Da han i 2015 fikk beskjed om utvikle Forsvaret uten mer penger, la han frem et fagmilitært råd. Det viste at et minimumsforsvar ville koste 180 milliarder mer enn regjeringen ville betale for.
– Hvis vi vil spare penger på Forsvaret, kan vi like godt legge ned hele Forsvaret. Derfor la jeg frem et fagmilitært råd som viste akkurat dette. Folk trodde det hadde klikket for meg, men tenk den følelsen da, når regjeringen faktisk legger frem anbefalingen din for Stortinget. Det var en god følelse det, smiler Bruun-Hanssen.
De gode og de vonde opplevelsene
Om bord på KV «Andenes» snakker han med alle han møter på. Vernepliktige og offiserer. Bergensdialekten hans bærer preg av mange år på andre siden av fjellet, men det stopper ham naturligvis ikke fra å fortelle historier om mange flotte år i Forsvaret.
Han forteller om alle de fantastiske menneskene og de gode opplevelsene. Han smiler bredt når han snakker om de fineste minnene: Da han gikk ned leideren på ubåt for første gang som ubåtsjef. Torpedoskyting på nye systemer. Samhold og kollegaer i besetninger. Mestringsfølelser. Slike opplevelser og minner som han aldri vil glemme.
Men det har ikke bare vært gode dager. Den nokså blide og smilende admiralen blir fort alvorlig når vi spør om de opplevelsene han helst ville vært foruten.
27. juni 2010 var en slik dag. Tre soldater fra Kystjegerkommandoen og en fra Marinejegerkommandoen ble brutalt revet bort da de ble drept av en veibombe i Afghanistan. Bruun-Hanssen var sjef for Sjøforsvaret og hadde tett tilknytning til de drepte soldatene.
– Det får en virkelig til å reflektere over ansvaret en har. Det var Sjøforsvarets ansvar å lære dem opp. Når man da sitter som sjef og fire mennesker dør, stiller man seg mange spørsmål: Var det noe galt med opplæringen? Hadde vi vurdert risikoen godt nok? Jeg følte på et enormt ansvar.