2021-08-23 Herculesbidrag Kabul Bakke1

De norske styrkene er ute av Kabul

Klokken 04.34 norsk tid mandag forlot det aller siste norske militærpersonellet Kabul. De er nå på vei tilbake til Norge.

Den siste tiden har Forsvaret hatt et 40-talls soldater på plass ved Hamid Karzai internasjonale lufthavn i Kabul. Den norske styrken består av militært medisinsk personell som sammen med amerikanske styrker har driftet feltsykehuset på flyplassen. I tillegg har et team med norske spesialsoldater bistått under evakueringen av sivile til Norge og med uttrekningen av de siste norske soldatene fra landet.

De siste gjenværende norske soldatene ble hentet av det norske C-130J Hercules transportflyet «Frigg» mandag morgen. Flyet tok av fra Kabul klokken 04.34 norsk tid på vei mot Tbilisi i Georgia, der Forsvaret har etablert en midlertidig transittstasjon. Uttrekningen fra Kabul var på forhånd grundig forberedt.

Den norske Kabul-styrken ankommer Norge og Gardermoen i løpet av mandag, og det legges opp til en mottakelse der invitert presse kan være til stede. Invitasjon med informasjon tidspunkt og opplegg vil bli sendt direkte til pressen.

Forsvaret er nå helt ute av Afghanistan, og det er ingen norske soldater eller norsk militært personell igjen i landet. Med det er Norges militære engasjement i Afghanistan nå helt over, etter nærmere 20 års deltakelse i allierte operasjoner i landet.

Fortsatt har Forsvaret styrken Task Force Tbilisi i Georgia. Denne har driftet et midlertidig transittmottak for evakuerte sivile, og understøttet uttrekningen av militært personell og materiell fra Kabul. Flytransportbidraget Norwegian Air Task Unit holder også til her. Den norske basen i Tbilisi skal nå avvikles, og personellet returnerer etter hvert til Norge.