En hundefører ved  Luftforsvarets befalsskole patruljerer flystripa ved Bodø flystasjon
A student at the Royal Norwegian Air Force officer school patroling at Bodø air station

Et logrende samarbeid mellom Våpenskolen og Norske Redningshunder

Hærens Våpenskole og Norske Redningshunder har fått til en samarbeidsavtale og går inn i et nytt partnerskap. Hensikten er å styrke samarbeidet og fremme en felles utvikling av hundetjenesten som fagområde.

Norske Redningshunder (NRH) er en frivillig organisasjon som opererer på nasjonalt nivå med det formål å trene og kvalifisere hunder og deres førere for redningstjenesten. Tanken er at det nye samarbeidet mellom NRH og Hærens Våpenskole (HVS) skal skje gjennom gjensidig deltakelse på ulike initiativer. Dette inkluderer kurs, samlinger og utveksling av erfaring og kompetanse. 

— Norge er et stort land i areal, men samtidig ganske lite med tanke på befolkning og vi har ikke råd til ikke samarbeide, sier brigader Trond Haande, sjef for HVS. Dette er konkret en liten del av totalforsvaret; her sitter vi sammen, militært og sivilt - felles interesser gir felles løsninger. 

 

545A1273.jpg
SIGNERING: Jim Olav Hansen, daglig leder for NRH og brigader Trond Haande, sjef HVS. Foto: Synne Nilsson / Hæren

 

Går hånd i labb

I går ble samarbeidsavtalen mellom de to partene signert på Hauerseter leir av sjef HVS og daglig leder for NRH, Jim Olav Hansen.

Hansen forteller at det er en stor tillitserklæring fra Forsvaret at de ønsker et slikt samarbeid. 

— Det viser at jobben vi gjør er solid. For NRH sin del er samarbeidet gunstig på flere måter, blant annet får vi tilgang til hundefaglige ressurser, treningsområder og fasiliteter som vil styrke nivået på både hunder og førere, sier han. 

Forsvarets Hundeskole (FHSK) er en fellesinstitusjon i Forsvaret og en del av Hærens Våpenskole. Major Rune Wollestad er sjef for FHSK, og ser viktigheten av et styrket totalforsvar til det vi nå erfarer fra krigen i Ukraina.

— Her ser vi en hel nasjon som står samlet i den krevende situasjonen landet er i, det er viktig å kunne spille på hverandre. 

I tillegg er samarbeidet viktig for rekruttering og utdanning. Wollestad forklarer at det på hundeskolen utdannes både to- og firbeinte, hvor vernepliktige er inne til tjeneste i 12-18 måneder, før mange av dem drar tilbake til det sivile. 

— Her er det en unik mulighet å kunne gjenbruke erfaringen og kunnskapen de får i Forsvaret. 

NRH har omtrent 500 godkjente ekvipasjer hvor alle er spesialtrente innen søk og redning. De som står oppført på Norske Redningshunders tjenestelister kan også kalles ut av politiet, og være en viktig ressurs i for eksempel Heimevernet. 

— Når vi samarbeider godt er det enklere å utveksle kompetanse og utvikle den videre, og rekrutteringen kan skje begge veier. Mitt mål er bedre samarbeid, mer samhandling og flere snuter i været, avslutter Wollestad. 

 

Z_8XABXU7jMcTWJl63poqAz2m274JOpxAhf7zObty92w.jpg
SAMARBEID: Tor Monsen, leder fagteknisk utvalg NRH, Jim Olav Hansen, daglig leder NRH, Vilde Stenseth, hundefører i Forsvaret, Rune Wollestad, sjef Forsvarets Hundeskole, Stig Mebust, beredskapsleder NRH. Foto: NRH