
Luftmaktseminaret 2025: Luftforsvar i brytningstid
Sjef Luftforsvarets årlige Luftmaktseminar ble holdt 11. og 12. februar på Luftkrigsskolen i Trondheim. Årets tema var luftforsvar i brytningstid, hvordan skal luftoperasjoner ledes i framtiden? Seminardagene ble fylt opp med spennende foredrag og mange faglige refleksjoner.
Sjef for Luftforsvaret, generalmajor Øivind Gunnerud åpnet seminaret med noen ord. Sjefen uttrykte at han så frem til to spennende seminardager.

– Jeg har sett frem til dette seminaret på grunn av årets tema, Luftforsvar i brytningstid. Jeg vil åpne dette seminaret med et sitat: «Fleksibilitet er nøkkelen til luftmakt, det handler ikke bare om maskinene våre og strategiene våre, det handler om tankesettet vårt.»
Årets tema: Luftforsvar i brytningstid
Årets Luftmaktseminar har vært svært innholdsrik med mange forskjellige foredragsholdere og spennende tema. Med fokus på hvordan luftforsvar og luftoperasjoner blir i framtiden bistod foredragsholderne med mange gode innspill og refleksjoner rundt akkurat dette.
Arrangementsansvarlig, tidligere major Steinar Skaar, forteller at bakgrunnen for temaet er at det foregår mange endringer for tiden. Noen eksempler han trekker frem er rundt teknologi, hvordan vi tenker rundt ledelse og at det stadig utvikles nye konsepter.
Flere av foredragsholderne kom hele veien fra USA og Storbritannia. En av dem var professor Justin Bronk fra Royal United Service Institute (RUSI) i London. Bronk snakket mye om hvor viktig trening av personell er, derav styrken og fleksibiliteten vi har for å få mest mulig ut av den teknologien vi har.
– Det handler om måten vi trener folkene våre på, for å få mest ut av teknologien vi allerede har.
En annen foredragsholder var general major Robert Sofge Jr. fra United States Marine Corps. I foredraget sitt fokuserte han mye på viktigheten av kultur og hvordan det utgjør en stor forskjell. General major Sofge var også innom hvordan vi blir nødt til å øke mengden trening, også hvor avansert den er.
Seminaret inneholder ulike bolker, og hver del avsluttes med en paneldebatt hvor de aktuelle foredragsholderne deltar. Dette gir rom for en åpen diskusjon og refleksjon rundt de ulike tema, samt mulighet for spørsmål fra publikum.
General major Robert Sofge Jr. presenterte sitt syn på viktigheten av kultur. Justin Bronk kommer fra RUSI i London, og var en av foredragsholderne på årets seminar. Paneldebattene under seminaret åpner opp for refleksjon og diskusjon. På bildet, (f.v.) oberst Ole Marius Tørrisplass, oberst Ken "Det" Voigt, general major Robert Sofge Jr, og arrangement ansvarlig Steinar Skaar. Under paneldebatten får publikum mulighet til å stille spørsmål.
Et faglig sosialt seminar
Seminarets foredragsholdere var representanter som til vanlig holder til på Luftkrigsskolen, i tillegg til representanter som tok turen til Trondheim for anledningen. Med andre ord er spekteret på faginnholdet bredt og det har i løpet av disse to dagene kommet mange innspill og syn på årets tema. På grunn av den internasjonale deltakelsen foregår store deler av seminaret på engelsk. Dette åpner opp for at allierte kan delta på seminaret og det bidrar til et større faglig sosialt seminar.
– Dette er en viktig møteplass for deltakerne. Jeg er opptatt av det faglige, men også opptatt av at det skal være et faglig sosialt seminar. Dette er årets «happening» i Luftforsvaret, hvor folk kommer for å møte gamle og nye venner, sier arrangement ansvarlig, Steinar Skaar.
Steinar Skaar er tidligere major, og nå knyttet til Luftkrigsskolen. På seminaret fungerer han som arrangement ansvarlig og leder paneldebattene med spørsmål til foredragsholderne. Luftforsvarets musikkkorps med musikalske innspill under seminaret. Justin Bronk i paneldebatt.
Likt som på starten av seminaret, avsluttet også sjef Luftforsvaret med noen ord. Sjefen oppsummerte seminaret, og dro frem de poengene han kommer til å ta med seg videre etter disse to dagene på Luftkrigsskolen. Likt som Skaar presiserer han at ved siden av fokuset på hvordan luftoperasjoner skal ledes i framtiden, er Luftmaktseminaret også en god møteplass for nye og gamle venner.