20220523_PPL_2042-kopi

Norsk vaktlag til Mali

Mandag 23. mai tok et Hercules C-130J av fra Gardermoen i retning Mali. Norske soldater har fått i oppdrag å beskytte den norske leiren Camp Bifrost i Bamako, under FN-operasjonen MINUSMA.

Laget består av vakt- og sikringspersonell samt et sanitets- og logistikkelement. 

Stolt

– Jeg er stolt av dere, og takk for at dere stiller opp – nok en gang, sa Didrik Sand, sjefssersjanten i Luftforsvaret, til vaktlaget før avreise fra Gardermoen militære flystasjon. Det norske laget dro ved 11-tiden mandag 23. mai. 

Sand la vekt på at vaktlaget skal ta vare på hverandre og konsentrere seg om oppdraget de har fått tildelt. 

– Vi er veldig klare for oppdraget, selv om hele prosessen har gått raskt. Vi har god erfaring fra tilsvarende oppdrag i Mali, og flesteparten på vaktlaget vårt har vært med i FN-operasjonen MINUSMA (United Nations Multidimensional Integrated Stabilization Mission in Mali) i Mali tidligere. Erfaringsnivået og ferdighetene er dermed bra, sier løytnant Daniel, troppssjef for vaktlaget fra 132 luftving som til daglig holder til på Ørland flystasjon.

20220523_PPL_2151.jpg
Til Mali med C-130J: Sjefsersjanten i Luftforsvaret ønsker vaktlaget fra Ørland flystasjon lykke til med oppdraget og oppgavene i Camp Bifrost i Mali, her representert ved troppssjef Daniel.

I Mali siden 2013

Norge har deltatt i MINUSMA siden operasjonen startet i 2013. Camp Bifrost ligger i hovedstaden Bamako, og har hovedsakelig blitt brukt som base for en rotasjonsordning for transportfly som Norge tok initiativ til i 2016. Norge har deltatt med C-130J og personell tre ganger, sist i fjor.

I tillegg til å lede koordineringen av transportfly-ordningen har Norge driftet og bekostet Camp Bifrost.  

– Oppdraget ligner på det samme vaktholdsoppdraget vi har hjemme i Norge. Vi skal sørge for å være til stede hvis vi trengs, sier Daniel.

Vaktlaget sto også inntil nylig på Nato Response Force beredskap.

Det grunnlaget har blant annet gjort at det norske forsvaret har klart å mobilisere styrker på relativt kort tid.

20220523_PPL_2204-kopi.jpg
Takser ut: Flyet på vei ut til rullebanen for å ta av fra Gardermoen til Bamako i Mali.

Beskytter ut året

Vaktlaget fra Ørland skal være i Mali i om lag to måneder, før et nytt vaktlag fra Evenes skal avløse det som nå har reist.

Planen er at Norge skal stå med ansvaret for beskyttelsen og driften av Camp Bifrost ut året. Hva som skjer etter det, er på nåværende tidspunkt uklart. Det norske vaktlaget overtar oppdraget fra Nederland, som har hatt ansvaret i den siste perioden. 

Opprinnelig skulle Danmark stille med transportfly og vaktlag i den kommende perioden. Da de trakk seg, stilte Norge på kort varsel opp for å bidra til beskyttelse av Camp Bifrost og det norske personellet som drifter leiren.

Det norske C-130J-flyet returnerer til Norge for andre oppdrag etter å ha transportert vaktlaget til Mali.