Norsk P-3 Orion  og P-8 Poseidon i formasjon over Andøya flystasjon etter at P-3 Orion har vært på sitt aller siste operative tokt. P-8 overtar formelt oppdraget fra P-3 Orion.

Kl. 13:33 tok P-8 Poseidon over stafettpinnen

En æra er over – P-3 Orion har fløyet sin siste tur. Det ble markert med åpen dag på Andøya flystasjon.

Fredag 30.juni møtte et par tusen mennesker opp på Andøya flystasjon. Både ansatte, tidligere ansatte og gjester hadde tatt turen for å markere P-3 Orions aller siste flytur. 

– Vi har flydd med P-3 Orion siden 1969, og i dag fløy det sin siste tur, og det måtte markeres på en verdig måte. Tidligere og nåværende ansatte er stolte over å ha vært med på et så viktig og betydningsfullt oppdrag for Forsvaret og nasjonen vår, sier sjefssersjant i stasjonsgruppen på Andøya flystasjon, Rune Stave. 

Dagen ble markert med åpen dag på flystasjonen, og folk fra både nært og fjernt var varmt velkommen til å delta på dagen som var et samarbeid mellom luftvingen og Andøy kommune. 

– Vi ville ha en åpen dag på stasjonen for å invitere kommunen og lokalbefolkningen, men også andre som hadde lyst til å være med å vise sin anerkjennelse til miljøet som har løst dette oppdraget så lenge, fortsetter Stave. 

– Innsatsen har vært formidabel

Andreas Grindvoll er skvadronsjef på 333 skvadronen på Andøya flystasjon. I tillegg er han også flyger på P-3 Orion, og fredag fløy han sin siste tur med flyet. Han forteller om viktigheten som P-3 har hatt for Norge. 

– De siste årene har P-3 Orion betydd veldig mye, ikke bare for forsvaret, men også for den politiske ledelsen i Norge, spesielt med den alvorlige verdenssituasjonen vi har sett siden februar i fjor, sier Grindvoll. 

Han forteller videre at innsatsen som har blitt lagt ned på P-3 Orion og Andøya flystasjon, er han mektig imponert over. 

–  Innsatsen har vært formidabel, ikke bare de siste årene, men alle de 54 årene P-3 har vært i drift. Vi har til tross for dårlige forutsetninger med stadig mindre personell vært i stand til å operere trygt og forsvarlig med betydelig timeantall de siste årene. 

 

– Symbolsk

Konsert, hyllest og videokavalkade var bare noe av det som sto på planen 30. juni. Det var likevel overflygingen der P-8 offisielt tok over oppdraget fra P-3 som fikk mest oppmerksomhet. 

– Det var veldig symbolsk å se både det nye og det gamle flyet fly sammen, forteller Gunn-Tove Johansen (46). 

Hun er født og oppvokst på Andøya, men har bodd i Oslo de siste årene. Fredag hadde hun tatt med seg både datter og far til flystasjonen og åpen dag. 

– Jeg husker fra barndommen at Orion-flyet alltid fløy over huset, og i dag kjenner jeg at jeg blir veldig glad når jeg hører lyden av P-3 igjen, sier Gunn-Tove. 

Datteren til Gunn-Tove, Karla Josefine Johansen Drammeh (14), har som tradisjon å alltid besøke Andøya og bestefar på sommeren. 

 – Jeg har blitt veldig glad i Andøya, og føler at dette har blitt litt som mitt andre hjem, sier 14-åringen. 

Mor og datter forteller at det er både trist og fint at P-3 nå har fløyet sin siste tur. 

– Det er fint at vi har en dag der vi får feiret og hyllet de som har jobbet med P-3 på Andøya, men det er allikevel litt trist, forteller Gunn-Tove. 

Følelsesladet dag

Sjefssersjant Stave har full forståelse for at også lokalbefolkningen synes at fredagen var en følelsesladet dag. 

– P-3 har hatt mye å si for lokalsamfunnet. Over tid har P-3 medført at vi har fått flere mennesker opp hit som har bidratt med sin kompetanse. P-3 har vært en del av identiteten til Andøya i 54 år, og det er det nok mange på øya her som kjenner på. 

Selv beskriver Stave 30. juni som en dag med mange forskjellige følelser. 

– Jeg har kjent på mye stolthet over å ha vært med på et så viktig oppdrag, men jeg har også kjent på flere sorgfølelser. Det er en æra som er over, og vi er mange mennesker som har jobbet sammen i mange år, som nå går hver våre veier, avslutter Stave. 

Nå er det P-8 Poseidon som har tatt over oppdraget, på samme dag som Evenes flystasjon også fyller 50 år.