunnleggende militære ferdigheter) befal og utdanningsansvarlig for garnison
Sted: Rygge flystasjon
Hvorfor valgte du å jobbe i Forsvaret?
Da jeg var 18 år, valgte jeg ikke å gå inn i førstegangstjenesten, noe jeg angret på. Derfor, i en alder av 25, søkte jeg befalsskolen etter jeg allerede hadde begynt på grunnskolelærerutdanningen. Et par uker senere var jeg ute i skogen og løp med 20-åringene. Siden har jeg jobbet i Forsvaret.
Jeg synes Forsvaret virket veldig spennende, samtidig som jeg er svært interessert i utdanning og styrkeproduksjon. I tillegg kommer jeg fra en forsvarsfamilie og har nok fått en indirekte interesse fra det.
Hva synes du om Forsvaret som arbeidsplass?
Forsvaret som arbeidsplass er utrolig spennende, ingen dag er lik. Det er en dagsaktuell og seriøs arbeidsplass hvor jeg får møte mange mennesker, og alle soldatene jeg møter inspirerer meg og lærer meg noe nytt hver dag. Samtidig er det en fleksibel arbeidsplass for meg som har barn, noe jeg verdsetter. Jeg trives veldig godt i Forsvaret.
Forsvarssjef for en dag – hva gjør du?
Jeg hadde samlet alle sjefene fra de ulike forsvarsgrenene i et lukket lokale med HEL (holdning, etikk og ledelse) som dagsagenda. Der kunne vi lagt til rette for en felles forståelse om hvordan man skal gå frem for å sikre at Forsvaret skal være en trygg arbeidsplass for unge og eldre, menn og kvinner. Jeg hadde snakket om stillingsvern og de tiltakene som kreves, da det ikke er en rettighet å være ansatt i Forsvaret. Det er noe man gjør seg fortjent til.
Det har vært litt for mange hendelser og tematikker som har skadet Forsvaret sitt renommé og tillit blant befolkningen de siste årene, og en oppvask er uunngåelig. Det er riktignok en vanskelig tematikk ettersom det er flere sider av en sak, og det stilles strenge krav for ledelsens håndtering av det.

Navn: Anita Samuelsen
Stilling: Hovedverneombud i Trenregimentet
Sted: Bardufoss
Hvorfor har du valgt å jobbe i Forsvaret?
Forsvaret har et viktig oppdrag, både innenlands og utenlands, og det føles bra å kunne bidra i det store fellesskapet i mitt nærområde.
Hva synes du om Forsvaret som arbeidsplass?
Forsvaret er en trygg og god arbeidsplass med godt arbeidsmiljø og gode kolleger. Det finnes også mange jobb- og utdanningsmuligheter, også som sivilt ansatt, tross mange omstillinger.
Forsvarssjef for en dag – hva gjør du?
Restrukturert hele Forsvaret, herunder avviklet flere etater, sørget for at kakebua fikk ny renessanse, og tatt meg en tur med F-35!

Navn: Menig Marie Ellefsen,
Stilling/sted: sterrids, KNM «Nordkapp»
Hvorfor har du valgt Forsvaret som arbeidsplass?
Jeg jobbet på KNM «Nordkapp» da den var kystvakt, og valgte å forlenge tjenesten min da fartøyet ble en del av Marinen. Det virket spennende å få bli med i Marinen, prøve noe litt annerledes. Her får man reist rundt i Europa og opplevd mye forskjellig.
Hva syns du om Forsvaret som arbeidsplass?
Jeg trives veldig godt. Vi har en veldig dyktig og fin besetning med et godt fellesskap.
Forsvarssjef for en dag – hva ville du gjort?
Jeg ville satt enda mer fokus på velferd og trivsel, følge mer opp på at alle trives og har det godt i jobben sin. For å fungere når det trengs, er det viktig at man har det bra innad i besetningen.