Norges ukjente helt

8. mai ble løytnant Aleksander Hesseberg Vikebø den høyest dekorerte soldaten i Norge i moderne tid. Les mer om den ukjente helten her.

Aleksander Hesseberg Vikebø har bred operativ erfaring som spesialjeger i Forsvarets spesialkommando (FSK) og har ved flere anledninger tjenestegjort i Afghanistan. I 2012 var han patruljefører i en del av den internasjonale stabiliseringsstyrken som blant annet fungerte som mentorer for det afghanske spesialpolitiet (CRU) i Kabul. 

​​Nå har Vikebø blitt tildelt Krigskorset med sverd og St. Olavsmedaljen med ekegren. Med det er han Norges høyest dekorerte soldat i moderne tid. Tildelingene skjer på bakgrunn av to hendelser i Kabul i 2012. ​

– Jeg er naturligvis veldig stolt og beæret over å bli satt pris på med to så ærverdige dekorasjoner. Samtidig føler jeg også på at det var mange andre som gjorde en utrolig god jobb, og som ikke får medalje, sier Vikebø. 

Han forklarer at det tross alt var tilfeldig at han var den personen som fikk muligheten til å spille en viktig rolle som patruljefører under akkurat disse oppdragene i Kabul. 

Tildelt Norges høyeste utmerkelse

Under tjeneste i Kabul havnet Vikebø og laget hans i en svært krevende og farlig situasjon. I ni timer kjempet de for å frigi gisler fienden hadde tatt, til tross for at fienden hadde store taktiske fordeler.

De lyktes i å nedkjempe fienden og å frigi gislene uten at noen av lagkameratene ble drept eller skadet. For denne bragden mottok Vikebø Norges høyeste utmerkelse, Krigskorset med sverd, under en høytidelig seremoni på Akershus festning på frigjørings- og veterandagen 8. mai 2014. 

– I en skarp situasjon foregår det mye i hodet. Hovedsakelig handler det om å få mest mulig oversikt for å være i stand til å ta gode avgjørelser. Det som gjorde situasjonen i Kabul ekstra krevende, var at jeg også skulle lede afghanerne. Situasjonen vi var i, det faktum at det var tatt gisler og at terroristene skjøt på oss parallelt med at jeg skulle lede både afghanerne og mitt eget lag var krevende, forklarer løytnanten.  

Han er ikke i tvil om at han dro nytte av erfaringer fra tidligere operasjoner i Kabul. 

– Erfaringer fra tidligere perioder i Afghanistan ga meg en fordel i oppdragsløsningen. Først og fremst fordi jeg allerede hadde litt selvtillit fordi jeg kunne litt om kulturen deres. Jeg kjente noen mennesker fra før og var kjent i byen, påpeker Vikebø.

​​Et eksempel til etterfølgelse 

​I begrunnelsen for tildelingen sto det blant annet at: «Aleksander Hesseberg Vikebøs mot og tapperhet under stort psykisk press i denne ekstreme situasjonen og viljen til å utsette seg for stor fare, er langt over det som forventes. Hans lederegenskaper og dyktighet i kontraterror-rollen er et eksempel til etterfølgelse, og mangler trolig sidestykke i norsk militær historie.» 

Det ble understreket at strid i tettbebyggelse regnes for å være den farligste, mest kompliserte og krevende stridsformen, spesielt i en gisselsituasjon. 

– Ser du på hvem som har mottatt Krigskorset med sverd tidligere, er det mange store navn. Jeg føler meg ydmyk, heldig og samtidig beæret som får muligheten til å bli en del av den lista, sier Vikebø. 

St. Olavsmedaljen med ekegren

Men Vikebø mottok ikke bare Krigskorset med sverd under medaljeparaden. Han ble også tildelt St. Olavsmedaljen med ekegren for en hendelse i Kabul tidligere samme periode. 

Under et angrep mot forskjellige mål var Vikebø helt i front som puljefører for egne mentoreringsstyrker og afghansk spesialpoliti. Fienden var tungt bevæpnet med alt fra håndvåpen til panservåpen, granatkaster og biler rigget med eksplosiver. Kampene foregikk på meget nært hold og inne i bygninger. Med fare for eget liv, støttet og ledet løytnanten angrepsstyrken og overbeviste afghanske spesialsoldater om å følge etter, noe som resulterte i nedkjempelse av fienden.

– Den generelle sikkerhetssituasjonen i Kabul i 2012 var bedre enn årene før. Det var betraktelig mindre veibomber og trusler i gatene. Det kom imidlertid større og mer komplekse og plutselige angrep. Dette var angrep som var nøye koordinert, terroristene var godt trent og hadde god utrustning. Disse plutselige angrepene gjorde 2012 til et litt spesielt år, forteller Vikebø. 

Medaljeparade på Akershus festning

Hans Majestet Kongen overrakte selv Krigskorset til Vikebø. For Vikebø var det første gang han mottok andre medaljer enn operasjonsmedaljer, og også dagen hvor han ble landets høyest dekorerte offiser i moderne tid. 

– Det er en helt ny situasjon for meg å skulle motta så ærverdige medaljer i offentlighet. Som operatør i Forsvarets spesialkommando så er man vanligvis veldig skjermet, så det er klart det er litt uvant. Jeg er spent, men jeg gleder meg og ser fram til å motta medaljene, sa han før seremonien.

Også oberstløytnant Kåre Emil Brændeland mottok Krigskorset med sverd for en dramatisk evakuering i Bosnia-Hercegovina i april 1994. 

DISSE FIKK M​EDALJER

I tillegg til Vikebø og Brændeland mottok ytterligere ti personer medaljer.

  • Fenrik Espen ​Høilund og fenrik Kevin Haug Lamptey ble tildelt St. Olavsmedaljen med ekegren for på fremragende måte å ha vist tapperhet og ledelse under kamp i internasjonale operasjoner i Afghanistan i 2011.
  • Major Ole-Christian Emaus ble tildelt St. Olavsmedaljen med ekegren og Krigsmedaljen for på fremragende måte å ha utvist ledelse og personlig mot under kamp i internasjonale operasjoner i Afghanistan i 2012.
  • Major Svend Roger Ovenstad ble tildelt St. Olavsmedaljen med ekegren for på fremragende måte å ha utvist tapperhet og ledelse under kamp i Afghanistan i 2008.
  • Orlogskaptein Rolf Erik Hovland ble tildelt Krigsmedaljen for på særlig måte å ha utvist tapperhet og kløkt under kamp i Afghanistan i 2006. 
  • Rittmester Herman Eldorhagen ble tildelt St. Olavsmedaljen med ekegren for på fremragende måte å ha utvist ledelse og personlig mot under kamp i internasjonale operasjoner i Afghanistan i 2012.
  • Major Torgeir Mørkved ble tildelt Krigsmedaljen for på særlig måte å ha utvist tapperhet og mot under kamp i Afghanistan i 2007.
  • Rittmester Marius Kristiansen ble tildelt Krigsmedaljen for på særlig måte å ha utvist ledelse og personlig tapperhet under kamp i internasjonale operasjoner i Afghanistan i 2012.
  • Korporal Leiv Harang ble tildelt Forsvarets innsatsmedalje med rosett for mot og vilje ut over det som kan forventes i en meget farlig situasjon i Bosnia-Hercegovina i 1992.
  • Major Petter Kjendlie ble tildelt Forsvarets innsatsmedalje med rosett for lederskap og mot ut over det som kan forventes i en meget farlig situasjon i Libanon i 1978. 
  • I tillegg ble det tildelt medaljer til seks personer som var skjermet.