Det første SAR Queen-helikoptret kommer inn for landing på Luftforsvarets base Banak. Dette er første av totalt tre helikoptre som snart skal overta beredskapen etter Sea King.

SAR Queen helt til nord

Nå har det første av de nye redningshelikoptrene landet på vår nordligste helikopterbase.

Dette er nok en milepæl for redningshelikoptertjenesten og Luftforsvaret. Redningstjenesten får nå en formidabel kapasitet til vår nordligste base på Banak i Lakselv. Når helikopteret går på beredskap, blir det den tredje basen som tar i bruk SAR Queen.

– Det føles veldig bra å ha flydd det første SAR Queen-helikoptret hit i dag, sier
nestkommanderende for AW101 i 330 skvadron og flyver, major Bjørn Bottolfs.

Han har selv jobbet på Banak i 10 år, og det var der han startet sin karriere på Sea King-helikoptret. Han vet godt hvor utfordrende både været og geografien kan være.

– Det er her i nord jeg mener vi får mest utbytte av det nye redningshelikoptret, med både store avstander og tøft vær. Med Sea King har vi utført oppdragene på en god måte i mange år, nå får vi en ny og bedre kapasitet helt i nord også, sier Bottolfs.

20220215MMQ_7562.JPG
Major Bjørn Bottolfs, nestkommanderende for AW101 på 330 skvadron, fløy det første SAR Queen helikoptret som skal være fast stasjonert på Banak.

 

Ikke helt ferdige med Sea King

Sea King skal fortsette å stå på beredskap en liten stund til, mens det nykonverterte mannskapet på SAR Queen gjør de siste testene og forberedelsene. De vil i tiden fremover være synlige i områdene rundt Banak. De to neste helikoptrene er ventet å ankomme i slutten av uka. Etter planen skal skvadronen gå på beredskap med det nye helikoptret i slutten av februar.

– Vi ser allerede nå, etter relativt kort erfaring med SAR Queen, at vi kan løse oppdrag på helt andre måter enn før. 

Flyveren forteller at det nye helikoptre tåler ruskete vær bedre, og kan fly mer direkte enn det Sea King kan.

– Dette gir oss gode fordeler. Blant annet så sparer vi tid ut til nødstedte, samtidig som besetningen blir mindre slitne. Det gjør at vi kan være mer uthvilte og raskere klare til neste oppdrag.

Ny og avansert teknologi

SAR Queen har vært i bruk i redningstjenesten siden avdelingen på Sola tok det i bruk i september 2020. Helikoptret har gitt skvadronen en rekke nye verktøy med avansert teknologi. I tillegg har det lengre rekkevidde og bedre plass i kabinen for både helikoptermannskap og nødstedte.

Planen er at alle helikoptre og baser skal være i full operativ drift i løpet av 2023. Før det gjenstår det utdanning av det resterende personellet på basene i Bodø og Rygge. Førstnevnte starter sin utdanning og opplæring på SAR Queen i starten av mars.