Når Hæren vokser – vokser også hær-kommunene
Nasjonal sikkerhetsstrategi er på plass. Hæren er i full fart på vei til fire regimenter og tre brigader vedtatt i langtidsplanen for Forsvaret.
27. mai hadde sjef Hæren, generalmajor Lars Lervik halvårlig møte med ordførerne i hær-kommunene: Ullensaker, Åmot, Elverum, Målselv, Alta og Porsanger. Møtet fant sted i Ullensaker kommune. Der ligger Sessvollmoen garnison som Hæren fikk tilbake 1. januar i år. Ordførerne i Ullensaker og Alta var med for første gang, og ordføreren i Narvik blir også med fremover, sammen med ordførerne i Bardu og Sør-Varanger som vanligvis er med.

Hvorfor? Fordi sivil-militært samarbeid i totalforsvaret legger grunnlaget for å forsvare landterritoriet best mulig i en krise eller krig. Hær-kommunene har med den nye langtidsplanen for Forsvaret vokst fra seks til ni kommuner.
– For at jeg skal lede utviklingen av Hæren med den formidable veksten vi er i gang med er vi helt avhengig av god dialog med alle hær-kommunene. Vi har diskutert løsninger for kompetansemanglene vi står i og behovet for robuste beredskapsråd og system. Vi har snakket om betydningen av støtten til Ukraina, investeringsplanen og Hærens vekst i hver av de ni kommunene. Vi har også vist hvordan vi bruker standardisering i utbyggingen av Hæren. I mine 30 år i Forsvaret har jeg ikke sett maken til hva vi får til å bygge på en gang som nå. Det mest kritiske for oss å få på plass nå er god nok infrastruktur til folka våre, sier sjef Hæren, generalmajor Lars Lervik.
– Vi har også diskutert behovene Hæren har for å utvikle skyte- og øvingsfeltene våre, noe som fordrer tett sivil-militært samarbeid med alle hær-kommunene for å ivareta nødvendige hensyn underveis. I dagens sikkerhetspolitiske situasjon er vi avhengig av arealplaner med mulighet for å utvide, sier sjef Hæren.
– Så er jeg ekstra glad for at Alta, Narvik og Ullensaker har blitt hær-kommuner. Det skjer ufattelig mye bra for styrkingen av Hærens forsvarsevne. Finnmarksbrigaden vokser ut av dagens Finnmark landforsvar der vi ser utviklingen i Sør-Varanger, Porsanger og Alta under ett. Snart har vi også tilsatt sjefer som skal lede utviklingen av både Finnmarksbrigsden og Brigade Sør. Det aller viktigste er å komme i gang. I dagens sikkerhetspolitiske situasjon blir det ikke feil uansett, avrunder sjef Hæren, generalmajor Lars Lervik.
På møtet gikk også tidligere forsvarssjef Harald Sunde gjennom arbeidet med Totalberedskapskommisjonen, med påfølgende diskusjon om hva den nye totalberedskapsmeldingen betyr for Hæren og det sivil-militære samarbeidet i hær-kommunene. Å fortsette å bygge motstandsdyktighet i befolkningen er helt sentralt. Som Sunde uttrykte: «Det militære samfunnet kan ikke fungere hvis ikke sivilsamfunnet fungerer.»