M72 raketter lastes opp på et C-130J Hercules fly fra 335 skvadronen i Luftforsvaret. Dette er støtte som Norge gir til Ukraina ifb med situasjonen der.

Norske våpen på vei til Ukraina

Et C-130J Hercules transportfly lastet med M72 panservernraketter dro torsdag morgen for å hjelpe Ukrainas forsvar.

Utsendelsen ble gjort etter at Regjeringen tidligere samme uke besluttet at Norge vil tilby Ukraina våpenstøtte.

Flyet med våpnene gikk ut fra Gardermoen militære flystasjon morgenen torsdag 3. mars. Av hensyn til sikkerheten kan ikke kommandør Remi Jakobsen fra Nasjonalt logistikkoperasjonssenter (NLOGS), som organiserer utsendelsen, oppgi selve flyruten. Det som er sikkert er at våpnene skal frem til det ukrainske forsvaret.

Et trygt logistikksystem

– De transporteres nå til et tredje land, hvor de blir tatt i mot av et godt system som ivaretar den videre distribusjonen, opplyser Jakobsen.

Utsendingen gjøres som en følge av at Ukraina har bedt om norsk støtte for å forsvare landet mot det militære russiske angrepet. Tidligere denne uken gikk et norsk transportfly med til sammen 500 skuddsikre vester, 5000 hjelmer, 15 000 feltrasjoner, 1000 vernemasker med filter, 2000 soveposer, 10 000 liggeunderlag og noe bekledning.

Fra Forsvarets beredskapslagre

Om bord i flyet torsdag var også feltrasjoner, liggeunderlag og hjelmer i tillegg det våpnene. Det norske materiellet som nå sendes til Ukraina kommer fra Forsvarets beredskapslagre. Søndag 27. februar ble det også sendt et en norsk tropp på 44 soldater til NATO-bidraget eFP i Litauen.