
Luftforsvaret gjør enda et viktig miljøtiltak
Nylig foregikk det noe uvanlig opplæring for ansatte i BRP-avdelingene (Brann-, redning- og plasstjeneste) til Luftforsvaret.
Selve kurset foregikk på Rygge med deltakere fra Bardufoss, Ørland og lokal avdeling på Rygge. De fikk opplæring i å rense deres egne brannbiltanker for den miljøfarlige stoffgruppen PFAS.
PFAS (per- og poly-fluor-alkyl-stoffer) er en samlebetegnelse på en rekke fluorinnholdige stoffer. De brytes ned svært langsomt i naturen og kan være helseskadelige. Stoffet finnes blant annet i mange typer brannskum. I tråd med Luftforsvarets miljø- og bærekraftsambisjoner har PFAS bydd på utfordringer.
Luftforsvaret har vært klar over problemstillingen lenge og byttet til et mer miljøvennlig brannskum allerede i 2012. Likevel viser nye undersøkelser at PFAS-stoffene fortsatt sitter igjen i tankene til brannbilene. Det er disse tankene BRP-avdelingen nå lærer å rense.

Handlet raskt
Trond Ove Nordsæther som sitter i styringsavdelingen i Luftforsvarsstaben, har vært engasjert i prosjektet siden de ble klar over problemstillingen i mars.
– Vi bestemte oss for å gjøre tiltak så fort som mulig. I april hadde jeg møte med alle BRP-avdelingene for å formidle utfordringen og kort tid etterpå ble det bestemt at rensingen skulle gjennomføres på alle brannbilene i Luftforsvaret, sier Nordsæther.

Sivilt-militært samarbeid
Luftforsvaret har inngått et sivilt-militært samarbeid med det svenske firmaet LifeClean og deres samarbeidsorganisasjon i Norge, PartnerMed. Disse er langt fremme på området. I tillegg er disse de eneste som kan dokumentere at prosessen fungerer på rørsystemer som er det gjeldende for Luftforsvarets brannbiler. Jan Lervåg, produktansvarlig hos PartnerMed er fornøyd med samarbeidet.
– Luftforsvaret går foran som et godt eksempel. Det at Forsvaret tar tak i et stort miljøproblem er kjempebra, sier Lervåg.

Nordsæther sier seg enig i at samarbeidet fungerte godt.
– Prosessen gikk raskt da vi var i gang. PartnerMed og LifeClean var til stede på møte med BRP-avdelingene i april. Her var det stor enighet om at rensingen måtte gjennomføres. Vi må forhindre at vi som organisasjon er med på miljøforgiftning, sier Nordsæther.
Gjennomføring av kurset
Kurset startet først med klasseromsundervisning for de BRP-ansatte. Her lærte de om hvordan rensingen fungerer, samt konsekvensene av PFAS-spredning. Etterpå var det tid for selve saneringen. Sjef for BRP-avdelingen på Rygge, løytnant Petter Torgersen, var positiv etter endt kurs.
– Det er tydelig at kursdeltakerne synes dette var omfattende og interessant. Jeg er stolt over de ansattes lærevillighet og over samarbeidet med de andre BRP-avdelingene, konkluderer Torgersen.
