Personell fra Cyberforsvaret under øvelse Nordic Response 2024

Cyberforsvaret setter opp 5G på Finnmarksvidda

For første gang testes 5G under den militære vinterøvelsen i Nord-Norge. I helga ble det koblet opp utstyr på Finnmarksvidda.

På en høyde i Kautokeino kjører fire scootere fullastet med kommunikasjonsutstyr og utstyr for overnatting. Et CIS (Communication and Information Systems)-lag fra CIS-bataljon Nord, Sambandsavdeling Finnmark i Cyberforsvaret skal finne et egnet sted for oppkobling av utstyr. 

Ruller ut mast i luften

Utstyret kalles militær dekningsforlengelse, forkortet MDF, og skal brukes i områder der det er dårlig eller ingen dekning, eller der militære styrker trenger å forsterke mobilnettet. 5G kan brukes som trådløs databærer i de fleste avdelinger og kommandoplasser i Forsvaret. 

På Finnmarksvidda kan det være krevende værforhold, men under testingen er det mildt og nesten vindstille. Det er imidlertid mye snø og den er tung å jobbe i. 

– Vi har med en MDF-løsning ut og den består blant annet av en rollatube-mast med flere elementer. Disse rollatube-mastelementene er heldigvis lette å bære og enkle å sette opp. De kan kastes eller rulles ut i luften. Det tok ikke lang tid å sette den opp, sier CIS-lagfører i CIS Bataljon Nord, Sambandsavdeling Troms, sersjant 1.kl., Mathias Løvlund. 

20240309AA_21.jpg
Personell fra Forsvaret tester ut nye muligheter til militær dekningsforlengelse understøttet av sivile leverandører, både ved bruk av satellittkommunikasjon og 5G-teknologi.

På scooterhengeren har teamet også med et modem som kommuniserer tilbake til mobilnettet, og som danner grunnlaget for dekningsforlengelse. De har også med en sektorantenne med 120 graders åpningsvinkel som distribuerer mobildekning til brukerne.

Viktig operativ test 

Dette er første gang 5G testes på en stor militærøvelse. 

– Vi har gjennomført en operativ test og dette ga oss viktige svar.Testingen vil gi tilbakemeldinger på hvordan dette systemet kan benyttes av Forsvaret i tiden fremover, sier sjef for Sambandsavdeling Finnmark, major Runar Lein. 

Forsvaret har samlet en rekke investeringsprosjekter innen kampnær IKT i et program som kalles Mime. Mime skal modernisere informasjons- og kommunikasjonssystemene for taktisk ledelse i Forsvaret. Programmet skal også sørge for økt effektivitet i måten løsninger og systemer tas frem på.Team 5G er et team i prosjekt Mime og er bredt sammensatt.

– Vi jobber bredt med alle aspekter rundt 5G. Utprøving i felt brukes aktivt for å forbedre produktene. Brukerne bidrar til at produktet blir bedre, og at de får et produkt de vil ha og kan bruke, sier senioringeniør i Forsvarsmateriell, Håkon Eyde Kjuus som er teamleder for Team 5G.

Han forklarer at bruk av mobilteknologi er viktig for kommando og kontroll for landstyrkene. Produkteier i teamet, Sindre Føllesdal fra Cyberforsvarets våpenskole legger til:

– Forsvaret må selv kunne (re-)etablere egen dekning, og dette bør kreve minimalt med opplæring, og kreve minimalt med personell i felt – og her er vi godt på vei mot begge deler.

20240309AA_31.jpg
Hensikten med 5G-leveransen er å fasilitere for kommando og kontroll internt og mellom de ulike avdelingene i Forsvaret.

På Finnmarksvidda har de nå fått mange svar som kan bli viktige fremover.

– Det er første gang vi setter opp dette utstyret. Det fungerte fint og vi fikk signaler raskt. Etter 15 minutter i dyp snø fikk vi verifisert ved hjelp av mobilen at basestasjonen hadde kommet opp, sier Løvlund.

– Denne gangen bruker vi leveranser fra sivile aktører som bærer, men vi kan også ta i bruk Forsvarets kommunikasjonsinfrastruktur via radiolinjer eller feltfiber. Med andre ord er MDF fleksibel på tilkoblingsmuligheter og lokasjon, forklarer Løvlund.