Screenshot 2020-12-18 at 11.16.05

Delte triksene du ikke finner i noen håndbok

Noen kunnskaper krever mange års erfaring. Det har sersjantmajorene Ingar Lund og Guttorm Bentdal, som tok med unge instruktører til skogs på overlevelseskurs.

Det har blitt morgen i skogen på øvingsfeltet nær Rena leir. Nattens snøfall har begynt å smelte etter at gradestokken har krøpet over på plussiden. Den hvite skogbunnen blir mer og mer sørpete, og fra de høye grantrærne treffer vanndåpene bare nakker. 

Ti instruktører fra lagførerskolen og Hærens skole for rekrutt- og fagutdanning har stilt seg opp i en halvsirkel. Til vanlig er det de som står for opplæringen. I dag skal del få påfyll fra to sersjantmajorer med mange års erfaring i overlevelse under kalde, våte norske vinterforhold.

Gir god læring

– Det er ikke mye vinter her, men det som er bra, er at de forholdene vi har nå, egentlig er de mest krevende. Gjør du ikke ting riktig, kjenner du konsekvensene med én gang, og det gir god læring, forklarer Guttorm Bentdal, som har en lang fortid i Heimevernet, og nå som sjefssersjant for sjef Forsvarsstaben.

For å beherske disse forholdene, gjelder tre enkle grunnregler, forklarer sersjantmajorene. Det er rent vann, varme, og ly fra elementene. Dagens leksjon går derfor ut på å sette opp en gapahuk raskt, dersom situasjonen skulle kreve det, og en til mer permanent bruk.

Ved hjelp av stokker og granbar kan taket bli tett, sengen tykk og myk. Og med riktig avstand til bålet, er det mulig å holde seg tørr og varm gjennom hele natten.

Mesterlære

– Akkurat dette her har Guttorm og jeg god kompetanse på, og vi mener det er viktig å drive denne formen for mesterlære, der de eldste med kompetanse skal undervise yngre generasjoner. Det er «train the trainer» i praksis, sier Lund, som selv har en fortid i Forsvarets spesialstyrker, og nå som forsvarssjefens sjefssersjant.

– Og så er det godt for oss å komme ut i skogen og bidra med noe som er fornuftig og matnyttig, borte fra kontoret, legger han til.

– Vi har jo en del triks som du kanskje ikke finner i noen reglementer eller håndbøker, og som er gode å kunne, understreker kollega Bentdal.

Motiverende

Sersjant Vebjørn Sollied har det siste halve året selv bedømt unge lagførere som instruktør på lagførerskolen. Å få noen feltdøgn med faglig påfyll, setter han pris på.

Vi har jo en del triks som du kanskje ikke finner i noen reglementer eller håndbøker

Guttorm Bentdal

– Det er motiverende å ha med seg dem som sitter på toppen og se hvor mye de trives her ute. De har en annen rolle i systemet, men da er det gøy å se at de kommer ned og hjelper til her òg, sier han.

Lund og Bentdal er ikke i tvil om at det er riktig å bruke tid på de unge instruktørene.

– Dette er utrolig viktige folk. Det er de som skal forme neste generasjon med befal- og offiserkandidater, understreker Bentdal.