Norsk English
Rekrutter ankommer KNM Harald Haarfagre rekruttskole. Her måles rekruttene slik at de skal få uniform og utstyr som passer.

Fremtidens soldater – også under pandemi

Under et vanlig innrykk på Madlaleiren står hundrevis av spente ungdommer i lange køer gjennom leiren. Slik er det ikke under april-innrykket i år. På appellplass står sjef for KNM Harald Haarfagre, kommandør Ronny Kristoffersen. Han hilser på alle og smiler bredt.

– Vi har måttet tenke helt nytt når det gjelder utdanningen og gjennomføringen rekruttskolen, forteller Kristoffersen.

Sjefen og kollegaene hans i Forsvaret har jobbet mye med å få gjennomført rekruttskolen i april.

– Vi har iverksatt en rekke tiltak for å kunne gjennomføre rekruttskolen. Vi startet med å lage en tiltaksplan, slik at det var mulig å avgjøre om det var gjennomførbart. Da vi fikk godkjent planen, var det bare å starte arbeidet.

Testes tre ganger

Allerede før rekruttene dro hjemmefra, måtte de gjøre rede for sykdom og risiko. Dersom noen hadde hatt symptomer på covid-19, måtte de få ny oppmøtetid.

– Rekruttene som ankommer Madlaleiren under innrykket, er antatt friske, forteller sjef for saniteten i Sjøforsvaret, kommandør Ole Budal.

Noe av det første rekruttene gjør når de kommer til Madla, er å bli testet for covid-19.

– Rekruttene og deres nærmeste befal vil bli testet tre ganger gjennom de åtte ukene på Madla. Dersom noen får positiv test, blir personen isolert og de som har vært i kontakt med personen, vil bli satt i karantene.

Slik reduseres smittefaren

JW200420-13
  • Testing: Alle rekrutter og befalet deres vil under rekruttperioden bli testet tre ganger for covid-19. I tillegg må alle svare på en spørreundersøkelse når de ankommer Madla.
  • Adskilte enheter: Det er satt opp flere telt som skal brukes til spisesal og undervisningslokale. Her deles troppene inn i telt og en unngår kontakt på tvers av troppene.
  • Romvis: Internt i hver tropp vil rekruttene som deler rom, bli ansett som én «familie». Disse menneskene kan samhandle med hverandre, for eksempel trene på førstehjelp og sanitet på hverandre.
  • Dropper feltøvelsen: Det gjennomføres ingen øving med overnatting i telt i løpet av denne rekruttperioden. Det vil i stedet bli lengre feltdager i hovedsak inne på Madlaleiren.

Bærebjelken i Forsvaret

Ronny Kristoffersen forteller at han har kjent på et stort ansvar siden han overtok jobben som sjef for KNM Harald Haarfagre i fjor. 

– Det er mange forpliktelser ved å ha ansvar for det mest dyrebare til foreldre i Norge. Kollegaene mine og jeg skal ta vare på disse ungdommene og passe på at de trives og får en god soldatutdanning. Det er store forpliktelser i utgangspunktet, og et enda større ansvar nå under pandemien.  

Det er fortsatt mye uvisst om covid-19. Man vet ikke helt sikkert hvordan sykdomsforløpet er, eller hvem som kan bli alvorlig syke og ikke. Det er derfor en stor risiko å plassere nærmere 850 ungdommer i Madlaleiren.

– Hvorfor er det så viktig at rekruttskolen gjennomføres når risikoen for smitte er så høy?

– De vernepliktige er bærebjelken i det norske forsvaret. De er fremtidens soldater. For at fartøy og avdelinger i Forsvaret skal kunne fungere, er vi helt avhengige av å ha vernepliktige som tjenestegjør, forteller Kristoffersen.  

Snudd hver stein

Gjennom et folkehelse- og smittevernsperspektiv kan det virke underlig å samle så mange mennesker sammen. Samtidig tar ikke sikkerhetspolitikken pause, forteller Budal.

– Noen ganger må man måle risiko opp mot hverandre. Forsvaret av Norge må ha høy prioritet, og de vernepliktige er avgjørende for forsvarsevnen vår.

Å måle risiko opp mot hverandre er noe Kristoffersen kjenner seg godt igjen i. Bak seg har han mange år i Kystjegerkommandoen, og i 2007 ble han skutt under en operasjon i Afghanistan.

– Jeg tror at mine erfaringer fra skarpe operasjoner og den kunnskapen og erfaringen en får ved å bli utsatt for det mest ekstreme, er en stor fordel innen risikovurdering. Jeg prioriterer det viktigste først, og det er å gjennomføre utdanningen av nye vernepliktige.

Både Budal og Kristoffersen understreker at hovedprioriteten under rekruttperioden vil være å unngå smitte i leir. Hver stein er snudd for å kunne gjennomføre rekruttskolen på en forsvarlig måte, og begge roser kollegaene i Sjøforsvaret og Forsvaret som har jobbet hardt for at gjennomføringen skal være mulig.

– Jeg merker en enorm solidaritet og samhørighet blant ansatte, men også mellom rekruttene. Alle ønsker å lykkes med dette. Vi har alle samme mål, og det er å unngå smitte og å få gjennomført utdanningen til soldatene på best mulig måte, sier Kristoffersen.