20220228FR-4798

– Føler at jeg er med på noe stort

En tropp med 44 soldater fra Telemark bataljon er på plass for å forsterke det norske NATO-bidraget i Litauen. Blant dem er Marius (22), som tjenestegjør i utlandet for første gang.

Det bråker allerede høyt i det fjerne når haleroret på det ukrainske Antonov 124-transportflyet kommer til syne over tretoppene. På den andre siden av rullebanen står 44 unge soldater fra Telemark bataljon i Brigade Nord klare for å deployere til kollegene som allerede er på plass i Litauen. Flyet er leid inn av Forsvaret for å ta med seg tre CV90-panservogner til Litauen. I tillegg fraktes soldatene og en CV90 i et C17-fly.

Kort tid etter landing løftes fremre del av flyet opp, og den første vognen med Telemark bataljons karakteristiske flagg ruller inn.

– Det føles utrolig meningsfylt. Det handler om å bli brukt til det vi skal som profesjonelle soldater. Vi skal kunne reagere hurtig slik vi gjør nå, forklarer Marius (22).

Første deployering til utlandet

Marius, som opprinnelig kommer fra Verdal i Trøndelag, er lagsmedic i et av infanterilagene i Telemark bataljon. Dette blir hans første tur utenlands etter tre og et halvt år i Forsvaret.

– Det kom brått på, men vi fikk tatt en liten tur hjemom for å informere pårørende før vi dro. Stemningen i troppen er god, og vi vet at slike oppdrag kan dukke opp på kort varsel. Så lenge de hjemme også vet det, er mye gjort, sier han.

Selv om det norske NATO-bidraget er i Litauen for å drive trening og øving, har de fått tid til å snakke om situasjonen i området innad i troppen. For at de reiser mot et mer urolig område enn vi har her hjemme, er det liten tvil om.

– Vi har snakket mye om Ukraina, men situasjonen er helt annerledes i Litauen. Vi kom hit i går, og nå skal vi rett ut på øvelse. Det viser hvor raskt vi kan være klare for nye oppdrag – det er så fort vi har landet, sier han.

Marius kjenner ikke på noen frykt ved å deployere til Øst-Europa, men er klar over alvoret i situasjonen.

– Vi kjenner på viktigheten av å prestere for å fremstille Norge som en pålitelig samarbeidspartner for andre NATO-land. Utover det skal jeg ha fullt fokus på mine oppgaver og gjøre det så godt jeg kan, akkurat som i Norge, sier han.

Bidrar og viser solidaritet

Forsvarsminister Odd Roger Enoksen var også på plass på Gardermoen militære flystasjon der han møtte soldatene før avreise. Han mener det er viktig at Norge nå forsterker bidraget i Litauen.

– Totalt vil vi nå ha rundt 200 soldater i Litauen fra Brigade nord. Det er viktig at vi bidrar i alliansen og viser solidaritet med landene på østflanken som nå føler utrygghet i forhold til situasjonen i Ukraina.

Ministeren fikk god tid med soldatene mens flyene ble klargjort, og utstyret ble lastet på. 

– Det har vært viktig for meg å få være med og sende dem av gårde. Det er en utrolig viktig jobb som blir gjort fra det norske forsvaret, sier Enoksen.

Imponert, men ikke overrasket

Han er imponert, men ikke overrasket over innsatsen fra Forsvaret.

– Dette er det Forsvaret gjør hver dag – å være beredt til å gjøre jobben. Det har de også denne gangen vist, at de klarer som vi forventer. Jeg er ikke overrasket, men imponert, gjentar ministeren.

Enhanced Forward Presence (EFP), som er NATO-bidraget i Litauen, ble etablert av NATO i 2017. Bidraget er en sentral del av alliansens kollektive forsvar og avskrekking i Baltikum og Polen. Norge har hatt styrker i stridsgruppa i Litauen sammenhengende siden 2017.

Per februar 2022 har Norge et mekanisert infanterikompani fra Brigade Nord på 150 soldater i Litauen. Nå er altså denne styrken forsterket med ytterligere en infanteriavdeling på 44 soldater.