20220818tk_I5431

Kampen om å være Norges beste eksplosivryddere

Én gang i året møtes eksplosivryddere fra grenene i Forsvaret til «EOD Games». Hvem som stikker av med det høythengende vandretrofeet, blir en kamp om sekunder.

Det er Forsvarets Ammunisjons- og eksplosivrydderskole (FAES) på Sessvollmoen som inviterer til Nasjonalt eksplosivryddermesterskap. Hensikten er å samle miljøet til en uhøytidelig og sosial sammenkomst. Men ikke helt uten et alvorlig bakteppe.

For skolen er det viktig å se hvor nivået ligger. I jobben som eksplosivrydder kan marginene være små, og konsekvensene være katastrofale, om det gjøres feil.

Gjennom syv øvelser blir lagene testet i både teoretisk fagkunnskap og utfordrende fysiske øvelser.

20220818tk_I5268

Bombedrakten til en eksplosivrydder veier godt over 40 kilo. Å komme seg gjennom en hinderløype, uten å rive, er både krevende og tungt.

20220818tk_I5056

Bomberoboten er et viktig redskap for en eksplosivrydder. Den kan både fjerne et eksplosiv eller desarmere på stedet, med personellet på trygg avstand.

  • Hvert år rykker Forsvarets eksplosivryddere ut på mer enn 400 oppdrag.
  • Oppdragene spenner fra å uskadeliggjøre udetonerte undervannsminer og bomber fra 2. verdenskrig, til håndtering av dynamitt og ammunisjon i hytter og hus.
  • Det er Forsvaret gjennom Forsvarets Ammunisjons - og eksplosivrydderskole (FAES) som har ansvaret for utdanningen av ammunisjons- og EOD-personell til hele forsvarssektoren og Politiet.

  • Forsvarets EOD-operatører lang erfaring med deltakelse på internasjonale operasjoner.
  • EOD står for Explosive Ordnans Disposal.
20220818tk_I4857

«Operatørene holder et høyt, jevnt nivå. Også på det fysiske»

Kommandersersjant Reinhardt Skøien ved FAES.

Mesterskapet ble første gang gjennomført i 2018.

– Øvelsene som det konkurreres i skal forsøke å være morsomme og underholdende for både deltakere og publikum, samtidig som de skal ha en faglig relevans, sier kommandersersjant Reinhardt Skøien ved FAES.

Innen dette fagfeltet jobber Forsvaret tett med bombegruppa til Politiet, som i år ikke hadde anledning til å bli med på konkurransen. Alle avdelinger i Norge med stående EOD-lag blir inviter til å delta på lekene. Dette har medført at EOD Games ved flere anledninger har hatt representasjon fra amerikanske US Marine Corps, når de har vært på trening i Norge.

Gir skryterettigheter

– I tillegg er det et ønske om at konkurransen skal bidra til økt samhandling mellom enhetene for å bli bedre kjent, og ikke minst for å kunne lære av hverandres erfaringer.

– Premien for beste lag er en vandrepokal og selvsagte skryterettigheter frem til neste EOD Games, understreker Skøien.

Etter flere fysisk krevende og noen hjernevridende oppgaver står finalen igjen. De tre deltakerne fra hvert lag skal nå gjennomføre en ca. 300 meter lang terrengløype, der to må bære straffen fra quiz-oppgavene i form av sandsekker, og sistemann må på med den 40 kilo tunge bombedrakten.

Den som først kan trykke på den store røde knappen som antenner en seiersalve har vunnet.

Og først i mål kom Minedykkerkommandoen, foran FAES sitt eget lag og Hærens stridstrenbataljon.

 

20220818tk_I5013
Vinnere av EOD Games 2022

En seier her betyr mye, både for oss og hele avdelingen. Denne plaketten skal henges opp på et godt synlig sted.

Minedykkerkommandoen