Imamen som skriver historie
Barna til Najeeb ur Rehman Naz (45) synes det er stas å se faren i uniform. Mandag ble Naz formelt satt inn som Forsvarets første feltimam.
– Barna mine er veldig begeistret over at jeg plutselig går i uniform. De synes det er morsomt og er nok litt stolte, ler Najeeb ur Rehman Naz.
Og det er ikke rart at de synes det er litt stort. En imam i kongens klær er tross alt helt ny kost her i landet. Etter å ha jobbet som rådgiver for Feltprestkorpset i to år ble han Forsvarets første feltimam. 1. januar 2017 startet han i jobben, og denne uka ble han seremonielt innsatt i den historiske stillingen. Naz går i gang med jobben med ærefrykt.
– Det er stort og noe helt nytt. Feltimam er noe flere i Forsvaret har følt et behov for ganske lenge, så nå gjelder det å finne en god måte å jobbe på, sier Naz.
Nye problemstillinger
Og det blir en omfattende jobb. Ingen har nemlig gjort dette før, så derfor må imamen tråkke opp en helt ny sti. Som Forsvarets feltimam skal han ivareta behovene til Forsvarets muslimer, alt fra trosspørsmål til ting som halal-mat og egnede bønnesteder.
Og dette med bønn kan være utfordrende for en muslim i militærtjeneste. På øvelse langt uti skogen eller på skipsvakt i et forrykende uvær, kan det bli vanskelig å rekke over de fem daglige bønnene.
– Uproblematisk, svarer imamen.
– Hver bønn skal i prinsippet utføres innen en viss tidsramme. Dessuten går det fint an å slå sammen bønner til senere, dersom det er praktisk umulig å få gjennomført dem. Det samme gjelder hijab. Har du en tjeneste som hindrer hijab-bruk, så er det ingenting i veien med å droppe hodeplagget under denne delen av tjenesten, sier han.
Møtt med varme
Imam er en nykommer i Forsvaret, og med nye ting følger fort en del skepsis. Det har imidlertid ikke Naz merket noe til.
– Jeg har blitt tatt veldig godt imot og har veldig gode kollegaer og en sjef som brenner for å inkludere. Så langt har jeg bare fått positive og gode tilbakemeldinger, og det kan nok skyldes at mange har sett et behov for en feltimam, sier Naz.
Han har sin imamutdannelse fra Storbritannia og Pakistan og har jobbet som imam ved en av Oslos største moskeer. Overgangen fra moskeen til uniform er stor.
– Selv om min jobb er i Forsvaret, kommer jeg fremdeles til å delta i fredagsbønnene i moskeen. Det er viktig å holde kontakten, både for min egen teologiske utvikling, men også for å kunne være et bindeledd mellom Forsvaret og moskeen.
– Hvordan har det muslimske miljøet reagert på at imamen deres har blitt feltimam?
– Veldig positivt. De setter stor pris på at Forsvaret har gjort et viktig tiltak for å ivareta muslimers behov, og det gjør det lettere for mange muslimer å søke seg til tjeneste i Forsvaret.
Vanskelige spørsmål
Tidligere i februar fortalte avisen Vårt Land om at Forsvarets nye feltimam i et nettforum «rådet en tvangsgiftet kvinne til å bli i ekteskapet». Naz sier saken ble skjevt framstilt og understreker at han er imot tvangsekteskap.
– Jeg begynte svaret mitt til denne kvinnen med å fordømme tvangsekteskap. Samtidig kjente jeg denne kvinnens situasjon godt, og så at i denne konkrete situasjonen kunne en skilsmisse gjøre mer skade enn godt for henne. Det jeg skrev i nettforumet hadde bakgrunn i akkurat denne konkrete situasjonen, det var ikke et generelt svar, for jeg fordømmer tvangsekteskap, sier han.
– Hva om en muslimsk soldat kommer til deg og forteller at han er homofil?
– Jeg ville ha reagert uten noen spesiell bemerkning eller overraskelse, akkurat som jeg også har vært tilgjengelig for enhver konfident som imam i moskeen, uavhengig av dens legning eller trosretning. Jeg er i Forsvaret for å ivareta soldatenes religiøse behov, så sånn sett er det ikke interessant for meg. Vi har et verdigrunnlag i Forsvaret, og det sier at alle skal nyte samme respekt, uavhengig av kjønn, legning, tro og livssyn.
– Hvordan stiller du deg teologisk til homofili?
– I et islamsk-teologisk perspektiv er ikke «homofile handlinger» legalt. Men det betyr ikke at man skal se ned på homofile. Trakassering og hetsing er ikke i tråd med den islamske læren. Det samme gjelder også folk som for eksempel drikker alkohol: Det er en sak mellom dem og Gud. For meg er menneskeverdet et viktig grunnlag for gjensidig respekt.
Er der for alle
Som feltimam kan han bli sendt ut for å støtte soldater i fred, krise eller krig. Det ser han ingen utfordringer med, teologisk sett.
– Forsvaret skal kjempe for og beskytte landet og vårt demokrati. For å klare dette, må vi ha et godt rustet forsvar. Det er på ingen måte i strid med noen religiøse tradisjoner, heller ikke i islam, å drive et forsvar. Jeg ser heller ingen problem med å bruke makt for å beskytte landet, demokratiet og friheten, sier Naz.
Og feltimamen er klar på at han er der for alle, uansett tro.
– Jeg skal betjene muslimer, legge til rett for andre og være tilgjengelig for alle. Jeg skal være der for soldatene i krig, kriser og fredstid, og da betyr det ingenting hva slags tro eller livssyn de har.
Og nå ser han fram til å møte soldatene – som Norges første og eneste feltimam.
Felthumanist og feltimam
- Etter et toårig prosjekt kartla Feltprestkorpset Forsvarets behov for en feltimam og felthumanist. Høsten 2016 konkluderte korpset med at det var et behov.
- Etter en utlysning ble Najeeb ur Rehman Naz ansatt som feltimam, mens Ida Helene Henriksen ble ansatt som feltlivssynshumanist. Begge startet vinteren 2017.
- Norge er ett av få land med en feltlivssynshumanist, mens flere land har ansatt feltimamer i sine forsvar. Det franske forsvaret har nesten 40 feltimamer.
- Feltlivssynshumanisten skal ivareta behovene til ikke-religiøse i Forsvaret.