ingenioer-0403209.1

Nå trener hun i felt, snart skal Tonje vokte Forsvarets nett

Studiehverdagen til Tonje er ganske annerledes enn hverdagen til andre ingeniørstudenter.

​Rett som det er bytter Tonje og medstudentene ut klasserommet med øvelser ute i skog og mark. Cyberingeniørskolen til Forsvarets høgskole skiller seg fra sivile ingeniørstudier. Det synes 22-åringen fra Molde og Kristiansand er helt topp.

– I tillegg til ingeniørstudier får vi lederutdanning og en variert hverdag. Vi er også ganske få i klassen, så instruktørene våre har mye bedre forutsetninger for å følge opp hver enkelt.

Tonje har akkurat gjort unna en ukelang øvelse ute i de snøkledde skogene i Gudbrandsdalen. Der har hun fått teste det hun lærer, og hun har fått prøve seg som leder.

– Det gjør at det vi lærer, setter seg bedre enn om vi bare hadde hatt teoriundervisning. 

Kan du logge deg på Facebook?

Hun er student – eller kadett som det heter i Forsvaret – på tredje året. 22-åringen gikk rett fra videregående skole og direkte inn ingeniørstudier i Forsvaret. Men det var tilfeldig at hun havnet her.

– Jeg ble faktisk rekruttert på sesjon. Der var det en offiser som snakket om skolen, og jeg ble veldig interessert. Så endte jeg opp med å søke, og er godt fornøyd med det valget. 

På forhånd var hun ingen teknisk ekspert.

– Jeg visste nesten ingenting før jeg begynte. På sesjon ble jeg fortalt at det eneste jeg trenger å kunne, er å logge inn på Facebook, ler hun og legger til:

– Da tenkte jeg: «Ja, det kan jeg!», så da passer dette perfekt for meg.

Bor og studerer sammen

Det var en liten overgang fra videregående skole til Forsvaret. Det første studieåret tok hun samtidig med førstegangstjenesten.

– Det var mye nytt. Plutselig bodde en på kaserne, og du får romkamerater. Det var en helt ny hverdag, noe som var vanskelig, men også veldig bra, sier hun.

En vanlig skoledag sitter de på skolebenken fra 08.00 til 15.30. Men de har også dager ute i felt, for eksempel på skytebanen eller på øvelse. Kadettene både studerer og bor sammen. 

– Det kan selvfølgelig ha sine utfordringer, men mest av alt skaper det et helt unikt forhold mellom oss kadettene. Og jeg har fått mange venner for livet.

Til tider er også utdanningen vanskelig, men de har et godt støtteapparat.

– Vi har også mange andre studenter som kan hjelpe, det er et veldig godt miljø for å hjelpe hverandre.

Skal vokte Forsvarsnettet

Utdanningen tar hun på Jørstadmoen leir, like nord for Lillehammer. Etter tre års utdanning får kadettene en bachelorgrad i ingeniørfaget – med fordypning innen telematikk. Siden følger tre års plikttjeneste, og hun kan deretter jobbe videre i Forsvaret frem til hun blir pensjonist.

Fremtiden tar hun litt som den kommer, men hun kunne tenke seg å ta en mastergrad innen teknologi. Først skal hun jobbe tre år ved Cybersikkerhetssenteret hos Cyberforsvaret. 

– Der sitter vi blant annet og overvåker og analyserer nettverkstrafikken til Forsvarets nettverk, og følger med på ulike alarmer og sensorer, sier Tonje.